Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , » Cinnamomum spp – Škoricovník

Cinnamomum spp – Škoricovník

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 12. februára 2014 | 8:30

Silica, charakteristika a účinky

Škoricovník - poznáme okolo 250 druhov, ktoré patria do rodu Cinnamomum z čeľade Lauraceae. Vyskytujú sa v  Austrálii, Ázii, Južnej Amerike, Indonézii a Číne. Sú to vždy zelené stromy a kry.

Pôvodný názov pochádza z malajského slova, "Kayumanis", čo znamená, sladké drevo. V Indii a Iráne, sa nazýva Darchini, čo znamená "drevo z Číny".



Cinnamomum zeylanicum − Škoricovník cejlónsky

je 10 - 15 metrov vysoký, stále zelený tropický strom pochádzajúcich zo Srí Lanky a Južnej Indie. Je známy viac ako 4000 rokov svojimi biologickými účinnými látkami.  Pre svoju korenisto sladkastú chuť a charakteristickú vôňu sa využíva ako korenina poznáme ju ako pravá škorica alebo cejlónska škorica. Získavajú sa z neho silica - destiláciou. Ďalšie možnosti získania silice poskytujú, Cinnamomum casia a Cinnamomum camphora. Ostatné druhy poskytujú silice, ktoré sú využívané ako zdroje pre chemické izoláty. Hlavné látky prítomné v silici získanej z kmeňovej kôry sú cinnamaldehyd (75 %) a gáfor (56 %).
Sušená kôra Cinnamomum zeylanicum (Lauraceae) a listy sa používajú ako korenie na celom svete. Kôra sa vyznačuje podpornými účinkami ktoré sú známe už dávno.

Cinnamomum cassia je známa ako čínska škorica.

Pestuje sa v juhovýchodnej Ázii už oddávna. Neskôr sa začala pestovať aj v Indonézii, Južnej Amerike a na Havaji.
Škorica (Cinnamomum cassia) je známa ako stimulátor chuti a trávenia. Škoricová silica sa vyznačuje antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktoré sú spojené predovšetkým s jej obsahom cinnamaldehydu, nasleduje obsah eugenolu a karvakrolu.

Účinná látka pochádza zo sušenej kôry o hrúbke 0,2 až 0,7 mm, ktoré sa stáčajú vo forme jednoduchej alebo dvojitej rúrky. Sú svetlohnedé na vonkajšej strane a tmavšie na vnútornej strane. Povrch je pozdĺžne pruhovaný. Má charakteristickú a príjemne aromatickú vôňu. Chuť je pikantná nasladlá a mierne ostrá. Pre svoju silne aromatickú, sladkú vôňu škorica patrí medzi najstaršie známe používané koreniny.

Škoricová kôra obsahuje 4 % silice, z ktorých je predovšetkým cinnamaldehyd (60−70 %), cinnamyl acetát (1−5 %), eugenol (1−10 %), ß -karyofylén (1−4 %), linalool (1−3 %) a 1,8 cineol (1−2 %)  safrol (do 2 %). Ďalšími zložkami sú oligopolymerické procyanidíny, škoricová kyselina, fenolové kyseliny, pentacyklické diterpény cinnzeylanol, acetyl derivát cinnzeylanin a cukry manitol, α-arabino-D-xylanóza, L-arabinóza, D-xylóza, α-D-glukán a slizovité polysacharidy. Doteraz bolo nájdených viac ako 300 unikavých zložiek vonných silíc škorice.

Silica z listov škorice má veľmi výraznú vôňu a štipľavú chuť. Bolo izolovaných 34 zlúčenín v silici škorice, kde sú etyl-cinnamyl acetát (42−54 %) a karyofylén (9−14 %) jej hlavné zložky.
Škorica je tiež známa svojimi významnými antialergickými, antiulcerogenickými a antipyretickými účinkami. Pôsobí ako anestetikum a analgetikum. Škoricová silica sa vyznačuje antioxidačnou aktivitou porovnateľnou s α-tokoferolom. Vyznačuje sa aj svojimi antibakteriálnymi účinkami.

Mnohé publikácie dokumentujú antimikrobiálnu aktivitu rastlinných silíc a extraktov z rastlín. Z nich maximálnu antimykotickú aktivitu preukázali Cymbopogon martini, Cymbopogon citratus, Eucalyptus globulus. Dôležitým poznatkom, ktoré sa zistili bolo, že rastlinná silica získaná zo Cinnamomum zeylanicum preukazuje silné fungicídne účinky proti Aspergillus niger a Aspergillus fumigatus.

Škoricová silica a zložky (cinnamaldehyd a eugenol) majú antibakteriálnu aktivitu proti širokému spektru baktérií Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis, Salmonella sp. a Vibrio parahaemolyticus, majú inhibičné vlastnosti proti Aspergillus flavus a antioxidačné vlastnosti.

Škorica patrí medzi základne afrodiziakálne koreniny.

Spolu s medom vytvára množstvo možnosti na úpravu zdravotných ťažkosti ako napr.:

Zápach z úst
Užívala sa zmes: 1 lyžička medu a 1 lyžička škorice sa zmieša s horúcou vodou. Váš dych tak zostáva čerstvý po celý deň.

Obnovenie vitality
Používal sa Med a škorica v pomere 1 : 1 zmiešané vo vode. Keď začína klesať telesná vitalita, pomôže organizmu ju obnoviť.
Zároveň pomáha pri znižovaní zlého cholesterolu a prekrvuje panvu.

Prednášky na tému AFRODIZIAKA, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady).

Literatúra wipedia.org

Foto: Thiry
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger