Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Angelica chinensis - Angelika čínska

Angelica chinensis - Angelika čínska

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 31. marca 2014 | 14:27

Angelika čínska
Latinský názov: Angelika sinensis

 
Používa sa v čínskej tradičnej medicíne už viac ako 2000 rokov, má vazodilatačné a antispazmatické účinky. Bylina býva pre svoje​ vynikajúce účinky, používaná najmä pri ženských ťažkostiach, označovaná ako ženský žen - šen. Obsahuje kumarín, ktorý vykazuje antikoagulačné vlastnosti, upravuje nepravidelné krvácanie, znižuje riziko trombózy, posilňuje krvný obeh. Extrakt z koreňa sa využíva pri nepravidelnej, nedostatočnej alebo naopak príliš silnej menštruácii. V ľudovom liečiteľstve sa uvádza, že prospieva napr. k rovnováhe ženských hormónov, ma vplyv na veľkosť poprsia (teda podporuje zdravú produkciu progesterónu, ktorý je významným faktorom zdravého vývoja pŕs), podporuje činnosť žliaz s vnútornou sekréciou, uľahčuje pôrod, upravuje nepravidelnú bolestivú menštruáciu. Má upokojujúce účinky, pomáha vypudiť zbytky placenty po pôrode, odstraňuje návaly horúčosti. Zmierňuje klimakterické príznaky. Pomáha proti vysušeniu pošvovej sliznice. Angelika čínska sa používa pri posilnení krvného obehu, proti vysokému krvnému tlaku, zápche, cukrovke, anémii, ochorenia obličiek, pľúcnym chorobám a pre celkové posilnenie lymfatického systému. Upravuje bolestivé kŕče tráviaceho ústrojenstva. Užíva sa pri ťažkostiach s trávením, pri nechutenstve. Má upokojujúce účinky, pomáha pri predráždenosti, nespavosti a úzkosti. Angelika stimuluje tvorbu a aktivitu bielych krviniek a podporuje tvorbu gama-interferónu, čím posilňuje imunitný systém.

Tradiční čínski herbalisti vravia, že v čínskej medicíne tento koreň sa nikdy nepoužíva samostatne, ale v kombinácii s inými liečivými látkami. Práve synergické účinky tohto koreňa s inými látkami sú zodpovedné za zlepšenie symptómov.

Kontraindikácie
Angeliku čínsku nesmú užívať pacienti, ktorí majú problémy so zrážanlivosťou krvi alebo užívajú napr. Warfarín. Angelika čínska patri medzi rastliny ovplyvňujúce účinok warfarínu (ma inhibičný účinok na zhlukovanie krvných doštičiek).

Tradičná čínska medicína vraví
Je kontraindikovaná v prípadoch vlhké teplo, stagnácia v strede pľúc, ohnivé teplo s hlienom, pri nedostatku yin so žiariacim jangom, pretože je teplé a má sladké vlastnosti. Okrem toho si treba dať pozor v prípadoch riedkej stolice.

Spôsob použitia:

Dávkovanie a frekvencia použitia je u bylinných extraktov prísne individuálne záležitosť. Ak sa rozhodujete sami, tak treba načerpať informácie z dôveryhodných zdrojov alebo sa poradiť s odborníkom na daný problém. Účinné dávky sú závislé na viacerých faktoroch, ako je napríklad optimálne volené jedno rázové množstvo byliny či extraktu na danú telesnú váhu, aktuálny zdravotný stav či hĺbku zdravotných ťažkostí obecne. Zároveň treba brať do úvahy súčasné užívanie liekov a/alebo iných bylín či dokonca potravinových doplnkov - vitamínov. Spôsob stravovanie, životospráva, životný štýl atď.

Zlatým pravidlom je, ak nemáte žiadne odporúčanie od odborníka, začínať užívať akúkoľvek bylinu vždy v menšej dávke, aby ste zistili jeho účinky na sebe. Ak sa neprejavia žiadne vedľajšie účinky tak postupne sa zvyšuje užívanie 1x denne, 2x denne alebo 3x denne, podľa toho o akú bylinu sa jedna. Pre účinnú fytoterapiu je rozhodujúcim faktorom pravidelnosť, dostatočne dlhá doba aplikácie. Každá bylina alebo kombinácia bylín má svoju receptúru a spôsob použitia ako aj jej možnosti použitia. Preto si nechajte poradiť od odborníka.
Angeliku čínsku užívame ako odvar z 1,5 až 2 gramov drogy, ktorý pijeme 1x - 2x denne. Pri nervových chorobách alebo vyčerpania môžeme použiť liehovú tinktúru.

Pestovanie:

Angelika je veľmi statná trvalka s repovitým, aromatickým podzemkom. Priama, dutá, oblá ryhovaná stonka dorastá až do výšky dvoch metrov. Listy sú Veľké, pošvovité, 2 až 3x trojene sperené, ostré pílkovité. Vrcholové okolíky sú pologuľovité, husté, o priemere až 15 cm má priemerne 30 okolíkov. Plodom je vajcovitá až podlhovastá dvoj nažka hnedastej farby. Kvitne v júli a auguste. Na liečebné účely sa angelika pestuje. Predmetom zberu je koreň.

Možnosti a informácie ako aj poradenstvo v rámci fytoterapie Vám môžem poskytnúť na mojich prednáškach.
Prednášky nie len na tému BYLINIEK a KORENÍN, príprava bylinných zmesi a podobné témy podľa záujmu si môžete objednať tu. Sú určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnú cenu.
Prednášky trvajú priemerne 1 hodinu a k tomu poskytujem priestor aj na diskusiu.

Foto
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger