Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :

Senovka grécka

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 5. februára 2014 | 9:33




Senovka grécka
  - Trigonella foenum graecum, je tradičná rastlina používa v ajurvéde na liečbu ochorení, ako je cukrovka, nedostatok mlieka, respiračných ochorení, rán, zápalov, gastroenterinálne ochorenia, detoxikácia od ťažkých kovov, bolesti, prechladnutia.

Senovka sa používa ako bylina (sušené alebo čerstvé listy), korenie (semená) a ako zelenina (čerstvé listy, výhonky). Sotolon je chemická látka zodpovedná že senovka má výraznu sladkú vôňu.

Obsahuje alkaloidy (najmä trigonelín) a proteín s vysokým obsahom lyzínu (lyzín je esenciálna aminokyselina, potrebná pre rast a ktorá prispieva k zachovaniu rovnováhy dusíka v tele) a L - tryptofán. Jeho steroidné saponíny sú potrebné k inhibícii absorpcie cholesterolu a následnú syntézu.

Senovka grécka znižuje zvýšené hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi, ale neznižuje HDL (dobrého) cholesterolu. Doporučená dávka pre zníženie hladiny cholesterolu je 5-30 gramov s každým jedlom. Je ju možné použiť aj ako tinktúru. Vzhľadom k možným stimulačných vlastnostiam senovka grécka je kontraindikovaná pri tehotenstve, môže spôsobiť potraty.
Má afrodiziakálne účinky, hlavne jej semena s vysokým obsahom arginínu..

Semenami senovky sa často stretávame v kuchyniach indického subkontinentu, ktorý sa používajú ako celé, v prášku, napríklad na prípravu uhorky, zeleninových pokrmov, či koreniacich zmesí.

Senovka sa často praží aby sa znížila horkosť a zlepšila jej chuť.

Senovka má vysoký obsah železa a selénu a je bohatým zdrojom viskózneho vlákna (cca 27 %) a bielkovín (asi 25 %). Senovka obsahuje bohaté množstvo cholínu a vitamínu A, rovnako ako biotín, inositol, lecitín, PABA a vitamíny B1, C a D. Senovka dodáva značné množstvo aminokyselín arginín , histidín , leucín a lyzín. Aktívne zložky semien senovky gréckej boli opísané ako polyfenolických flavonoidy, steroidné saponíny, a hlavne galaktomanan.

Znižuje hladina cukru v krvi. Znižuje zlý cholesterol. Má vysoký obsah steroidných saponínov.
Semená senovky gréckej významne podporujú tvorbu mlieka. Pokiaľ ide o zvýšenie laktácie. Senovka grécka zvyšuje produkciu mlieka počas 24 až 72 hodín.
Použitie počas tehotenstva sa neodporúča, má silné  maternicové stimulačné účinky.
V Číne, senovka grécka sa používa pri liečbe rakoviny krčka maternice.

Známe viacnásobné farmakologické účinky senovky, vrátane jeho antidiabetiká, antioxidačné, protizápalové, antiulcerogenic , antipyretikum, protinádorové a imunomodulačné účinky pomáhajú pri procese detoxikácie.

Senovka grécka zvyšuje produkciu slizničných tekutín, aby pomohla odstrániť alergény a toxíny z dýchacích ciest. Senovka pôsobí ako expektorans a proti kŕčom sa uvoľniť hlien a pomáha zastaviť chronický kašeľ.

Senovka grécka takisto stimuluje tvorbu tráviacich tekutín pre zvýšenie trávenie a vstrebávanie živín. Senovka je dokonca odporúča v rekonvalescencii a v prípade anorexie na podporu zvýšenia telesnej hmotnosti. Vďačí za to jeho steroidným saponínom.

Všeobecne možno povedať, senovka grécka podporuje celkové zlepšenie zdravia, zvýšenie telesnej hmotnosti, efektívnejšie využitie proteínov, znižuje sekréciu fosforu, a zvýšenie počtu červených krviniek. Je to hodnotná liečivá bylina v každej kuchyni alebo lekárničke.

Použitá literatúra Foto: Humbads
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger