Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :

Artemisia absinthum

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 29. januára 2014 | 11:17

Slovenské ľudové názvy: absint, Biely Palín, Bylica, Palín, palina, Palina, Peklínek, Pelín, Pelinek, peluň, pelunča, pelynek, pelynka, polín, polínek, Políněk, polynka, polynka pravá, polynky, polynok, polyňok, veľký strieborník, záhradná černobyľa
 
Využitie:
Palina sa oddávna považuje za bylinu prospešnú tráviacemu traktu, žalúdku. Jej odvar pomáha pri pokazenom žalúdku, chorobe pečene, žlčníka, dvanástnika, pri poruchách tvorby žalúdočnej kyseliny, nadúvaní, a na výplach ústnej dutiny. V ľudovom liečiteľstve sa odporúča aj ako prostriedok proti črevným parazitom. Dlhodobejšie užívanie spôsobuje absintinizmus prejavujúci sa pocitom opilosti, kŕčmi až bezvedomím. Používal sa aj ako konzervačné činidlo pri výrobe vína, vďaka čomu sa začal využívať v likérnictve. Z neho pripravovaný likér absint je dnes v niektorých krajinách zakázané vyrábať pre negatívne účinky pri opakovanom užívaní. Spôsobuje demenciu. Bol kultovým nápojom umeleckej moderny začiatku 20. storočia. Vo Francúzsku sa z neho vyrába Cinzano a na Slovensku Vermut.

Použitie:
sušená vňať paliny je podobne ako levanduľa účinná proti bytovým moliam olej z paliny má repelentný účinok, po nanesení na pokožku odháňa komáre čerstvé i sušené strieborné listy pekne vyniknú v rôznych dekoráciách

Upozorňujeme že recepty majú iba informatívny charakter, autor neručí za žiadne škody spôsobené užívaním, alebo nesprávnym použitím týchto receptov.

Výplach ústnej dutiny: Zápar sa pripraví z dvoch čajových lyžičiek rozdrobenej drogy na jednu šálku vody.

Recept na víno: Po jednom diele vňati paliny, šalvie, levandule a mäty piepornej, zalejeme 100 dielmi bieleho vína a necháme 8 dní v uzavretej fľaške. Víno zlejeme cez jemné sitko a užívame po 4 lyžičky denne na posilnenie žalúdka a povzbudenie chuti do jedla.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger