Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata L.),

Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata L.),

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 6. júna 2014 | 13:00

Býval bežnou rastlinou na vlhších lúkach, často sa vyskytoval na poliach, kde bola pestovaná ďatelina. Dnes sa nezávadný skorocel hľadá ťažko. Snáď ho vyhubila chemizácia a na miestach, kde ho bývalo veľké množstvo, ho zrejmé zadusili agresívnejšie rastliny. Ak niekde rastie, nie je vylúčené, že obsahuje ťažké kovy alebo dusíkaté látky.



Pri odreninách dobre pomôže skorocel. Priložením umytých listov skorocelu na odreniny a ich fixovaním obväzom ranu najprv vyčistíme, dezinfikujeme a zbavíme mechanických nečistôt - trebárs piesku. Skorocel na rane musí vydržať aspoň niekoľko hodín. Použiť sa dá skorocel väčší, ktorý ranu čistí, dezinfikuje, potom je možné priložiť listy skorocelu kopijovitého, ktorý hojí. Dnes pre vlastnú potrebu je vhodné skorocel radšej pestovať.


Najväčší kameň úrazu je sušenie a skladovanie skorocelu. Zberá sa za suchého počasia najčastejšie kosením a trhaním. Listy sa nesmú skladať do vrstiev a stláčať, ľahko sa zápary, a neskôr zhnedne. Po kosbe sa listy okamžite sušia v tenkých vrstvách (môžeme ich nechať na slnku zavädnúť) a nie je vhodné príliš s dosušenými listami manipulovať.
Skorocel je hydroskopický, ľahko absorbuje vzdušnú vlhkosť a znehodnocuje sa. Droga sa musí skladovať v suchu, NESTLAČENÁ - ľahko sa drobí a znižuje sa jej účinok.

Skorocel obsahuje draselné soli, vitamín C, kyselinu kremičitú


Okrem obkladu na rany, osie a včelie žihadlá, ekzémy sa skorocel používa proti žalúdočným a dvanástnika vredom, pri astme, pri chorobách dýchacích ciest, pre odkašliavanie, pri poruchách pečene a žlčníka, pri zápaloch močových ciest. Môže sa aj užívať pri dezinfekcii ústnej dutiny aj pri paradentóze. Semená sa môžu jesť (rozhrýzť, drviť) pri zápche, nie je vylúčený priaznivý účinok aj pri cukrovke.


Užíva sa zápar, 1 až 2 polievkové lyžice drogy sparíme 3-4 dcl vody, necháme lúhovať 5 až 10 minút. Pije sa teplý čaj po celý deň (až 4x). Skorocel je možné kombinovať s inými bylinami.
Okrem čaju sa z skorocelu dá vyrobiť liečivý sirup, masť, extrakt, alebo sa užije čerstvá šťava.

Recept: skorocelový sirup
Vypraté listy skorocelu (1/2 zaváracieho pohára 0,7 l), preliať 1 dcl biele liehoviny, doplniť vriacou vodou, nechať lúhovať 24 hod, potom precediť, vyžmýkať, pridať 0,25 kg cukru a zvariť. Uchovávať v chladničke, užívať 3X káv. lyžičku denne.

Ste vystresovaný? Potrebujete zmeniť túto situáciu či zmierniť? Potrebujete osobné konzultáciu? Na základe telefonických objednávok + 421 944 507 418

Možnosti a informácie ako aj poradenstvo v rámci fytoterapie Vám môžem poskytnúť na mojich prednáškach a seminároch. Prednášky nie len na tému BYLINIEK a KORENÍN, príprava bylinných zmesi a podobné témy podľa záujmu si môžete objednať tu. Sú určené pre širokú verejnosť. Prednášky trvajú priemerne 1 hodinu a k tomu poskytujem priestor aj na diskusiu.

Foto: Hans Hillewaert
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger