Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Akné

Akné

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 11. marca 2014 | 14:15

Akné je ochorenie mazových žliaz na koži, ktoré sa nachádzajú na tvári, na hrudi alebo na chrbte. Majú za úlohu udržiavať kožu vláčnu. Tuk, ktorý produkujú, tvorí ochranný film, na zlepšenie vlastnosti pokožky pre jej odolnosť voči prieniku infekcií. Mazové žľazy sa môžu zapáliť a ich vývod sa upchá. Tuk a zápalové produkty sa začnú v žľazách hromadíť, takže vzniknú typické vyrážky, ktoré si každý vie diagnostikuje sám. Najčastejšie sa tento problém vyskytuje v čase puberty, ale nie je vzácnosťou aj vo vyššom veku. Kvôli výskytu v puberte sa dáva do súvislostí s hormonálnymi zmenami, ktoré však nevysvetľujú, prečo sa toto ochorenie kože objavuje aj v čase pohlavnej zrelosti, eventuálne pravidelného sexuálneho života.

Spúšťačmi akné je kombinácia niekoľkých faktorov baktéria Propionibacterium acnes, zle volená strava, genetická predispozícia, nervová ako aj endokrinná nerovnováha, zápal, potravinová intolerancia. Velky problém je v strave.

Zápal, ktorý sa vytvára v mazovej žľaze je spôsobený mikroorganizmom Propionibacterium acnes. Ide o mikroorganizmus, ktorý je schopný žiť len v prostredí bez prístupu vzdušného kyslíka. Z toho vyplýva, že vo vývode z mazovej žľazy sa vytvorý štopeľ, ktorá chráni vnútro pred prístupom vzduchu. Lekári sa pokjúšajú liečiť akne antibiotikami ale bez úspechu.

Príčina akné vôbec nespočíva v tejto infekcii, ale v poruche kvality vytváraného tuku. Na jej kvalitu má rozhodujúci vplyv pečeň. Pečeň ovláda metabolizmus tukov, ktoré sa v organizme nachádzajú alebo ktoré do organizmu dodávame stravou. Náchylnejšie je koža človeka, u ktorého prebiehajú hormonálne zmeny, teda zmeny týkajúce sa produkcie pohlavných hormónov. Rovnako tieto zmeny musia mať patologický charakter, pretože fyziologické zmeny akné nevyvolajú.

Produkcia pohlavných hormónov je dej veľmi zložitý . Začína v orgáne zvanom hypotalamus , ktorý ovplyvňuje žľazu zvanú hypofýza. Obe tieto žľazy sú umiestnené v mozgu . Až stimulačné hormóny hypofýzy nútia vaječníky alebo semenníky produkovať príslušné množstvo pohlavných hormónov. Hypotalamus je však napojený na ostatné mozgové štruktúry, ako je mozgová kôra alebo emocionálne centrá. Poruchy v týchto častiach mozgu ovplyvňujú činnosť hypotalamu a ten potom ovplyvňuje kvalitu i kvantitu pohlavných hormónov. Preto môžeme nájsť aj súvislosti medzi akné a psychikou.Psychické zmeny, ktoré samy o sebe môžu mať pre človeka až stresujúce charakter alebo ho môžu privádzať do stresových situácií.

Koža je naším odevom tela a my ako ľudia, priznajme si, svojmu odevu venujeme minimálnu pozornosť. Celkovo odev zakryje síce naše telo, kde nie je vidieť náš problém, ale tvár je vystavená svetu. Práve akné v tvári môžu demonštrovať naše emocionálne problémy, ktoré skúsený človek vie prečítať. Často potom ľudia vravia, že akné bráni v nadväzovaniu známosti čo je aj dôvodom že sú v tomto ohľade neúspešní . Málokto si uvedomí, že vzťah akné a nášho psyche môže byť aj obrátený - nemám schopnosť nadviazať vzťah, preto si vytvoram ako obranu akné.

Prakticky všetky chronické choroby sú dôsledkom chybne prežitých emócií, chybne spracovaných emócií a chybne konštruovaných emócií. Preto môžeme príčiny akné hľadať nielen v oblasti materiálnej, teda v infekciu, eventuálne v hormonálnych zmenách, ale aj v psychike, teda predovšetkým v emocionalite človeka. Po vyrovnaní emocionality (po puberte) akné zvyčajne miznú.

Pri liečení je potrebné venovať veľkú pozornosť pečeni. Pečeň nemusíme vnímať ako chorú, jej dysfunkcia v oblasti metabolizmu tukov je prakticky nepozorovateľná. Jedlo, ale aj utlmená agresivita, lieky, drogy, to všetko poškodzuje pečeň a tá sa potom "odvďačí" pre nás nie v dobrom.
Liečiť treba aj hormonálne poruchy, resp . poruchy v riadení produkcie pohlavných hormónov. Súčasná medicína odporúča antikoncepciu, ale vieme, že existuje aj rad prírodných prostriedkov určených k normalizácii hormonálneho systému.

Emocionalita vyžaduje tiež starostlivosť, s ktorou však zvyčajne človeku musí pomôcť niekto druhý. Človek sám totiž nie je schopný nahliadnuť na svoje emocionálne problémy.

Zbaviť organizmus jedov poškodzujúcich hormonálny systém aj pečeň a psychiku, to je cesta nie len k úplnému vyliečeniu akné a ku krásnej, sviežej, žiarivej pleti ale aj pohodovému životu bez zdravotných problémov.

Príroda vás nikdy nesklame, je v nej všetko čo ľudská bytosť potrebuje. Ak máte problém, s individuálnym prístupom vám namiešam čajové zmesi, ktoré vám dokážu zmierniť či pomôcť.

Čo by nám pomohlo narýchlo? Čajová zmes a dieta bez cukru, čokolády, štiplavých jedál.

Spracované podľa MUDr. Jonáša

Prednášky na tému BYLINIEK a KORENÍN, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu. určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady mimo Bratislavy).

Foto: wikipedia
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger