Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Nebezpečné zámeny: Jesienka obyčajná

Nebezpečné zámeny: Jesienka obyčajná

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 31. januára 2014 | 14:21

Jesienka obyčajná - Colchicum autumnale

Jesienka


Krokus

Jedná sa o rastlinu prudko jedovatú, kde najviac alkaloidov obsahujú semená. Jedovaté sú však tiež hľuzy alebo kvety. Tie obsahujú vysoko toxické tropolonové alkaloidy (kolchicín, demekolcin, kolchikosid, kolchicein a 20 ďalších). Kolchicín je mitózní a kapilárnej jed a otravy spôsobené touto látkou sú ťažké a zákerné hlavne preto, že príznaky (bolesti a pálenie v ústach a v hrdle, asi po dvoch hodinách potom nevoľnosť, zvracanie a silné koliky, nakoniec pokles krvného tlaku, ochrnutie a smrť zastavením dychu) sa dostaví až za niekoľko hodín. Jedovatá, môže byť aj voda, v ktorej stála kytička jesienok.

Občas je možné nájsť kvitnúcu jesienku obyčajnú aj v jarných mesiacoch. Tieto rastliny bývajú nižšie (približne do 7 cm), kvitnú bez listov, ale niekedy už aj s listami, ich farebnosť je variabilná - nájdeme exempláre skoro biele, bielofialová aj fialové. Nezriedka nemajú vyvinuté sťažne, ich určenie preto nebýva ľahké a môžu byť teda zamieňané s ocúnovcem jarným (Bulbocodium vernum).

Ale čo som zažil osobne, ma poriadne vydesilo. Pri výlete po Južnej Morave na jeseň, som stretol milú rodinku s krásnym malým dievčatkom. V rukách mala peknú kytičku jesienok. Keď som sa spýtal mamičky či si je vedomá čo jej dcérka zbiera, ma ubezpečila že nejaka varianta krokusov. Len sa jej zdajú byť trošku väčšie.

Musel som ju poučiť, aby vedela čo sa môže stať. Dávajte si pozor čo zbierajú vaše deti.
Pomaly prichádza jar, snežienky sú už vonku. Aj jej listy sa daju nebezpečne zameniť. O tom si povieme neskôr.

Použitá literatúra: Jahodář: Farmakobotanika, botany.cz,
Foto krokus: Bernd Haynold
Foto jesienka: Luc Viatour
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger