Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Medicinálne huby - Shitake

Medicinálne huby - Shitake

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 18. januára 2017 | 8:58

Shitake
Shitake

Motto: “Pre tých z nás, ktorí sa tešime dobrému zdraviu, liečivé huby môžu byť užívané denne, aby nám posilnili imunitu a podporovali dlhý a zdravý život.”

Huby sú naozaj čarovné a  fascinujú svojou formou života.  Nepatria ani do rastlinnej ani živočíšnej ríši. Huby vlastne zdieľaju viac DNA so zvieratami ako s rastlinami. To vidíme hlavne u prudko jedovatých hubách. Môžeme ich použiť ako potraviny aj lieky.  Existuje najmenej 38 000 druhov húb, o ktorých je známe, že majú rôzne liečivé vlastnosti a z toho 270 patrí medzi najsilnejšie prírodné lieky.  Ponúkajú úžasné spektrum zdravotných výhod, od protinádorových cez antioxidačné kvality, až po depresiu… Obsahujú človeku potrebné minerály či vitamíny. Prax používania húb v čínskej liečebnej praxi bol zaznamenaný už v skorých záznamoch Materie Medica cca 3000 rokov dozadu.

Existuje len veľmi málo zdokumentovaných nepriaznivých účinkov na človeka a ako také môžu byť považované za bezpečné. Akákoľvek zlúčenina, ktorá bude mať vplyv na funkcie tela, ako je krvný tlak, imunitné reakcie, alergie rôzneho typu a tak ďalej. Klasifikuje sa ako farmakologické činidlo, a ako také bude vždy preukazovať toxicitu pri vysokých dávkach. Tak, úplne bezpečné farmakologické činidlo nebude mať žiadnu biologickú aktivitu. Avšak, z farmakologického uhla pohľadu, bezpečnosť je relatívny pojem. Musíme brať do úvahy konštitúciu človeka, vek, jeho zdravotné problémy. Medicinálne huby môžeme užívať ako prevenciu ale aj určitý druh ako priamy zásah na konkrétny zdravotný problém. Toto vie určiť školený praktik. Preto nie je vhodné samoordinovanie.
Niektoré z medicinálnych húb o ktorých si povieme v ďalších častiach  sú výborné aj v bežnej strave, takže môžete si ich vyskúšať  v polievkach, pečenom pokrme či dusenom mäse. Ak tak urobíte, uistite sa, že varíte takým spôsobom, aby si udržali svoje živiny. Pravidlá, ktoré platia pre varenie zeleniny platia aj pre varenie húb.

Samozrejme, môžete sa vždy spoľahnúť aj na prášok z liečivých húb, ktoré sú v želatínových kapsuliach. Môžete ich zmiešať do polievok alebo pečenia, rôznych príloh či jogurtu. Mimochodom, takto vmiešané liečivé huby do potravín je vynikajúci spôsob, ako dať liečivé huby deťom, ktoré často odmietajú tabletky.

A malá poznámka. Medicinálne huby sú atraktívny obchodný artikel a ako také sa aj výborne falšujú. Preto vždy zvážte, kde si ich zakúpite.

Použitá literatúra
Foto: wikipedia.org







Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger