Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Liečivé byliny v kuchyni

Liečivé byliny v kuchyni

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 5. marca 2015 | 8:00


Bylinky dokážu premeniť obyčajné jedlo na chutné, vzrušujúce kreácie dokonalých chuti. Chuť, ktorú bylinka dokáže vylepšiť a prepožičia jej to "gro" je jednou z jej výhod použitia. Čerstvé či sušené bylinky obsahujú účinné antioxidanty, ktoré podporujú zdravie. Použitie bylín v kuchyni je rozmanité v mäsité či bezmäsitej stravy a dokonca žiadaná vo vegetariánskej či vitariánskej strave.

Čerstvé či sušené bylinky obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Odporúčajú sa dávať do každodennej stravy od oregana, šalvie, mäty piepornej, záhradný tymián, medovka, klinčeky, nové korenie, škoricu, rovnako ako čínske liečivé byliny, huby dokonale prispievajú k celkovému príjmu antioxidantov rastlinného a sú lepší zdroj antioxidantov v strave, ako ovocie, obilie alebo zeleniny.

Pečenie

Či už sú bylinky sušené, pochádzajú z parapetu na okne, záhradky alebo sušené, udržujú si svoju prenikavú chuť v pečených potravinách. Čerstvo pečené rožky a chleby sú kandidátmi na prídavky kuchynských bylín, ako sú semená kardamónu, raž, pažítka, oregano alebo mak. U hotových chlebov, ktoré neobsahujú bylinky, posypeme sušenou bazalkou či oreganom.

Macerujeme

Bylinky ponorte do studena lisovaného olivovového oleja samostatne alebo zmesi pre ďalšie nové chute a jej antioxidačnú silu.
Pečené kurča alebo losos posypaný čerstvým alebo sušeným rozmarínom či estragónom sú len jedným z mnohých rastlinných ochucovadiel. Pečené obsahujú prvé chuťové esencie, pretože tie bude každý prvý cíťiť pri zahryznutí do jedla.

Polievky a dusená mäsa

V polievkach a dusenom mäse využijeme buď čerstvé alebo sušené bylinky ako arómu pre vylepšenie chuťových pohárikov. Sušené byliny obsahujú silnejšiu chuť ako čerstvé. Pri použití bylín v polievkach a dusenom mäse, skúste malý zväzok čerstvých bylín: vetvičky petržlenu, bobkový list a tymián zviazať. Bylinkový zväzok sa nazýva kytica garni. Pridávame ho tesne pred podávaním do variaceho sa jedla.

Všeobecné sa pri používanie bylín pri varení mieša jedna silná aromatická bylina s inými bylinami s miernejšími chuťami. Snažte sa vyhnúť miešať dve chuťovo silne aromatické byliny spoločne v jednom jedle. Pamätajte si, že dlhé varenie zníži bylinné príchute, takže pridajte čerstvé bylinky až 45 minút pred podávaním, dosiahneme najlepších chuťových výsledkov.

Prílohy

Bylinky ako pažítka, sú obľúbené na pečené zemiaky alebo na čerstvé plátky paradajok. Aj keď sú chutné, používame bylinky do pokrmov podľa sezóny a striedmo. Vieme predsa, že po celý rok máme k dispozícii rôzne druhy pre to, ktoré ročné obdobie. Našim cieľom je zvýšiť bylinkami prírodnú chuť, nie potlačiť ich v strave. Niektoré exotické oblohy vyžadujú veľké množstvo korenia. Toto je jedna z výnimiek. Ale, pre väčšinu bežných domácich príloh, použitie bylín používame ako látku zvýrazňujúcu chuť.

Pozvánka na prednášky:  MAREC Spoločenský dom NIVY - 10.3.2015 o 18,00 - Detoxikácia organizmu spojená s ochutnávkou čaju.
Spoločenký dom NIVY - 24. Marec o 18,00 hodTCM Fytoterapia
Lieky z pralesov amazónskych šamanov
Seminár o používaní rastlín v magických rituáloch.
Zorganizujte si prednášku či školenie vo vlastnom meste a prostredí.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger