Tinktúry sú obľúbeným a dobre dávkovatelným liečebným prípravkom. Spravidla ide o výluhy drog v 60-percentnom liehu. Predpísané množstvo drogy sa poleje liehom a v zatvorenej nádobke sa pri bežnej teplote skladuje 7 dní na tmavom mieste (obsah treba občas premiešať alebo pretrepať). Po 7 dňoch sa lieh scedí, droga sa vylisuje a scedená i vylisovaná tekutina sa zleje dokopy; na predpísané množstvo sa doplní liehom, v ktorom sa ešte raz nakrátko vymáča použitá droga. Tekutina sa nechá najmenej 12 hodín stáť na tmavom mieste. Keď sa vyčíri, zleje sa cez filter do čistej nádoby. (Zvyčajne sa pripravuj e jednorazovo 1000 g tinktúry.)
Uvedeným spôsobom sa pripravuje aj známa horkátinktúra(v950g liehu zriedeného na 60 % sa maceruje po 20 g listov vachty, vňate zemežlče, pomarančového oplodia a hořcového koreňa). K hotovej tinktúre sa pridá 0,2 g škoricovej silice. Horká tinktúra sa pridáva po 15—45 kvapkách do kalíška vody a pije sa 3—5 ráz denne asi pol hodiny pred jedením, a to pri nedostatku žalúdkovej šťavy a nedostatku voľnej kyseliny chlorovodíkovej v žalúdkovej šťave (achýlia a achlórhydria), pri dyspepsii a nechuti do jedenia, taktiež proti kŕčom a ako antibakteriálny prostriedok. Nesmie sa podávať pri zápaloch a krvácaniach.
Použitá literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin
Foto: internet
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.