Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Lotos indický

Lotos indický

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 15. mája 2015 | 15:05

Lotos indický (Nelumbo nucifera) je vodná rastlina z čeľade lotosovité (Nelumbonaceae). Pochádza z indického subkontinentu, kde je často pestovaný budhistami ako mystická rastlina.

Je to vytrvalá vodná koreniaca bylina s vetveným oddenkom. Listy sú striedavé, vyrastajú z oddenku, s palistami, splývajú na vodnej hladine alebo vyčnievajú z vody, s prieduchmi len na vrchnej strane čepele. Stonka je bez druhotného hrubnutia. Na vrchole oddenku sa na konci sezóny vytvárajú hľuzovité zásobné orgány. Stopky listov sú dlhé a prirastajú uprostred štítnatej čepele. Žilnatina je dlanitá (lúčovitá). Kvety sú jednotlivé, veľké, obojpohlavné, úžľabné, vyčnievajúce nad hladinu na dlhých stvoloch. Opeľované sú hlavne chrobákmi. Všetky kvetné orgány sú acyklické. Okvetné plátky v počte 22 až 30. Tyčiniek je mnoho (asi 200 až 400), dozrievajú centripetálne. Gynéceum je vrchné apokarpné, z 12 až 40 voľných plodolistov, jednotlivo zapustených do sploštenej vrchnej plochy dužnatého receptákula a obsahujúcich jediné vajíčko. Plodom sú nepukavé oriešky vnorené do receptákula. Semená majú veľké embryo a tenký endosperm.

Charakteristickým biotopom lotosu indického sú stojaté a pomaly tečúce plytké vody.
V Severnej a strednej Amerike rastie žlto kvitnúci lotos žltý (Nelumbo lutea).
Ako lotos egyptský býva nesprávne označované lekno egyptské (Nymphaea lotus).

Kvety, semená, mladé listy, a "korene" (pakorene), sú všetky jedlé. V Ázii sú lístky niekedy používajú ako ozdoba, zatiaľ čo veľké listy sa používajú ako obal na potraviny a nie sú jedlé (napr. ako obal pre zongzi). V Kórei sa listy a plátky používajú ako bylinkový čaj. Čaj sa zhotovuje z lotosového kvetu (연꽃 차) a listov (연잎 차). Mladé lotosové stonky sa používajú ako prísada do šalátov vietnamskej kuchyne. Podzemok lotosu (tzv. ǒu (藕) v pinyin Činsky, Ngau v Kantončine, Kamal kakri v hindčine, renkon (レンコン, 莲 根 v japončine), yeongeun (연근 v kórejský) je používaná ako zelenina do polievok, dá sa vyprážať, robia sa z neho dusené pokrmy a korene sú tiež použité v tradičnej ázijskej medicíne, listy a podzemok možno užívať za surova, ale je tam je riziko prenosu parazita (napr. Fasciolopsis Busk). Preto sa odporúča, aby prešiel varom pred použitím.
Lotosové korienky sú často nakladané s ryžou s octom, cukrom, čili a / alebo cesnaku. Má chrumkavú textúru so sladko-pikantnými príchuťami. V ázijskej kuchyni, je obľúbený v šaláte, s krevetami, v sezamovom oleji a / alebo s koriandrovými listami.

Lotosové korene sú bohaté na vlákninu, vitamín C, draslík, tiamín, riboflavín, vitamín B6, fosfor, meď, mangán a, zatiaľ čo obsahom veľmi nízkym nasýtených tukov.

Nutričná hodnota na 100 g (3,5 oz)

energia 278 kJ (66 kcal)
sacharidy 16.02 g
 cukry 0.5 g
vláknina 3.1 g
tuk 0.07 g
proteín 1.58 g
voda 81.42 g

Vitamín ekv. 3 mikrogramov (0%)

Thiamín (vit. B1) 0,217 mg (19%),
Riboflavín (vit. B2) 0,01 mg (1%)
Niacín (vit. B3) 0,3 mg (2%)
Kyselina pantoténová (B5) 0,302 mg (6%)
vitamín B6 0,218 mg (17%),
Kyselina listová (vit. B9) 8 mikrogramov (2%)
cholín 25,4 mg (5%),
vitamín C 27,4 mg (33%),
vitamín E 0,01 mg (0%)
vitamín K 0,1 mikrogramov (0%)
vápnik 26 mg (3%),
železo 0,9 mg (7%),
magnézium 22 mg (6%)
mangán 0,22 mg (10%),
fosfor 78 mg (11%),
draslík 363 mg (8%)
sodík 45 mg (3%),
zinok 0,33 mg (3%)

Použitie v liečiteľstve: 

Upozorňujeme že recepty majú iba informatívny charakter, autor neručí za žiadne škody spôsobené užívaním, alebo nesprávnym použitím týchto receptov.

Chronická vírusová alebo alkoholická hepatitída, chronické poškodenie pečene, zápal pečene môže viesť k cirhóze.

Semen Nelumbo nucifera - semena lotosu sa používajú v Ázii ako liečivá rastlina na liečbu hnačky, krvácanie, horúčku a infekcie. Je to vynikajúci antioxidant, likvidujúci voľné radikály.
Lotosové semená sa zbierajú od augusta do septembra. Sušia sa voľne na slnku.
Vlastnosti a Chuť: Sladká, sťahujúce a neutrálne.
Semená sú viac ako 1 cm veľké, ťažké s veľmi odolnou šupkou, dokážu vyklíčiť aj po stovkách rokov. Táto nádherne kvitnúca rastlina má svetlozelené listy, ktoré sú na hladine alebo vyčnievajú z vody.

Recept: Nadeir Yakhean
Koreň lotosu, prípravok majúci pôvod v Kašmíre. Tento vegetariánsky recept je v určitých spoločnostiach povinným jedlom po všetkých významných sviatkoch.

Čo potrebujeme

1kg lotosové korene, 1 kg tvaroh, 1 šálka mlieka, 1 šálka horčicového oleja, 3 strúčiky
cesnaku,
2 lyžičky aníz
ového prášku, 1 lyžička zázvorového mletého prášku, 1 lyžička rasce - semená celé,
1 lyžička mletého čierneho korenia,
 1 lyžička garam masala, ½ lyžičky škorice mletej, ½ lyžičky čierneho kardamónu mletého, ½ lyžičky cukru. Niekoľko zelených kardamon, štipka asofetida (čertovo lajno), soľ podľa chuti

Príprava nadeir yakhean

Začnite tým, že krabte lotosové korene ako zemiaky a odrežete hlavy. Režeme horizontálne kúsky asi päť centimetrov dlhé, umyte dôkladne odstránime blato z jeho povrchu a koreňových otvorov.
Var
íme lotosové korene v hlinenom riade asi tridsať minút. Uistite sa, že korene sú úplne ponorené pri varení. S cedíme do misy a necháme ju vychladnúť.

Príprava omáčky:Mlieko, tvaroh, zázvor a aníz v prášku, soli a cukru uložíme do chladného skladu v maselnici.

Dáme a zohrejeme horčicový olej v nádobe na strednom plamenikým pena nezmizne. Pridáme štipku asafoetidu, rascu a klinček, dobre premiešame a pridáme tvaroh omáčku ktorú sme si urobili skôr a pokračujte v miešaní, kým zmes vrie.
Nakoniec pridajte varené lotosové korene a varte na miernom ohni asi 15/20 minút neustále obracajú koreňovej kusky.
Po
dovarení keď omáčka zhustne doplníme čierne korenie prášok, škorica, kardamon prášok, garam masala a zmiešajte na panvici. Zdobíme drveným zeleným kardamónu.

Dobrú chuť

Zdroj: Wikipedia.org, archív autora, Foto: Frank "Fg2" Gualtieri

Viac podrobností sa dozviete, ak prídete medzi nás, do našej školy....

 


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger