Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Pľúcne a prsné čajoviny

Pľúcne a prsné čajoviny

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 28. februára 2014 | 9:00

V širokej skupine pľúcnych a prsných čajovín rozoznávame také, ktoré predovšetkým rozpúšťajú hlieny (prevládajú v nich drogy s obsahom saponínov a silice), a také, ktoré pôsobia hlavne na tíšenie kašľa (prevládajú v nich drogy s obsahom slizu). Pľúcne čaje sa zvyčajne sladia medom a pijú sa teplé.
Príklady pľúcnych a prsných čajovinových zmesí:
1. List podbeľa 60 g, list skorocelu a šalvie po 20 g: za polievkovú lyžicu čajoviny žabaříme 2,5 dl vriacej vody a necháme 20 minút stáť; denne sa pije 2 x po 1,5—2 dl. (Šalviu možno nahradiť plodom fenikla a semenom ľanu.)

2. Kvet bazy čiernej, list podbeľa a skorocelu po 20 g, plod fenikla, koreň sladkého drievka, kvet vlčieho maku a ibiša po 10 g: za polievkovú lyžicu čajoviny žabaříme 2,5 dl vriacej vody, necháme 10 minút stáť; denne sa pije 2 x po 1,5-2 dl.

3. List podbeľa, vňať zádušníka, veroniky a myšieho chvosta po 25 g: príprava a dávkovanie ako č. 2 (čajovina je veľmi aromatická).

4. Úbory rumančeka pravého, kvet bazy čiernej, lipy, divozela a prvosienky po 20 g: za polievkovú lyžicu čajoviny zabariť 1,5 dl vody; piť 3 x denne po 1,5 dl (pôsobí najmä proti kašľu, súčasne však podporuje potenie a vylučovanie moču).

5. Koreň bedrovníka, vňať tymianu a ľubovníka, list žihľavy a skorocelu: príprava a dávkovanie ako č. 4.

6. Pri zápaloch slizníc, komplikovaných vysilujúcim kašľom alebo sťaženým odkašlávaním, je pre dospelých i deti vhodná poľská čajovinová zmes Pektosan, ktorá obsahuje 35 g listu podbeľa, 25 g koreňa omanu pravého, 20 g ibišového koreňa a po 10 g listu šalvie a plodu fenikla. Pripravuje sa odvar z 1,5 -2 lyžičiek čajoviny na 5 dl vody (variť 2 minúty pod pokrievkou, na 10-15 minút odstaviť, scediť do termosky a vypiť na 2 —3 razy medzi jedlami). Koreň omanu možno v čaj o vine nahradiť 15 g koreňa kostihoja a 10 g tymianovej vňate.

7. Ak sa počas ochorenia vyskytnú ťažkosti alergického pôvodu, odporúča sa poľský Pulmosan zložený z 30 g vňate stavikrvu vtáčieho a prasličky, 22 g kvetu myšieho chvosta, 13 g koreňa púpavy a 5 g kvetu (úborov) slnečnice. Pripravuje sa maceračný odvar z 2 lyžíc čaj oviny, ktorá sa na noc zaleje 5 dl vody, ráno sa 6 minút povarí a scedí do termosky (polovica z nej sa vypije ráno pred raňajkami, zvyšok večer po večeri).

8. Ak pľúcne ochorenie vyvolali alergické reakcie a vznikajú aj astmatické ťažkosti, odporúča sa popri rastlinnej diéte čajovina, do ktorej sa dá po 25 g listu černice, maliny, ríbezlí a brezy. Pripravuje sa zapar z polievkovej lyžice čajoviny na 2,5 dl vody (nechá sa 15 minút stáť, denne sa pijú 2 dvojdecové dávky čaju).

9. Podobné uplatnenie má čajovina, do ktorej sa dáva po 25 g vňate myšieho chvosta, podzemku pýru a koreňa púpavy i čakanky. Robí sa z nej maceračný odvar (polievkovú lyžicu čajoviny 30 minút namáčať v 2,5 dl vody, potom variť 5 minút; rozdeliť na 2 dávky a počas dňa vypiť).

10. Špeciálne určenie má kremičitý čaj pripravený z 50 g vňate stavikrvu vtáčieho, 35 g prasličkovej vňate a 15 g vňate konopnice (polievková lyžica čajoviny sa žabaří 2,5 dl vody a nechá sa stáť 15 minút; čaj sa vypije vo dvoch dávkach).

Prednášky na tému AFRODIZIAKA, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady).

Použitá literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin
Foto: Fotografický kľúč na určovanie rastlín
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger