Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , , , » TCM Depresia

TCM Depresia

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 25. júna 2018 | 12:57

Charakteristické symptómy

Pacienti sú väčšinou dospelí a v strednom veku. Väčšina pacientov má históriu emocionálneho zranenia v dôsledku nadmerného znepokojenia, smútku, strachu atď.
Hlavné klinické príznaky pri depresii sú pocity potlačených emócii, nestabilné emócie, plnosť a bolesť v oblasti hrudníka alebo v hypochondriu, ľahko sa rozhnevajú a ľahko sa rozplačú alebo majú pocit cudzieho predmetu v krku (akoby knedlík v krku).
Ak sú takéto príznaky prítomné, zisťujeme choroby ako vyhorenie, menopauzálny syndróm či hystéria. Byť citovo zranený je hlavnou príčinou depresie.
Dysfunkcia pečene, sleziny alebo srdca môže viesť k nerovnováhe Qi, krvi a telových tekutín orgánov a nakoniec spôsobiť depresiu u niektorých pacientov.

1. Hnev
Pečeň, ktorá je veliteľom Qi, má rada voľný tok Qi a nemá rada stagnáciu Qi.
Hnev môže zablokovať Qi pečene a mať za následok jej stagnáciu. Toto je jeden z hlavných problémov ktoré spôsobujú depresiu.

2. Obavy
Obavy, stres môže zablokovať Qi sleziny. Stagnácia Qi pečene môže napadnúť slezinu a tiež zabraňuje práce sleziny.
Keď slezina nemôže stráviť potraviny, môže to mať za následok akumuláciu potravín, kedy slezina nemôže premeniť a prepravovať vodu a vlhkosť, čo môže mať za následok akumulácia vlhkosti, prípadne akumuláciu hlienu. Zranenia sleziny, zníženie príjmu potravy, nedostatok Qi a krvi, to môže viesť k vzniku nedostatku srdca a nedostatku sleziny.

3. Nešťastia
Keď človek nedokáže pochopiť, čo chce robiť v živote, spôsobuje to zranenie srdca Yin. Keď je srdce podvýživené, duch srdca Shen nemá miesto kde sa skryť, srdce a Shen sa rozčúlia.
Yin srdca sa nadmerne spotrebováva, oheň srdca prevažuje a ovplyvňuje obličky čo vedie k nedostatku Yin obličiek.

Qi je veliteľom krvi
Stagnácia QI môže viesť ku krvnej stagnácii a nakoniec sa premeniť na oheň.
Môže taktiež viesť k zablokovaniu transportu telových tekutín. Zablokovanie môže byť v orgánoch alebo v kanáloch. Ak sa telové tekutiny akumuluju vo forme hlienu, potom sa to nazýva depresia z hlienu.
Kombinácia žalúdka s ohňom spotrebuje Yin a krv. Môže to mať za následok "Syndróm nedostatku Yin pečene".

Sústavná slabosť alebo oheň pečene alebo introvertná osobnosť tak vznikajú predpoklady pre depresiu. Nestabilné emócie sú často príčinou depresívnej epizódy alebo recidívy.
Depresia začína väčšinou s nadmerným ohňom a časom sa choroba  môže zmeniť do stavu nedostatku, alebo nadbytku a nedostatku súčasne. Nástup choroby môže byť rýchly alebo pomalý. Depresia spôsobená vonkajšími emocionálnymi príčinami môže mať silný a rýchly začiatok, väčšinou súvisiaci so stagnáciou Qi pečene.

Terapia a liečba patrí do rúk odborníka. Je to cesta na dlhé trate. Kto vydrží zbaví sa problémov alebo ich podstatne zmierni. Pri liečbe je potrebná trpezlivosť a hlavne disciplína.

Pokračovanie

Recepty na rôzne zdravotné stavy nájdete: CestouZdravia

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger