Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » PRÍPRAVA VODNÝCH VÝLUHOV

PRÍPRAVA VODNÝCH VÝLUHOV

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 31. januára 2014 | 12:29

V domácich podmienkach sa robia tri druhy vodných výluhov — odvar, zápar a macerát.

Odvar: Droga (čajovinová zmes) sa zaleje predpísaným množstvom vriacej vody a varí sa 30 minút (ak nie je stanovené ináč). Počas varu musí byť nádoba prikrytá. Odvar treba vypiť v deň prípravy.
Pripúšťa sa aj iný spôsob prípravy: droga sa vloží do studenej vody, privedie sa do mierneho varu a v ňom sa určený čas udržuje, potom sa na 10 minút odstaví a scedí.

Zápar: Rozdrobená droga alebo čajovinová zmes sa zaleje predpísaným množstvom vriacej vody, prikryje sa a nechá sa stáť (spravidla 45 minút), potom sa scedí. I zapar treba užívať začerstva (do 12 hodín po príprave).

Macerát: Droga sa zaleje studenou vodou a pri izbovej teplote sa nechá stáť stanovený čas (niekedy len 30 minút, inokedy 8 — 10 hodín)- Pred použitím sa studený výluh precedí.

O druhu vodného výluhu rozhodujú najmä účinné obsahové látky. Ak chceme z drogy uvoľniť slizovité látky, volíme krátkodobú maceráciu v studenej vode; na uvoľnenie trieslovín je však potrebný var. Spôsob vylúhovania závisí aj od morfologickej stavby drog (z mäkkých častí, teda kvetov a listov, sa zvyčajne robia zápary, z tvrdých zasa odvary).

Niekedy sa výluhy pripravujú kombinovaným spôsobom, a to ako maceračné odvary (čajovina sa maceruje v polovici predpísanej vody, výluh sa zleje, potom sa čajovina vyvarí vo zvyšnej vode a napokon sa obidva výluhy spoja), prípadne ako maceračné zápary (čajovina sa maceruje v polovici predpísanej vody, výluh sa zleje, potom sa čajovina žabaří druhou polovicou vody a po odstatí sa oba výluhy spoja).

Poznámka autora: Zápar sa snažíme užiť do 30 minút. viac o príčine sa dozviete čo chvíľa v novom článku.

Použitá literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger