Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Kustovnica čínska – Lycium chinensis

Kustovnica čínska – Lycium chinensis

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 19. februára 2014 | 17:55

Poznáme ju aj ako goji, godži, kou-čchi, Níngxia gouqi, gou qi zi, di gu pi, Chinese wolfberry, chinese boxthorn,  Himalayan goji, Tibetan goji, mede berry, barbary matrimony vine, Duke of  Argyll's tea tree, Duke of Argyll's tea plant, Murali, red medlar, matrimony vine.

Patrí medzi takzvané „superfoods“ potraviny. Vyskytuje sa v Číne, Tibete, Japonsku, Kórei a okolí. Na Slovensku ako pestovaný druh.

Goji má dlhú tradíciu pri používani vo výžive a medicíne vo  východnej Ázii. Rôzne extrakty, patentované formule preukázali, že vykazujú zaujímavé farmakologické vlastnosti, ktoré môžu byť prospešné nie len pri prevencii a liečbe porúch súvisiacich so starnutím. Extrakty z goji ako liečivej rastliny, vykazuje že plod je bez toxicity, ale je potrebná opatrnosť vzhľadom na možné liekové interakcie ako aj výrobky neznámeho alebo pochybného pôvodu.

Plod má jasne červenú farbu, tvar bobule sa nachádza na dlhých stopkách. Počet semienok v bobuli sa líši podľa jej veľkosti a môže byť v množstve 10-60 žltých semienok. Kvitne postupne. Plody má taktiež postupne a dajú sa konzumovať čerstvé, sušené či v náleve. Plod obsahuje 18 druhov aminokyselín vrátane všetkých ôsmich esenciálnych (arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, taurín, treonín, tryptofán, valín), 21 stopových prvkov (okrem iného zinok, železo, meď, vápnik, germánium a selén), je aj veľmi bohatým zdrojom karotenoidov, čo signalizuje aj jeho výrazné červené zafarbenie. Obsahuje dokonca viac betakaroténu ako mrkva. Obsahuje vitamín C, B1, B2, B6 a E a beta-sitosterol.
Plody rastliny obsahujú silné antioxidanty a vďaka ich vlastnosti neutralizujú voľné radikály, pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a následnému starnutiu organizmu. Podporujú imunitný systém a redukujú množstvo antigénov, ktoré súvisia s alergickými ochoreniami. Majú schopnosť zvyšovať fagocytózu retikuloendotelového systému, znižujú krvný tlak a zlepšujú tvorbu krvi - stimulujú tvorbu bielych a červených krviniek, majú priaznivý vplyv na zrak a funkciu pečene. Obsahujú látky, ktoré pôsobia antibakteriálne, znižujú riziko rakoviny, spevňujú šľachy a ohybnosť kĺbov. Do istej miery boli preukázané afrodiziakálne vlastnosti u týchto plodov. S kombináciou niektorých bylín celkom preukazateľné. Užívanie plodov kustovnice čínskej u mužov má za následok zvýšené množstvo mužských pohlavných hormónov a sú aj vitálnejší. Plody obsahujú rastlinný sterol - beta-sitosterol, ktorý sa v modernej medicíne používa na podporu liečby zvýšenej hladiny cholesterolu, pri problémoch s prostatou a má protizápalový účinok.

V tradičnej čínskej medicíne sú plody kustovnice čínskej nezastupiteľné a používajú sa po stáročia. Je využívaná najmä ako doplnok stravy alebo sa pripravuje v podobe čaju. Ako liečivé sa využívajú okrem plodov aj ostatné časti rastliny - listy, kôra a korene. V Číne sa kustovnica čínska považuje za liečivú potravinu, ktorá podporuje dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Využívanie jej liečivých plodov sa datuje v Číne od obdobia konca dynastie Ming (1 368-1 644). Účinky napomáhajúce k predĺženiu života podporuje mýtus, že Číňan Li Qing Yuen sa dožil 252 rokov (1 678-1 930) vďaka pravidelnej konzumácii plodov kustovnice čínskej.

Aj napriek veľmi dlhej histórie tradičného používania ako potraviny a bylinnej medicíny, nie sú prakticky žiadne správy o nežiaducich účinkoch plodov goji. Len niekoľko prípadov sa zaznamenalo ako alergická reakcia vrátane žihľavky. V čínskych liečivých knihách sa uvádza opatrnosť pri užívaní. Tehotné ženy by nemali goji užívať v žiadnej forme. Ďalej sa odporúča, aby pacienti, ktorí trpia hnačkami, horúčkami, artritídou alebo silnými zápalovými stavmi, by sa tiež mali vyhnúť konzumácii plodov goji. Pokiaľ ide o koreň, boli zaznamenané nežiaduce účinky, ako sú závraty, búšenie srdca, nevoľnosť, vracanie, ale iba pri vysokých dávkach (50 g), normálna dávka je v rozmedzí 5 až 15 g. Aj keď koreň a ovocie sú bez akejkoľvek akútnej toxicity, treba si dávať pozor na potenciálne liekové interakcie, hlavne pri používani warfarínu.

Riziko liekových interakcií spojených s goji nemožno s konečnou platnosťou posúdiť, ale opatrnosť sa odporúča najmä u pacientov užívajúcich lieky s úzkym terapeutickým indexom.

Účinky goji

• cholesterol upravuje
• dodáva energiu
• hladinu cukru upravuje
• imunitu – zlepšuje
• krvný tlak - znižuje
• podporuje funkciu obličiek a pečene
• podporuje chudnutie a zlepšuje trávenie
• posilňuje srdce
• podporuje čistenie krv
• posilňuje zrak
• prevencia pred rakovinou – obsahuje Germánium, ktoré znižuje účinky chemoterapie
• spomaľuje proces starnutia
• zlepšuje pamäť
• zlepšuje spánok
• zvyšuje potenciu a sexuálnu činnosť, u žien zvyšuje plodnosť

ŽENY – Kustovnica omladzuje, podporuje chudnutie a vďaka kyseline linolovej znižuje tuk, zvyšuje libido, zvyšuje plodnosť. Zmierňuje príznaky menopauzy. Pomáha pri bolestiach hlavy, pri suchom kašli či artritíde, kedy potláča zápal.

MUŽI - Kustovnica zvyšuje potenciu a sexuálnu činnosť. V kombinácii s inými bylinami je silnejšia. Spevňuje svaly a kosti. Zmierňuje stres. Podporuje nervovú sústavu a činnosť mozgu.

Pripraviť si elixír?

Prednášky na tému AFRODIZIAKA, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu Sú určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady).

Foto: Mirabella Literatúra: wikipedia.org Natura Medicatrix
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger