Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » ĽUBOVNÍK BODKOVANÝ

ĽUBOVNÍK BODKOVANÝ

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 29. januára 2014 | 16:42

ĽUBOVNÍK BODKOVANÝ - TŘEZALKA TEČKOVANÁ
Hypericum perforatum; Hypericaceae

Trváca bylina vysoká 30-60 (100) cm. Byle priame, dvojhranné, holé, kvitnúce alebo nekvitnúce, husto olistené, hore rozkonárené. Listy elipsovité až čiarkovité, presvitavo bodkované, pozdĺž okraj a majú čierne žliazky. Početné stopkaté kvety vyrastajú z pazúch protistojných listov a tvoria vidlicovitú metlinu. Kvitne od mája do konca októbra.

Rastie v rozličných typoch trávnatých aj lesných porastov od nížin až po horský stupeň. Zberá sa kvitnúca vňať, ktorá obsahuje najmä flavonoidy, silicu, triesloviny, fotosenzibilizujúce hypericíny a bakteriostatické živice. Droga je predovšetkým spazmolytikum, adstringens, stomachikum, diuretikum, sedatívum, zvonku advulnans. Výťažky sa osvedčujú pri ľahkej nervovej predráždenosti i depresiách, psychózach a migréne, u detí pri nočnom pomočovaní. Dobre pôsobia i pri chorobách žlčníka a slabej tvorbe žalúdkových štiav. Okrem toho urýchľujú krvný obeh a zvonka slúžia na kloktanie pri zápaloch slizníc hrdla a ústnej dutiny.

Počas liečby ľubovníkom sa nehodno slniť a terapeutické dávky drogy neslobodno zvyšovať. Mohli by sa totiž zjaviť nežiadúce vedľajšie účinky — hnačky až vnútorné krvácanie. Bežne sa užíva zapar z 15-25 g drogy (1-2 lyžice) na 3,5-4 dl vody. Pije sa po l dl 2-3 razy denne (aspoň 30 minút pred jedlom ako stomachikum a cholagogum, po jedle ako karminatívum). Rovnaký zapar sa pije večer ako diuretikum. Droga často tvorí zložku čaj oviň, najmä žlčníkových a proti zápalom pokožky.

Ópium a ľubovník bodkovaný ako neurotoniká boli dlho užívané na zlepšenie depresie.

Pri dlhodobom užívaní ľubovníka s inými liekmi hrozí vznik vzájomných interakcií. Ľubovník bodkovaný znižuje koncentráciu cyklosporínu, amitriptylínu, digoxinu, warfarinu, theophylinu, simvastatínu a antiepileptík. Pri užívaní antikoncepcie môžu prípravky s Ľubovníkom bodkovaným viesť k poruchám v účinku antikoncepcie. Ak sa používa súčasne s inými antidepresívami ( selektívne inhibítory serotonínu, aj MAO), môže vzniknúť serotonínový syndróm, ktorý sa prejavuje triaškou, zmätenosťou, hypertenziou. Pacienti by nemali konzumovať potraviny s vysokým obsahom tyramínu ( syr, červené víno, pivo), lebo hrozí nebezpečenstvo hypertenznej krízy. Z hore uvedených vyplýva, že ak užívate prípravok s obsahom Ľubovníka bodkovaného, mali by ste informovať o tom lekára, aj lekárnika.

Vo väčšine uvedených indikácií je potrebná konzultácia s lekárom a kontrola priebehu liečenia.

Použitá literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin
Foto: wikipedia.org
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger