Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Qi gong - či kung

Qi gong - či kung

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 14. februára 2014 | 15:20

Qi gong možno zaradiť medzi ľahšie zdravotno - relaxačné cvičenia, ktoré okrem výnimiek nevyžadujú tvrdé tréningové nasadenie, ale možno ich zaradiť k ľahším formám rekreačného cvičenia. Zdravotné účinky Qi gongu sú však ohromujúce.
Tento systém bol po tisícročia vyvíjaný v Číne, aby umožnil spevňovať zdravie ľudí, či už pracujúcich, cvičiacich bojové umenia alebo vzdelancov a vládnucej triedy. Urýchľuje liečenie rozličných druhov zranení a chorôb, posilňuje imunitný systém, a je veľmi účinným prostriedkom na boj so syndrómom vyhorenia či trvalej únavy. Výkonnostný šport opotrebováva telo. K tomuto poznaniu už prišli minulé generácie športovcov, ktorý majú v dnešnej dobe mnoho problémov s pohybovým aparátom, či trpia následkami starých zranení. Qi gong pôsobí priamo na postihnuté orgány a podobne ako Akupunktúra či Akupresúra obnovuje prietoky bioenergie Qi a posilňuje tak jednotlivé časti tela, ako aj psychiku. Qi gong sa cvičí za viacerými účelmi:

- Zdravotný Qi gong – vhodný pre posilnenie organizmu a udržanie zdravia, zrýchlenie rekonvalescencie po úrazoch, chorobách a operáciách, predĺženie života.

Názov Qigong prvýkrát použili taoisti z Xu Xun Jin-time. V čínskej histórii, táto prax pri zdravotnej starostlivosti vždy zohrávala veľkú úlohu, ale bola tiež používana pre náboženské a duchovné účely, najmä v taoizme, budhizme, konfucianizme a v kláštoroch. Najdôležitejšie vplyvy prišli z taoizmu, budhizmu, bojového umenia a tradičnej čínskej medicíny. Názov Qigong sa datuje len od roku 1950 a rôzne štýly Qigong sú vytvorené na základe dlhoročných tradícií.

V 50. rokoch, bolo meno lekára Qigong Liu Guizhen používané pre tieto zdravotné cvičenia, ktoré používa techniky tradície na podporu a stabilizáciu energetickej rovnováhy tela a pomáha liečiť choroby.

Najstaršie existujúca dielo čínskej medicíny, je Huang Di Nei Jing Sun Wen, datované do doby okolo roku 200 pred naším letopočtom. V ňom nájdeme prvé písomne zmienky o fyzických cvičeniach pre udržanie zdravia.

V roku 1973 v obci Mawangdui, v blízkosti Changsha, boli nájdené v hrobe z počiatku obdobia Han,niekoľko hodvábnych šatiek, ktoré sú čiastočne popisované s historickými textami, ako Tao Te Ching, čiastočne maľované. Odhadovaný vek bol datovaný asi 2500 rokov staré. Fragment ukazuje 44 pozícii v cvičení, ktoré ukazuju ako dýchať a pohyb tela. Cviky sú pomenované podľa pozícií zvierat alebo chorôb, ktoré sú určené na vyrovnanie čchi. Hoci bolo od rannej čínskej kultúry niekoľko vodítok a boli odovzdané niektoré postupy na qigongu, nie je možné odvodiť sledovateľnú metódu.

Čínska medicína je presvedčená, že tok Qi, jeho vlastnosti a jeho zmeny, majú vplyv a sú zodpovedné za choroby. Z tejto myšlienky, boli pojmy jin a jang a piatich prvkov vyvinuté. Držme sa zásady, že je lepšie zachovať zdravie skôr než na liečiť choroby. Existuje veľké množstvo lekárskych qigongu cvičenia sériu, ktorá prinesie stabilitu systému, aby sa zabránilo nerovnováhe.

Použitá literatúra: wikipedia.org, Foto: wikipedia.org

Prednášky na tému AFRODIZIAKA, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady).
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger