Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Slovník: Alkaloidy

Slovník: Alkaloidy

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 6. februára 2014 | 8:30

Alkaloidy — zložité dusíkaté zlúčeniny alkalickej (bázickej) povahy, zvyčajne so silným fyziologickým účinkom. Tvoria sa z aminokyselín.

Ak v nich dusík nie je viazaný heterocyklicky (napr. jednoduché deriváty aminokyselín, ako je efedrín), alebo nereagujú alkalický (napr. kolchicín jesienok), nazývajú sa protoalkaloidy. Ak majú iný prekurzor ako aminokyseliny (napr. alkaloidy ľuľka a kýchavice), ideo pseudoalkaloidy.

Alkaloidy sa významne akumulujú najmä v čeľadi makovitých (Papaveraceae) a ľuľkovitých (Solanaceae). Delia sa na viacero chemických typov. Chinolínový typ alkaloidov je zastúpený v čeľadi plavúňovitých (Lycopodiaceae) a rutovitých (Rutaceae), kolchicínový v ľaliovitých (Liliaceae), indolový najmä v marenovitých (Rubiaceae) a zimozeleňovitých (Apocynaceae); veľmi rozsiahly izochinolínový typ je v mnohých dvojklíčnolistových rastlinách a tropanový v ľuľkovitých (Solanaceae).

Alkaloidy majú chemicky rôznorodú konštitúciu a rôznorodé je aj ich terapeutické použitie. Užívajú sa napr. pri malárii (chinin) a horúčke, znižujú krvný tlak (alkaloidy rauwolfie), pôsobia proti leukémii (alkaloidy zimozeleňa). Pre špecifické terapeutické účinky a toxicitu ich môže ordinovať iba lekár.

Použitá literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin
Foto: internet

Prednášky na tému AFRODIZIAKA, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady).
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger