Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » » Viete že?

Viete že?

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 18. marca 2014 | 13:06

Na svete sa eviduje 380 000 rastlinných druhov, z toho asi 15 000 s liečivými vlastnosťami. V Európe je známych okolo 1000 druhov liečivých rastlín; z nich približne 800 sa tradične používalo v ľudovom liečiteľstve.

V modernej medicíne sa používa približne 300, u nás v súčasnosti okolo 150 druhov rastlín. Doteraz farmakologická fytochémia zistila v rastlinách asi 12 000 substancií, z toho približne 4 000 alkaloidov. V súčasnosti až 65 % syntetických liekov obsahuje rastlinné komponenty.

V niektorých oblastiach sveta (napr. v Afrike, v Ázii a v Južnej Amerike) je pomer rastlinných látok v terapii ešte vyšší. Existuje však aj mnoho oblastí, kde sa dodnes používajú výlučne rastlinné liečivá, a to najmä z vyšších rastlín.

Systematická botanika opisuje 380 tis. druhov rastlín, zaradených do 15 tis. rodov. Liečivé vlastnosti má približne 15 tis. druhov celosvetovej flóry. V Európe je známych asi tisíc druhov liečivých rastlín, z ktorých sa 800 používa v tradičnom ľudovom liečiteľstve. V oficiálnej medicíne sa v súčasnosti používa približne 300 (Habán, 1996).

V rozmanitých polohách, od nížin až po horské oblasti, sa u nás vyskytuje takmer 250 druhov uznávaných liečivých rastlín, ktoré sú významnou surovinou nielen v zdravotníctve a farmaceutickom priemysle, požívajú sa aj v potravinárstve, v kozmetike.

Podľa údajov, ktoré uvádzajú Karmazin a i. (1984), liečivé rastliny pre svoje terapeutické účinné obsahové látky sú teda významnými pomocníkmi liečby ochorení v našej humánnej medicíne.

Prednášky na tému BYLINIEK a KORENÍN, príprava bylinných zmesy a podobné témy podľa zaujmu si môžete objednať tu. určené pre širokú verejnosť za veľmi výhodnu cenu... (len cestovne naklady mimo Bratislavy).
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger