Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , , » TCM - QI, XUE, YIN, YANG

TCM - QI, XUE, YIN, YANG

Natura Medicatrix: Laco Filo v nedeľa 12. augusta 2018 | 11:35

QI, krv a telesná tekutina, sú základné látky pre životné aktivity, tečú neustále vnútri tela a všetky pochádzajú z vnútorností. QI sa vyrába transformujúcou činnosťou orgánov a vlieva sa do vnútorných orgánov, aby vyživovali orgány a tkanivá tela.

QI najaktívnejšia, ale neviditeľná látka, krv a telesná tekutina sú viditeľné, ale sú závislé od hnacieho účinku QI, ktorý cirkuluje v celom tele.

QI je veľmi aktívna a neustále sa pohybuje. QI je tiež veľmi jemná a neviditeľná.
QI je najdôležitejšou látkou, ktorá tvorí telo a udržuje jej životné aktivity. Všetky životne dôležité látky v tele sa transformujú konštantným pohybom a zmenou QI. Vnútorné orgány, meridiány, päť senzorických orgánov, deväť otvorov a celé telo tvoria pohyb, transformáciu a akumuláciu QI.

Krv, ktorá je zložená zo živín QI a telesných tekutín, cirkulujú vo vnútri ciev. Má červenú farbu a lepšiu textúru. Krv funguje na vyživovanie a navlhčenie tela. Je životne dôležitá pre udržanie života.

Produkcia krvi
Základnou látkou na výrobu krvi je esencia, vrátane vrodenej esencie (esencia obličiek) a získanej esencie (živinami v potravinách). Vrodená esencia je predpokladom pre tvorbu krvi. Až keď sa získaná esencia kombinuje s vrodenou esenciou, môže sa vytvoriť krv. Takže nedostatok esencií obličiek spôsobí, že organizmus ťažko produkuje krv. Avšak vrodená esencia je už po narodení fixovaná. V tomto prípade zohráva nadobudnutá esencia kľúčovú úlohu pri výrobe krvi. Z tohto dôvodu sú funkcie sleziny a žalúdka kľúčom k tvorbe krvi. Ak slezina a žalúdok fungujú normálne, dokážu absorbovať dostatok živín do krvi. Ak je slezina a žalúdok slabá pri vstrebávaní živín, produkcia krvi je nevyhnutne znížená. Čo má za následok množstvo zdravotných problémov.

YIN a YANG
Vzťah medzi časťou YIN-YANG a ľudskou anatómiou:
Podľa vzoru, že orgánové časti tela sa vzťahujú k YANGU a vonkajšej časti YIN-u, horná časť je YANG a dolná časť YIN. Chrbát je YANG a brucho je YIN, potom koža a vlasy na ňom patria YANG-u a vnútornosti patria YIN-u. Hlava je zameraná na YANG, pretože je na vrchole tela, zatiaľ čo noha na spodu, je YIN.

Vzťah medzi YIN-om - YANG-om a ľudskou fyziológiou:
Je to koordinácia medzi YIN-om a YANG-om v ľudskom tele, ktoré rozhodujú o zdravotnom stave človeka. Po jedle sa potraviny v ľudskom tele prechádzajú slezinou a žalúdkom, aby sa strávili a preniesli výživu do všetkých častí tela, čím sa organizmus stane pevné, telo silné a pomohlo človeku zostať dynamické a energické.

Vzťah medzi YIN-YANG-om a patológiou ľudského tela:

Po strate rovnováhy medzi YIN-om a YANG-om v ľudskom tele sa objavujú rôzne symptómy, klasifikované a reprezentované syndrómami.

Čo sa stane s organizmom, keď je niečoho nedostatok alebo nadbytok.

pokračovanie:

Nedostatok QI
Nedostatok krvi
Nedostatok Yangu
Nedostatok Yinu
Stagnácia Qi alebo krvi
Nadbytok Yangu

Foto: Wikipedia





Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger