Takmer všetka produkcia semien maku je určená pre potravinárstvo, makovina (makovica) sa využíva vo farmácii. Mak sa široko používa predovšetkým pri príprave makového pečiva. Viac než 4/5 produkcie je exportovanej, predovšetkým do slovanských krajín, kde je mak tradičnou pochúťkou.
Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika (obsahuje ho 12 násobne viacej, ako kravské mlieko), ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.
100 gramov zrelého maku siateho obsahuje: 41,56 g tukov, 28,13 g sacharidov, 17,99 g bielkovín, 19, 5g vlákniny, minerály a vitamíny.
Minerály: Minerály obsah v 100g / % odporúčanej dennej dávky
Vápnik - 1438 mg - 144%, Fosfor - 870 mg - 124%, Draslík - 719 mg - 15%, Horčík - 347 mg - 87%, Sodík - 26 mg - 2%, Železo - 9,76 mg - 122%, Mangán - 6,707 mg - 292%, Meď - 1,627 mg - 181%, Zinok - 7,9 mg - 72%, Selén - 13,5 µg - 24%,
Vitamíny
Vitamíny obsah v 100g / % odporúčanej dennej dávky
Vitamín E - 1,770 mg - 12%, Vitamín C - 1,000 mg - 2%, Niacín - 0,896 mg - 5,5%, Tiamín - 0,854 mg - 71%, Kyselina pantoténová - 0,324 mg - 65%, Pyridoxín - 0,247 mg - 19%, Riboflavín - 0,100 mg - 8%, Foláty - 82 µg - 20%,
Tak už vieme prečo treba konzumovať mak.
Ešte jeho jedna neoceniteľná vlastnosť. Chodíme sa opaľovať von do prírody a občas sa stane že sa spálime.
Makový olej je jednotka pre spaleniny pokožky.
Mak má pevné miesto aj vo vitariánskej strave. Nie je totiž mak ako mak.
Ručne zbieraný, praný je mak náročný na ručnú prácu. Ale výsledky jej chuti sú neporovnateľné z priemyselným spracovaním.
Antistresova formula
Pokiaľ ste v permanentnom strese zoberte si za polievkovú lyžicu maku, dajte do pohára a zalejte vodou. Po pol hodine vodu vylejte a môžete mak zjesť. Budete sa diviť ale mak je nabobtnaný, príjemnej nasladlej chuti. Toto je prevencia nielen pred osteoporózou ale aj vynikajúci produkt na ukľudnenie. Vyskúšajte.
Potrebujete poradiť? Buďte súčasťou rastúceho trendu prírodnej tradičnej medicíny. Rezervujte si svoj čas
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.