Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Slovenský domáci lekár a radca

Slovenský domáci lekár a radca

Natura Medicatrix: Laco Filo v sobota 22. februára 2014 | 11:23

Inače praktická náuka o zdraví, chorobách, liekoch, moderných liečebných metódach atď. Kniha táto obsahuje hojnú sbierku zvláštnych i jednoduchých domácich, mnohokrát vyprobovaných receptov, liečivých bylín, rôznych prostriedkov a dobrých rád.

Opatrnosti nikdy nezbýva, preto túto knihu deťom nedávajte, aby ju neroztrhaly pri bavení.

Ukážka

Veľká časť všetkého utrpenia a nemocí pochádza z nevedomosti. Opravdivá nevedomosť je strašným nepriateľom ľudského pokolenia, spôsobuje nám nesmierne biedy, útrapy a žiale. Najlepším liekom proti nevedomosti sú dobré, prostonárodné knihy. Každá národnosť má takéto knihy, z ktorých ľud môže sa poučiť o rôznych, v živote mu potrebných veciach, len Slovák, ten dobrý Slovák, stojí jako sirota, o ktorú nepostaral sa nikto, lebo dľa môjho vedomia lekárskej, prostonárodnej knihy v slovenskom jazyku nemáme a výčuba anatómie, fisiologie, zdravovedy atď. zostala v pozadí. (Príčinu tohto zanedbania alebo "musenia'', zkúmať nie je tu na svojom mieste.) Iné národy vyviňujú ďalekosiahlu pôsobnos v prostonárodnom zdravotníctve, kdežto my stojíme v úzadí.

Som presvedčený, že najlepšími liekami sú správna životaspráva a pôst a najlepšími lekármi na svete sú: Doktor VZDUCH, Doktor SVETLO, Doktor ISTOTA, Doktor VESELÝ, Doktor VODA, Doktor POHYB a Doktor ZDRAVÝ ROZUM.

Výňatok z knihy: J. Carmen Domáci lekársky radca, vydal: Home Doctor Publishing Company, Tlačou: P. Jamriška a Spol.. 628—630 Grant St., Pittsburgh, Pa. v roku: cca 1914, počet strán 1012


Nepripomína nám to niečo?

Foto: reprodukcia

Rôzna literatúra
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger