Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :

Recepty pre zdravie

Kurzy, semináre, prednášky

Orechový likér

Natura Medicatrix: Laco Filo v nedeľa 21. júna 2015 | 8:00

nedeľa 21. júna 2015


Dnes je Jána, jeden z najmocnejších dní ako vraví ezoterika. V tento deň, sa zbierajú najmocnejšie pôsobiace liečivé rastliny. V tento deň je aj posledným dňom ako si urýchlene pripraviť orechový likér.

Botanické meno orecha Juglans regia je odvodené od latinských slov:
Jupiter – rímsky boh,
glans – každý plod podobný žaluďu,
regia – kráľovský

V Ríme a Grécku boli orechy známe v 2. – 1. storočí pred n. l. Do ostatnej Európy ich zaniesli a rozšírili rímske légie. Pravlasťou orechov sú oblasti západného Stredomoria, západná Ázia smerom k Afganistanu až po západnú oblasť Číny. U nás sa orechy pestujú v okresoch južného a západného Slovenska, najviac spomínaný orech kráľovský.

Orechy majú široké použitie, vnútorne, vonkajšie použitie a ako cenný kulinársky produkt.

Orech pôsobí posilňujúco na organizmus a pomáha pri vyčerpanosti. Využíva sa pri chorobách žalúdka a čriev. Zastavuje krvácanie týchto orgánov a ukľudňuje opuchnutú sliznicu. Pomáha tiež pri silnej a dlhotrvajúcej menštruácii

Dnes si pripravíme likér, ktorý sa nám veľmi zíde v jesenných či jarných mesiacoch. Toto obdobie je totiž najproblematickejšie pre náš žalúdok.

Tak poďme do toho.

Pripravíme si zelené orechy, lieh - stačí vodka, klinčeky, celá škorica.






Orechy dobre umyjeme v tečúcej vode a nakrájame na mesiačiky. Zoberte si aj rukavice alebo aspoň starú handru. Orechy veľmi farbia kožu. Preto sa aj používa extrakt na výrobu opaľovacích krémov a olejov. Ale to sme trochu odbočili.


Ja používam na 1/2 l vodky 21 orechov priemernej veľkosti.


Na doske ich nakrájame na štyri časti a naložíme do čistého umytého pohára.


Naložíme orechy, klinčeky a celú škoricu. 


Zalejeme vodkou, dobré uzavrieme. Pretraseme a dáme na slnečné teplé miesto macerovať. 


Počas troch týždňov budeme pohár premiešavať každý deň. Po tomto čase likér zlejeme a orechy znova zalejem vodkou. Odložím do špajzi. Keď sa minie likér, alebo keď je chuť tak sa dá zahryznúť aj do orechov.  Je to výborná pochúťka aj keď po nej nesmieme jazdiť autom.


Foto: © Laco Filo
komentárov (1) | | Pokračovanie...
Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger