Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Vlhkosť v organizme

Vlhkosť v organizme

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 10. mája 2019 | 9:48

Európske stravovanie je z väčšej časti zahlieňujúce, aj keď nie len potraviny dokážu zahlieniť organizmus. Aj práca vo vlhkom, prostredí, kde organizmus nasáva vlhko a nevie ho riadne transformovať spôsobuje zdravotné problémy.

Tradičná čínska medicína hovorí o vlhkosti ako neschopnosť spáliť alebo transformovať vlhkosť v tele. To je takmer vždy spojené so slabou slezinou, často so slabým obličkami a niekedy slabými pľúcami - toto je všetko z pohľadu čínskej medicíny.

V TČM (tradičná čínska medicína) sa o slezine hovorí ako o tráviaci systéme, slezina je zodpovedná za transformovanie potravín na výživu a podporu nášho systému. Tento proces sa nazýva „preprava a transformácia“. Čím silnejšia je funkcia sleziny, tým lepšie sme schopní extrahovať výživu z akéhokoľvek jedla na podporu potrieb nášho organizmu.

Vlhkosť môže preniknúť do určitej časti tela alebo nás ovplyvniť vo všeobecnosti. Vlhkosť môže spôsobiť, že sa budeme cítiť ťažký a unavený a môže nás to zväčšiť a môže to prekážať funkciám nášho tela. Občas sa cítime naliatý vodou a koľkokrát si povieme, že vypijem pohár vody a priberiem kilo. Voda, ktorá nemá riadny chod v organizme sa zadržiava a hlien pôsobí ako špongia. Nasáva vodu. Ak potom neprimerane konzumujeme napríklad pikantné potraviny, zahusťujeme tekutiny v organizme a problém je na svete.

Niektorí ľudia sú náchylnejší na vlhkosť ako iní, tendencia k vlhkosti môže byť zhoršená životom vo vlhkých podmienkach a miestach alebo sedavým životným štýlom. Potrebuje transformačnú silu Yang Qi (energie) tela, aby sa zastavila akumulácia. Stravovať sa spôsobom, ktorý inhibuje našu funkciu sleziny alebo ktorá poškodzuje Yang Qi, zvýši našu tendenciu k vlhkosti.

Vlhkosť môže byť tiež spôsobená patogénmi uloženými v tele, ktoré neboli riadne vypudené alebo použitím liekov.

Vyváženie vašej stravy a životného štýlu je kľúčom k zdraviu.

Vlhkosť možno rozdeliť do troch druhov:

vlhkosť

Toto je všeobecný stav vlhkosti spojenej so slabosťou sleziny, môže sa prejavovať takým spôsobom, ako je únava / bolesti v končatinách, zažívacia slabosť alebo problémy s hlavou. Ako sa to prejavuje, závisí od našej individuálnej konštitúcie.

voda

Je to stav edému, pri ktorom je vlhkosť zadržaná ako voda, toto môže byť špecifické alebo všeobecné. Spôsobuje, že sa zväčšujeme, stávame sa zaplavenými. Použitím diuretík, ktoré sú drastikum pre organizmus, zhoršujeme stav organizmu.

hlien

Tu môžeme hovoriť, že je to lepkavejší prejav vlhkosti. Často sa nachádza v určitých orgánoch a ľahko sa kombinuje s teplom alebo chladom. Hlien tvrdne a bráni nášmu fungovaniu.

Riešenie vlhkosti stravou:

Všetka vlhkosť je ošetrená posilnením sleziny a môže tiež vyžadovať tonizaciu obličiek, pľúc a yangu. Hlien vyžaduje úpravu potravín tvoriacich hlieny a použitie potravín, ktoré riešia problémy s hlienmi. Konzumácia potravín alebo kombinácia bylín pomáha odstrániť prebytočnú vodu.

Vlhkosť je často výsledkom prejedania alebo nadmernej výživy. Je dôležité podporovať slezinu, aby sa zabránilo nadmernému hromadeniu vlhkosti.
Pravidelné teplé raňajky a pravidelný rytmus pri stravovaní posiľuje slezinu.

Tu je niekoľko tipov, ako pomôcť slezine s jej tráviacou funkciou:

Vychutnajte si jedlo
Zvyknite si jedávať v pravidelnom čase.
Dobre požúvane jedlo znižuje prácu pre vaše tráviace orgány a zvyšuje efektívnu extrakciu živín, tiež ohrieva studené potraviny.
Neprejedajte sa, inak si vytvoríte stagnáciu potravín v žalúdku. Výsledkom je pocit únavy.
Slezina nemá rád jedlo s veľa tekutinami. Trochu teplej tekutiny s jedlom je užitočné. Tekutina príliš riedi činnosť sleziny a oslabuje trávenie.
Neschlaďujte slezinu - príliš veľa surového alebo chladeného jedla alebo tekutiny tiež oslabí slezinu, tráviaci proces potrebuje teplo.
Ak je vaše hlavné jedlo skonzumované neskoro v noci, váš tráviaci systém sa prirodzene spomaľuje a jedlo bude tráviť dlhšie a vytvára stagnáciu.

Ďalší článok si prečítajte TU

FOTO

Chcete sa naučiť používať stravu ako liek?

Máte záujem o niektorý zo seminárov či kurzov? Zorganizujte vo vašom regióne. 

PS- Zvážte zdieľanie tohto príspevku, ak to považujete za užitočné alebo zaujímavé.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger