Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Ekzém: TCM vie ako sa dostať ku koreňom problému

Ekzém: TCM vie ako sa dostať ku koreňom problému

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 21. marca 2018 | 15:16

Autor: wikipedia
Ekzém často postihuje ľudí s anamnézou alergických stavov, ako je astma alebo senná nádcha. Plochy náchylné na ekzém zahŕňajú tvár, lakte, zápästie, za kolenami, krk, členky a trup.

Vzhľadom k tomu, že týmto oblastiam chýba prirodzené zvlhčovanie potrebné na udržanie pokožky, aby bola mäkká a pružná, namiesto toho sa vyvinú červené škvrny rôzných veľkostí, ktoré sú suché, šupinaté a veľmi svrbiace. Horúce kúpele, vlna, nylon, parfumy, vonné čistiace prostriedky, alergény, ako je peľ a prachové roztoče, a stres môžu stav ešte zhoršiť.

Škrabanie sa v týchto oblastiach môže viesť k pľuzgierom a léziám, ktoré sa ľahko infikujú. Zatiaľ čo tento stav pokožky nemusí byť život ohrozujúci, je veľmi nepríjemný a môže mať významný vplyv na každodennú rutinu človeka.

Západná medicía považuje ekzém za alergický stav a preto sa zameriava na kontrolu symptómov spôsobených nerovnováhou v imunitnom systéme. Pacientom sú predpísané lieky a masti, ako sú kortikosteroidy, antihistaminiká na zníženie svrbenia, alebo imunosupresíva.

Zatiaľ čo západná metóda liečby je účinná pri liečbe ekzémových príznakov, nezaručuje to, že sa ekzém opäť nezvrhne. Tieto liečivá okrem toho majú vedľajšie účinky, ako je ospalosť, ktorá by mohla ovplyvniť duševné zameranie a dennú produktivitu.

Na rozdiel od západnej medicíny tradičná čínska medicína (TCM) vidí ekzém ako príznak iných ochorení. Ak má osoba ekzém, existujú nerovnováhy v jej tele, ktoré ovplyvňujú celkové zdravie.

Tieto nerovnováhy sú spôsobené tromi hlavnými patogénnymi faktormi:

Vietor: Kožné ochorenia spôsobené vetrom sa vyznačujú náhlym výskytom a svrbením
Vlhkosť: Koža opuchne a svrbí
Teplo: Kožný problém sa prejavuje pocitom pálenia, začervenaním a opuchom kože

Rôzne kombinácie týchto patogénov spôsobujú rôzne formy ekzému. Napríklad akútny ekzém je často výsledkom vlhkého tepla v pľúcach a slezine, zatiaľ čo chronický ekzém je závažnejšou formou akútneho ekzému a zhoršuje sa stálym vystavením vlhkosti. Ekzém u detí je spôsobený kombináciou slabej sleziny a žalúdka, vlhkého tepla a vystavenia vetru. Ekzém okolo očí je spôsobený vystavením vetru, teplo v slezine a vlhké teplo.

Vietor je napríklad aj klimatizácia. Vlhko napríklad práca v kuchyni, vlhké počasie, dlhý pobyt vo vode... O detskom ekzéme a jej príčinách si povieme neskoršie.

Navyše TCM vidí dobrý krvný obeh a jej kvalitná výživa ako kľúčový pri liečbe ekzému. Správny obeh umožňuje, aby sa živiny dostali do celého tela a pomáhajú imunitnému systému zbaviť sa metabolických odpadov, toxínov a patogénov, ktoré spôsobujú rôzne kožné stavy. Bylinky, ako sú semená slzovka, mungo fazuľa, púpava a portulaca, ktoré majú čistiace, antibakteriálne vlastnosti, ktoré vylučujú toxíny z tela.

Ak sa rozhodnete niečo so svojím problémom robiť, vezmite do úvahy konzultáciu s odborníkom na TCM predtým, ako uskutočníte akékoľvek rozhodnutie, nákupy alebo samoliečbu. Existuje množstvo čínskych bylín a ich kombinácie, ktoré sa používajú na liečivé účely, a vyžadujú určitý stupeň vedomostí a skúseností na predpísanie optimálnej kombinácie bylín, ktoré by riešili zdravotný problém konkrétneho pacienta.

Táto vaša snaha bude stáť za to.

Foto: wikipedia

Recepty na rôzne zdravotné stavy nájdete: CestouZdravia
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger