Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , , , » Päť chutí v TCM

Päť chutí v TCM

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 17. januára 2020 | 13:44

V čínskej tradičnej medicíne rozoznávame päť chuti. Každá z piatich chutí má svoje účinky na päť plných (Zang) orgánov. Ak sa užívajú v správnom množstve, orgány z toho majú profit. Ak zneužívame akékoľvek potraviny alebo nám chutia len niektoré alebo ich užívame jednostranne vo veľkom množstve, orgány nám poškodzuje.

Sladká chuť patrí slezine, podporuje trávenie. Preto je dezert dobrý po jedle. Ale príliš veľa dobrých vecí môže poškodiť orgán. Môže to spomaliť účinnosť sleziny. A čo je veľmi pomalé a nie je schopné správne fungovať a preto spôsobuje okrem iného obezitu a cukrovku.

Slaná chuť patrí obličkám. Poskytujú mysli pocit dôvery a chuť na život. Príliš veľa soli môže viesť k vysokému krvnému tlaku, ochoreniu srdca a obličkovým kameňom.

Kyslá chuť patrí pečeni. Kyslé potraviny poskytujú mysli pocit stimulácie a jasnosť v rozlišovaní. Avšak konzumovať príliš veľa kyslých potravín môže viesť k vredom a infekciám.

Štipľavá chuť patrí pľúcam jedlá môžu pomôcť človeku, aby bol otvorený a odvážny so svojimi myšlienkami. Príliš veľa štipľavých jedál môže viesť k fyzickému a duševnému prehriatiu a obrátiť sa k hnevu a nenávisti.

Horká chuť patrí srdcu, pomáha čistiť / detoxikovať krv a zlepšiť tkanivá v tele. Príliš málo horkých potravín môže spôsobiť nahromadenie toxínov v tele, ale príliš veľa horkých potravín môže spôsobiť zápchu a vyčerpanosť tkaniva.

Preto je dobré jedlo kombinovať s dobrou vyváženosťou z piatich chutí.

Recepty na rôzne zdravotné stavy nájdete: CestouZdravia
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger