Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » TCM-Diferenciálna diagnostika Depresie

TCM-Diferenciálna diagnostika Depresie

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 27. júna 2018 | 13:42

Pokračovanie z minulého článku

V TCM je hlavnou príčinou depresie stagnácia QI. Depresia začína prebytkom ohňa prevažne zo stagnácie Qi, krvi a oheň úzko súvisí s pečeňou. Stagnácia potravin, vlhkosť a hlien sú úzko spojené so slezinou. V nadmernom stave príznaky zahŕňajú emocionálne potláčanie, bolesť v hypochondriu, pocit akoby knedlík v krku.
Keď sa ochorenie zmení na stav nedostatku, niekedy je úzko spojené so srdcom zahŕňajúce tiež slezinu a obličky. Medzi príznaky patrí, nepokoj, smútok, plačivosť, poruchy spánku.

1. Stagnácia QI pečene
Symptómy: potlačené emocie, nepokoj, tlak na hrudi, rád odpočíva, bolesť v hypochondriu, tlak nad brušnou dutinou, nadúvanie, abnormálny pohyb čriev.
Analýza: Emocionálne poranenia narušujú funkciu pečene, a preto príznaky ako sú potlačené emócie, nepokoj, tlak v hrudníku. Stagnácia QI pečene blokuje pohyb krvi, čo môže viesť k bolesti v hypochondriu. QI pečene napádna žalúdok, to blokuje Qi nad bruchom. QI pečene napadná slezinu, ktorá inhibuje transportnú funkciu sleziny, čo vedie k nadúvaniu, abnormálnemu pohybu čriev. Tenký a mastný povlak jazyka s pevným pulzom sú známky pečeňovej a žalúdočnej disharmónie.

2. Stagnácia Qi pečene sa premieňa na oheň
Symptómy: cholerik, plnosť v oblasti hypochondria, horkosť v ústach, sucho v ústach, bolesť hlavy, červené oči, tinitus, kyslý reflux, zápcha, červený jazyk, žltý povlak.
Analýza: Stagnácia QI pečene sa mení na oheň, inými slovami zápal, teda plnosť v hypochondru, bolesti hlavy, červené oči, tinitus. Oheň pečene utoči na žalúdok, v žalúdku a hrubom čreve vznikajú choroby z nedostatku, nahromadené teplo v žalúdku a hrubom čreve dávajú horko v ústach, sucho v ústach, reflux kyseliny a zápchu. Červený jazyk a žltý povlak sú znakmy ohňa pečene.

3. Stagnácia hlenov
Symptómy: potlačené emócie, plnosť v oblasti hrudníka a hypochondria, pocit knedlíka v krku. Pacienti majú bežne biely a mastný povlak na jazyku.
Analýza: Slezina napadnutá pečeňou vedie k hromadeniu vlhkosti a hlienu, sústredený v krku. Jazyk a pulz ukazujú existenciu
hlienu.

4. Srdce a duch Shen sú podvýživené
Symptómy: potlačené emócie, nepokoj, podozrievavosť, ľahko sa vystraší, smutný, plačtivý, vzdychanie, nekontrolované kričanie. Bledý jazyk.
Analýza: toto je najagresívnejšia depresia, srdce a krv nedostatok vedie k Shen bez koreňa.

5. Nedostatok srdca a sleziny
Symptómy: veľa premýšľa a je podozrievavý, má nedostatok odvahy, nespavosť, závrat, únava, bledá tvár, žiadna chuť do jedla, bledý jazyk.
Analýza: Hlavnou emocionálnou príčinou je starosť, čo poškodzuje slezinu a srdce.

6. Nedostatok srdca a obličiek
Symptómy: príliš málo spánku, veľa snov, strach, závrat, tinitus, zábudlivosť, dolná časť chrbta a slabosť kolena, nočné potenie,
suchosť v ústach a v hrdle, červený jazyk s malým alebo žiadnym povlakom.
Analýza: Keď sa stagnácia zmení na oheň, bude to stravovať Yin obličiek a srdca, teda všetky príznaky súvisiace s nedostatkom srdca a obličiek.

TCM riešenie

Rozýbať Qi, rozpustiť stagnáciu, zabezpečiť voľný tok Qi, stabilizovať emócie ak sú hlavnou príčinou liečby depresie. Musíme odlíšiť nadbytok a nedostatok.

Na začiatku sa nadbytok Qi rozhybáva, ktorým vyriešime stagnáciu. Stagnácia krvi, stagnácia ohňa, stagnácia vlhkosti, stagnácia a akumulácia hlienu z potravín by sa malo riešiť metódami, ako je oživenie krvi, očistenie ohňa, transformácia vlhkosti, odstránenie hlienu, pomáhať stráviť nahromadené potraviny.

Keď sa ochorenie zmení na nedostatok, použijeme metódu tonifikácie. Nedostatok v Zhang, Fu, Qi, Yin, Yang, krvi, musíme rozlišovať, aby sme mohli použiť vhodné tonizačné metódy.
V prípadoch, keď nadbytok a nedostatok obidvoch existujú spolu, liečime ich súčasne.


Recepty na rôzne zdravotné stavy nájdete: CestouZdravia
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger