Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , , , , » Čučoriedky a ich vedľajšie účinky

Čučoriedky a ich vedľajšie účinky

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 22. júla 2021 | 11:59

Čučoriedky patriace do rodu Vaccinium sú lahodné modré bobule, ktoré rastú na kríku. Tieto lahodné plody sú pôvodom z Južnej Ameriky, ale v súčasnosti sa pestujú v mnohých častiach sveta. Čučoriedky sú dobrým zdrojom množstva vitamínov, minerálov, antioxidantov, flavonoidov, vlákniny, fytochemikálií atď. Sú prospešné pre naše zdravie. Hoci čučoriedky sú bezpečné ovocie a poskytujú veľa nutričných výhod, sú tu, ale niektoré vedľajšie účinky ak ich konzumujeme príliš veľa. V tomto článku, si povieme o niektorých týchto vedľajších účinkoch detailne.

Príliš veľa vlákniny nie je vhodné pre naše zdravie

Čučoriedky sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá poskytuje veľa výhod, pomáha regulovať pohyb čriev, poskytuje úľavu od zápchy, udržuje zdravý tráviaci systém, absorbuje zlý cholesterol, udržuje  zdravý kardiovaskulárny systém, pomáha pri regulácii telesnej hmotnosti a mnoho ďalších výhod. Prítomnosť vlákniny v čučoriedkach je veľmi prospešná pre naše zdravie, ale príliš veľa vlákniny je kontraproduktívne pre naše zdravie.

Nadbytok vlákniny môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, gastrointestinálne problémy, ako sú nadúvanie, plynatosť, hnačka... Môže tiež brániť vstrebávaniu živín našimi črevami a spôsobiť vznik mnohých zdravotných problémov. Vzhľadom na toto riziko spojené s vysokým obsahom vlákniny sa odporúča jesť čučoriedky v miernom množstve.

Obsahuje salicylát

Čučoriedky obsahujú veľké množstvo salicylátov, čo je účinná látka používaná ako aspirín. Táto zlúčenina sa prirodzene nachádza v mnohých rastlinách a poskytuje mnoho výhod, ale nie pre jednotlivcov, ktorí sú citliví na salicyláty.

Čučoriedky obsahujú salicylát vo veľkom množstve. Jednotlivci, ktorí sú alergickí na salicyláty, by sa mali zdržať konzumovaniu čučoriedok, pretože by im mohli spôsobiť vyrážky, bolesti hlavy a gastrointestinálne symptómy, ako je nevoľnosť, vracanie, reflux kyseliny, nadúvanie, plyn, hnačka a zápcha. Takže tí, ktorí sú alergickí na salicyláty, by sa mali vyhnúť konzumácii čučoriedok.
Je zaujímavé poznamenať, že bolesť a dyskomfort spojený s požitím salicylátov možno do určitej miery zmierniť konzumáciou čučoriedok v malom množstve. V prvom rade je lepšie neriskovať a vyhnúť sa čučoriedkam v prípade ak ste alergický na salicyláty.

Predávkovanie vitamínom K

Čučoriedky sú dobrým zdrojom vitamínu K. Vitamín K je životne dôležitý. Zohrávaj dôležitú úlohu pri udržiavaní nášho zdravia a plní rad funkcií v našom tele, ako je regulácia krvi, zrážanie krvi, zlepšenie hustoty kostí a zvýšenie pevnosti kostí, zníženie rizika rakoviny, poskytnutie kardiovaskulárnych prínosov atď.

Hoci vitamín K poskytuje mnoho výhod, existujú niektoré vedľajšie účinky spojené s príjmom vysokých dávok vitamínu K a preto je vhodné jesť čučoriedky s mierou.
Vysoká dávka vitamínu K môže viesť k symptómom ako sú ťažkosti s prehĺtaním, nepravidelné dýchanie, mdloby, dýchavičnosť, kožné vyrážky, zvýšené riziko vnútorného krvácania a podliatin atď. Čučoriedky tiež nie sú vhodné pre jednotlivcov, ktorí sú na antikoagulačných liekoch (warfarín, heparín...), pretože vitamín K prítomný v čučoriedkach môže narušiť funkciu antikoagulačného lieku a zvýšiť riziko krvácania.

Listy z čučoriedok môžu spôsobiť hypoglykémiu

Ak trpíte cukrovkou, potom nepoužívajte čučoriedkové listy ako doplnok k strave. Je to preto, že konzumácia čučoriedkových listov môže znížiť hladinu cukru v krvi na nebezpečne nízku úroveň, ktorá môže viesť až k hypoglykémii.

Mierna konzumácia čučoriedkových listov vo forme záparu je prospešná pre ľudí trpiacich výkyvom cukru v krvi, pretože pomaly uvoľňuje cukor do krvného obehu a nespôsobuje náhle zvýšenie hladiny cukru v krvi. Ak trpíte cukrovkou, potom je lepšie najprv konzultovať so svojím lekárom a konzumovať čučoriedky podľa rady lekára.

Čučoriedky nie sú vhodné pre jednotlivcov s alergiou na kôstkové ovocie

Všeobecne povedané, nie je veľa alergénnych faktorov spojených s čučoriedkami, ktoré  sú dobre tolerované väčšinou jednotlivcov. To znamená, že väčšina jedincov ju môže konzumovať bez obáv z alergických reakcií. Avšak tí, ktorí sú alergickí na kôstkové ovocie (ako broskyne, slivky, marhule, čerešne, nektárinky atď.), Môžu byť v tomto prípade citliví aj na čučoriedky.

Príliš veľa čučoriedok sú nebezpečné pre tehotné ženy

Čučoriedka je dobrým zdrojom množstva vitamínov, minerálov, antioxidantov, flavonoidov, fytochemikálií atď. A prítomnosť týchto zlúčenín robí čučoriedky veľmi prospešnými pre tehotné ženy. Všeobecne platí, že čučoriedky sú bezpečné ovocie, ktoré môžu byť konzumované počas tehotenstva, ale je vhodné konzultovať so svojím lekárom. Potraviny a nápoje, ktoré konzumuje tehotná matka, zohrávajú dôležitú úlohu pri určovaní správneho rastu a vývoja dieťaťa (a dokonca aj pre jej vlastné zdravie) a preto je dôležité, aby ste pred pridaním čohokoľvek na tanier si zistili škodlivosť či prosperitu potravín. Preto treba konzumovať všetko s mierou.

Príliš veľa čučoriedok je nebezpečné pre dojčiace matky

Mierna konzumácia čučoriedok je bezpečná a prospešná pre tehotné matky, ale treba sa vyhnúť jej vysokej konzumácii. Je to preto, že hoci čučoriedky sú dobrým zdrojom mnohých vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemikálií, flavonoidov, karotenoidov atď. A prítomnosť týchto zlúčenín ich robí veľmi prospešnými pre naše zdravie. ale príliš veľa z týchto zlúčenín (ako vitamín K, draslík, vláknina atď.) je nevhodné pre naše zdravie a sú s ním spojené niektoré vedľajšie účinky, popisujem ich v tomto článku.

Čučoriedky a plánovaná operácia

Čučoriedky obsahujú veľké množstvo salicylátov, ktoré pôsobia ako prírodné riedidlo krvi. Okrem toho vitamín K prítomný v čučoriedkach rozpúšťa krvné zrazeniny. Vzhľadom k týmto vlastnostiam čučoriedok, nie sú vhodné pre jednotlivcov, ktorí sú naplánovaní na operáciu alebo rodiť..
Odporúča sa prestať konzumovať čučoriedky najmenej dva týždne pred plánovaným chirurgickým zákrokom kvôli vlastnostiam riedenia krvi.

Ďalším dôvodom, prečo prestať jesť čučoriedky týždne pred operáciou, je schopnosť čučoriedok ovplyvniť hladinu glukózy v krvi a ovplyvniť kontrolu hladiny cukru v krvi po operácii a počas nej.

Foto

Objednajte sa na konzultáciu.

Informácie obsiahnuté na tomto mieste sú určené len na všeobecné vzdelávanie a nemali by byť považované za lekársku pomoc alebo ako alternatívu k lekárskej pomoci. Napriek tomu, že som sa snažil čo najlepšie uchovávať informácie obsiahnuté v tomto príspevku, nemôžem zaručiť ich presnosť.

Chcete sa naučiť používať stravu ako liek?



Máte záujem o niektorý zo seminárov či kurzov? Zorganizujte vo vašom regióne. 

PS- Zvážte zdieľanie tohto príspevku, ak to považujete za užitočné alebo zaujímavé.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger