Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Slovník: aminokyseliny

Slovník: aminokyseliny

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 20. februára 2014 | 9:19

Aminokyseliny — organické dusíkaté zlúčeniny tvoriace základ bielkovín. Niektoré sú esenciálne čiže bezpodmienečne potrebné pre organizmus (napr. valín a leucín), takže sa musia prijímať v potrave. Niektoré aminokyseliny, napr. acetylornitín zemedymovitých rastlín (Fumariaceae), citrulín brezovitých (Betulaceae)a orechovitých (Juglandaceae), nie sú zložkou bielkovín; ich poslaním je prenos dusíka.

Z metabolického hľadiska, t. j. podľa možností ich zapojenia do metabolizmu cukrov a tukov, sa delia na glukogénne (pri ich štiepení vznikajú medziprodukty metabolizmu cukrov), ketogénne (odbúravajú sa látky ktoré tvoria tuky) a glukogénne i ketogénne (štiepia sa zvyčajne na dva fragmenty, z ktorých jeden sa zapája do metabolizmu cukrov s druhý tukov). Biele kryštalické látky rozpustené vo vode, z väčšej časti vo forme amfiónov,

Rastliny dokážu syntetizovať všetky aminokyseliny z anorganických látok. Naproti tomu živočíchy si dokážu tvoriť len niektoré aminokyseliny (a aj to len premenou iných, hotových aminokyselín), iné (tvz. esenciálne aminokyseliny) musia dostávať hotové z potravy.

Dusík potrebný na produkciu aminokyselín získavajú rastliny z pôdy vo forme dusičnanov, alebo amoniaku. Dusičnany sa redukujú na amoniak dvojicou enzýmov nitrát reduktázou a nitrit reduktázou. Amoniak sa zabudováva pomocou enzýmov GS (glutamín syntetáza) a GOGAT (glutamát syntáza, nazývaná tiež glutamín-oxoglutarát-aminotransferáza). Produktom je glutamín (Gln) a kyselina glutámová (Glu). Z nich sa potom vytvárajú všetky ostatné aminokyseliny.

Prednášky na tému AFRODIZIAKA, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady).

Literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin, wikipedia.org,
Obrázok:  Benjah-bmm27
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger