![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEP__0lxRhZ11SmUsxWl0kAwNFAWQqbn4GwzACSShsc9FhxrDCOpoBndoNs4mb37l3Iq8aU45BSQEqI5I9MIX27oXknwdGzu_PDJarQ7t2IndsKSw8ovHeeA-dp5NJdFPYPM5KUX9TzTnt/s1600/prachovnica.png)
Uvedeným spôsobom sa pripravuje aj známa horkátinktúra(v950g liehu zriedeného na 60 % sa maceruje po 20 g listov vachty, vňate zemežlče, pomarančového oplodia a hořcového koreňa). K hotovej tinktúre sa pridá 0,2 g škoricovej silice. Horká tinktúra sa pridáva po 15—45 kvapkách do kalíška vody a pije sa 3—5 ráz denne asi pol hodiny pred jedením, a to pri nedostatku žalúdkovej šťavy a nedostatku voľnej kyseliny chlorovodíkovej v žalúdkovej šťave (achýlia a achlórhydria), pri dyspepsii a nechuti do jedenia, taktiež proti kŕčom a ako antibakteriálny prostriedok. Nesmie sa podávať pri zápaloch a krvácaniach.
Použitá literatúra: Kresanek-Dugas: Prirucny atlas liecivych rastlin
Foto: internet
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.