Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Mak - zázrak na našom stole

Mak - zázrak na našom stole

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 9. júna 2014 | 13:10

Mak siaty (Papaver somniferum) je rastlina z čeľade makovité (Papaveraceae). Pre jeho významný zdroj ópia, má za následok, že je v niektorých štátoch zakázaný. Čo sa týka legálnej produkcie, Česká republika patrí vo svetovom meradle k najvýznamnejším pestovateľom.

Takmer všetka produkcia semien maku je určená pre potravinárstvo, makovina (makovica) sa využíva vo farmácii. Mak sa široko používa predovšetkým pri príprave makového pečiva. Viac než 4/5 produkcie je exportovanej, predovšetkým do slovanských krajín, kde je mak tradičnou pochúťkou.

Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika (obsahuje ho 12 násobne viacej, ako kravské mlieko), ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.

100 gramov zrelého maku siateho obsahuje: 41,56 g tukov, 28,13 g sacharidov, 17,99 g bielkovín, 19, 5g vlákniny, minerály a vitamíny.

Minerály
Minerály obsah v 100g / % odporúčanej dennej dávky

Vápnik - 1438 mg - 144%, Fosfor - 870 mg - 124%, Draslík - 719 mg - 15%, Horčík - 347 mg - 87%, Sodík - 26 mg - 2%, Železo - 9,76 mg - 122%, Mangán - 6,707 mg - 292%, Meď - 1,627 mg - 181%, Zinok - 7,9 mg - 72%, Selén - 13,5 µg - 24%,

Vitamíny
Vitamíny obsah v 100g / % odporúčanej dennej dávky

Vitamín E - 1,770 mg - 12%, Vitamín C - 1,000 mg - 2%, Niacín - 0,896 mg - 5,5%, Tiamín - 0,854 mg - 71%, Kyselina pantoténová - 0,324 mg - 65%, Pyridoxín - 0,247 mg - 19%, Riboflavín - 0,100 mg - 8%, Foláty - 82 µg - 20%,

Tak už vieme prečo treba konzumovať mak
 
Ešte jeho jedna úžasna vlastnosť. Chodíme sa opalovať von do prírody a občas sa stane že sa spálime.
 
Makový olej je jednotka pre spaleniny pokožky

Mak má pevné miesto aj vo vitariánskej strave. Nie je totiž mak ako mak. Ručne zbieraný, praný je mak náročný na ručnú prácu. Ale výsledky jej chuti sú neporovnateľné z priemyselným spracovaním.
Čo všetko môžeme robiť s makom okrem štrúdli ktoré recept vám som sem pridal?
Cestoviny s makom, müsli - mak - jogurt, pečené koláče s makom, rožteky...
Antistresova formula
 
Pokiaľ ste v permanentnom strese zoberte si za polievkovú lyžicu maku, dajte do pohára a zalejte vodou. Po pol hodine vodu vylejte a môžete mak zjesť. Budete sa diviť ale mak je nabobtnaný, príjemnej nasladlej chuti. Toto je prevencia nielen pred osteoporózou ale aj vynikajúci produkt na ukľudnenie. Vyskúšajte.

Makové buchtičky bez pečenia, varenia.

To sa teraz budete diviť. Zoberieme na každú osobu dva rohlíky. Nakrájame na hrubšie kolieska. Dáme na sitko a zalejeme mliekom. Necháme trochu pôsobiť až pečivo nabobtná a vytlačíme prebytočnú tekutinu. Samozrejme, pokiaľ sa doma nenachádza mlieko, môžme použiť vodu. Keď sme to všetko vytlačili z "mierou" pridáme mak a dobre premiešame. Vytvarujeme malé guľky a dáme na tanier.
Tradičná Gocnocká ťahaná štrúdľa (podľa Emílie Čechovičovej – Krnáčovej)

Cesto: 12,5 Dkg hladká múka, 12,5 Dkg polohrubá múka, 125 ml vlažnej vody, 3 polievkové lyžice oleja, pol kávovej lyžičky soli.

Vypracujeme jemné hladké vláčne cesto. Vložíme ho na 1,5 hod. do olejom potretého mikroténového vrecúška a necháme ho odstáť v izbovej teplote.
Z tohto cesta upečieme 2 kusy 50 cm dlhej štrúdly.

POSTUP

Na stôl dáme obrus, v strede ho pomúčime, cesto si pomúčime z oboch strán a rozvaľkáme na tenký ovál, ktorý potom ťaháme na celý stôl. Vytiahnuté cestičko pokvapkáme olejom, a posýpame plnkou, potom porozsýpame po celom ceste postrúhané jablká, z ktorých sme vystískali šťavu a ešte môžeme dať višne.

Plnka: pomletý mak zmiešame s práškovým cukrom.

Z láskavým povolením p. Čechovičovej - Mak z Jarnej

Chystáte sa do Chorvátska alebo ste odtiaľ prišli? A čo tak si urobiť Makovnjača či Gibanicu? Aj tieto koláče sa robia z maku. Gastronomického sprievodcu po Chorvátsku - Dobar tek/Dobrú chuť od Danici Janiakovej si môžete objednať tu.

Zaujímavosť:

Vo Feng shuei, kvet maku predstavuje bohatstvo. Veľkoplošný obraz alebo analýzu bytu či firmy, si môžete objednať TU

Kvitnúci mak

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger