Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , , , » Ganoderma lucidum - Reishi

Ganoderma lucidum - Reishi

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 21. januára 2019 | 13:46

Ganoderma lucidum - Reishi - Lesklokôrovka obyčajná
    
Lesklokôrovka obyčajná Ganoderma lucidum (Curtis) je liečivá huba. Počet vedeckých prác o nej číta už cez 1000 a publikované výsledky ohľadom účinkov jednotlivých zložiek sú - slovami rovnakého odborníka - "veľmi presvedčivé". Samozrejme je ale reishi predovšetkým liečivom Tradičné čínskej medicíny, a to liečivom vysoko ceneným - dokonca viac než napríklad ženšen.

Čínsky sa jej hovorí ling-či - "huba nesmrteľných". Slovami Dr. Russela Patersona - jedného z najväčších Európskych odborníkov na túto hubu - je reishi "žiarivým príkladom tradičného lieku s veľkým významom pre súčasnosť".

Reishi patrí k niekoľkým druhom húb rodu Ganoderma označovaným čínsky 靈芝 (Lingzhi), japonsky reishi, vietnamsky linh chi, doslova "nadprirodzená huba alebo božská huba nesmrteľnosti". Reishi je veľmi uctievaná vo východnej Ázii, kde je používaná ako liečivá huba v tradičnej čínskej medicíne už viac ako 2000 rokov, čo z nej robí jednu z najstarších známych húb, ktoré sa používajú v lekárstve a je považovaná za jedno z najcennejších terapeutik. Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín a má vysoký obsah železa, selénu a vitamínu B.
Jej vysoký obsah polysacharidov podporuje stimulujúci účinok pre imunitu, Gano-derma-polysacharidy zase spomaľujú rast nádorov. V Japonsku sa používa reishi ako prevencia v liečení a terapie rakoviny. Výsledok testu hubových preparátov huby reishi môže byť použitá v alternatívnej medicíne proti niektorým druhom nádorových ochorení.

Japonskej štúdie informujú aj o pozitívnom vplyve na poruchy spánku a neurasténia (vyznačujúci sa mnohými symptómy bez organickej príčiny).  Reishi má okrem to vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu, podporuje krvný obeh a pôsobí proti trombózam. Podľa uvedených zdrojov je tak vplyvom triterpenoidom, ktoré navyše spomaľujú aj uvoľňovanie histamínu. Huba reishi pôsobí protizápalovo a pomáha pri určitých problémoch s pečeňou.

Podľa niektorých tvrdení reishi zlepšuje regeneráciu epitelu pľúc, rozširuje úzke priedušky, a znižuje preto riziko ochorenia bronchitídou. Látky obsiahnuté v hube pôsobia podľa uvedených zdrojov pozitívne aj na činnosť srdca, pretože zlepšujú prietok krvi, pričom sa spotrebuje menej kyslíka.
Podľa niektorých tvrdení môže reishi obnoviť stratenú rovnováhu v tele a udržať ľudský organizmus až do vysokého veku fit.

Hlavné zameranie:

- alergia
- astma
- nádorové ochorenia
- kardiovaskulárne problémy
- ochorenia pečene
- hypertenzia
- nespavosť
- úzkosti
- reumatoidná artritída
- má anti-aging účinky
- detoxikuje organizmus
- oslabenie imunitného systému
- nadváha
- zvýšený cholesterol
- únavový syndróm
- antioxidačné účinky
- osteoartritída
- padanie vlasov
- zahlienenie
- celulitída

Viac o liečivých hubách nájdete tu a tu

FOTO
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger