Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » » Vitamín A

Vitamín A

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 29. januára 2014 | 12:05

Retinol alebo vitamín A alebo axeroftol je vitamín.

Retinol patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Nie je citlivý na teplo, ale podlieha zmenám pôsobením svetla a je citlivý na oxidáciu. Jeho sumárny vzorec je C20H300. Na konci reťazca má alkoholovú funkčnú skupinu.

Retinol je nevyhnutný na neporušenú funkciu epitelov, rast kostí, správnu funkciu očnej sietnice a počas tehotenstva a pri kojení. Podporuje rast, pomáha normálnej funkcii žliaz a rezistencii voči infekciám. Je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

DDD (dospelý muž) 900 μg maximálne 3,000 μg
DDD (dospelá žena) 700 μg maximálne 3,000 μg

Prejavy nedostatku

Mierna hypovitaminóza sa prejavuje spomaleným rastom, hnačkou, žalúdočnými problémami, nechutenstvom, oslabenou imunitou, problémami so zubami a ďasnami, suchou kožou, šeroslepotou a zníženou tvorbou materského mlieka.

Extrémna hypovitaminóza spôsobuje kožné problémy, infekcie, sterilitu, slabosť, stratu hmotnosti, atrofia žliaz, degeneráciu nervov a suchosť rohovky.

Prejavy nadbytku

Hypervitaminácia sa môže prejavovať hnačkami, vracaním, nechuťou alebo odlupovaním kože.

Kde sa nachádza?

acerola, ananas, arónia, asimina, avokádo, banán, batáta,brokolica,broskyňa, brusnice, citrón, cuketa, čakanka,čerešňa, černice, čierná ribezľa, čínska kapusta, čučoriedka, ďatla, dula, durian, egreš, figa, goji, grep, guave, hlavkový šalát,hrach,hrozno, hruška, cherymoya, jablko, jackfruit, jahoda, jarabina vtáčia, josta, kaki, kapusta, karambola, karfiol, kiwano, kiwi, klumkvát, kôpor, kukurica, lieskový orech, limeta, machovka,μg, malina, mandarínka, mango, mangold, mangold, mangostána, maracuja, marhuľa, melón červený, melón žltý, mišpuľa, moruša, mrkva, muchovník, nektárinka, okruhlica, oliva, opuncia, papája, paprika,, paradajka, paradajka, patizón, pažítka, petržlen,

Zdroj: Laco Filo: Obsahové látky v ovoci a zelenine, wikipedia.org
Autor vzorca: NEUROtiker
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger