Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Vyživujeme krv s potravinami

Vyživujeme krv s potravinami

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 3. júna 2019 | 12:27

Krv nie sú len krvné doštičky a plazma, je to naša vitalita. Dobre vyživena krv je nevyhnutná pre žiarivú pokožku, normálnu menštruáciu a vitálnu energiu.

Výživiť „Krv“ znamená v čínskej medicíne naozaj dôležitú terapeutickú stratégu. Výživiť „Krv“ je pre ženy veľmi dôležite, pretože väčšina žien vo fertilnom veku pravidelne stráca krv. K tomu treba pripočítať tehotenstvo, kojenie a v neposlednom rade stres. Vyživiť krv treba aj deťom a mužom. Dieťa rastie a potrebuje stály prívod kvalitne vyživenej krvi, potom má dobrú imunitu.

Jedlo je to, čo tvorí krv a problémy okolo jedla sú bežnou príčinou nedostatku krvi. Ak chcete produkovať krv, musíte jesť potraviny ktoré vyživujú krv. Mnohé vegánske, vegetariánske alebo nízkotučné diéty nemajú potravu na stavbu krvi a často sa zle dopĺňajú. Nadmerná konzumácia mäsa tiež inhibuje funkciu sleziny. Aj surová strava oslabuje slezinu. Musíte mať tiež dostatok jedla. Rôzne diety a pôsty nás vyčerpávajú z krvi.

Čo je to krv v čínskej medicíne?
Čo teda máme na mysli, keď hovoríme o krvi v čínskej medicíne? Nemyslíme tým krv tak, ako ju poznáte zo západného biomedicínskeho významu. Je to rovnako ako s orgánmi. A tu je problém ako to prekladať. Klasická, tradičná čínska medicína (TČM) má veľmi presný spôsob, ako opísať funkčnú fyziológiu ľudského tela. Má pre ňu čínske termíny, radšej by som ich nazval podľa ich pôvodných čínskych výrazov.

Krv ako systém, nie telesná tekutina
Čínska medicína je systémová medicína. Pozeráme sa na to, ako rôzne systémy vo vašom tele fungujú spoločne a vytvárajú zdravie, ale aj to, ako sa správajú pri dysfunkcii.

Krv v TCM zahŕňa predovšetkým funkčný vzťah a fyziológiu:
zažívacie ústrojenstvo, kostná dreň, reprodukčný systém, kardiovaskulárny systém, centrálny nervový systém, endokrinný systém.

Zahŕňa tiež:
nutričný stav, hydratáciu tkaniva, rovnováha hormónov a neurotransmiterov. Krv je široký pojem, ktorý budete riešiť v závislosti od toho, aký typ patológie zažívate.

Vyživena krv v ľudskom tele
Prečo je vyživená krv tak dôležitá? Keď vás praktizujúci terapeuti povzbudzujú, aby ste starali a „vyživovali svoju krv“, hovoríme o vašej schopnosti zdravo sa stravovať. To sa dosiahne prostredníctvom riadneho tráviaceho procesu, budovaním dostatočných materiálnych zdrojov a efektívneho rozdeľovania výživy do orgánov.

Qi + krv sú vždy prepojené. Qi je Yang a krv je Yin.
Qi pohne krv a krv vyživuje orgány, ktoré produkujú Qi. Krv zvlhčuje a ohrieva telo a jeho tkanivá. Oblasti, ktoré trpia nedostatkom výživy krvi, sú chladné a často bolestivé. Krv má tendenciu byť nedostatočná alebo stagnujúca alebo kombinácia oboch. Adekvátna hladina krvi je naozaj dôležitá pre vaše duševné zdravie, kognitívne funkcie, emocionálnu odolnosť a schopnosť zaspať a dobre sa vyspať.

Čo sa stane, ak nemáte vyživenú krv?
Únava je prvým a najzreteľnejším znakom. Robili ste príliš tvrdo a spotrebovali ste svoje vitálne zdroje. Yin / Yang začínajú byť nevyvážené. Qi a krv sa spotrebovala a potrebujú doplniť.

Ďalšie príznaky nedostatku výživy krvi môžu zahŕňať:
chronická únava, úzkosť, nespavosť, emočné turbulencie, depresie, pociťujete slabosť pri vstavaní alebo závrate, búšenie srdca, zhoršená pamäť, studené ruky a nohy, pomalé hojenie a regenerácia, slabý imunitný systém, menštruačná nepravidelnosť, gynekologické problémy, neplodnosť, chýbajúce periody, bledá pleť, bledé ďasná, pocit slabosti.

Ako vyživiť vašu krv
Zlepšite trávenie. Nesprávne trávenie, vstrebávanie a asimilácia potravín môžu byť príčinou mnohých patológií. Aký je váš mikrobiom? Máte únik čreva? Máte v čreve zápal? Máte parazity? Máte adekvátnu produkciu žalúdočných kyselín a enzýmov? Má chronický stres vplyv na poškodenie vašej tráviacej funkcie? Máte chronické nadúvanie, zápchu alebo hnačku? Konzumujete potraviny, ktoré tvoria či zvyšujú žáhu? Dokonca aj keď urobíte veľké zmeny v stravovaní, ak vaše trávenie nedokáže rozložiť a absorbovať všetky živiny, môžete byť podvýživený.

Doplňte efektne stratu krvi. 
Potraviny pre výživu krvi (stručne)
Potraviny a doplnky, ktoré vyživujú krv: vajcia, hovädzie, kuracie mäso, pečeň, semená a orechy, červená repa, tekvica, sladká mrkva, listová zelenina, ovsená kaša, hnedá ryža, quinoa, strukoviny (v kombinácii so zrnom alebo hovädzím mäsom), spirulina, droždie,...

Čínska medicína neobhajuje vegetariánsku, vegánsku alebo surovú stravu, najmä nie pre ženy. Aby sme sa rozumeli, nie každý môže byť "vegetarián či vegán". Určite sa zasadzuje za celozrnnú, lokálne pestovanú, ekologickú stravu, kde sa budete stravovať sezónne. Akékoľvek živočíšne produkty by mali byť bez hormónov, kŕmené trávou, vo voľnom výbehu a eticky ošetrené.

Zapojte sa do primeraného pohybu a odpočinku. Cvičiť pravidelne, mať aktívny životný štýl a vedieť, ako dobre odpočívať, pravidelne relaxovať, chrániť svoj voľný čas a mať dobrú spánkovú hygienu.

Získajte viac informácií o čínskej medicíne, dietetike a svojom zdravotnom stave - pripojte sa a buďte súčasťou rastúceho trendu prírodnej tradičnej medicíny.

Vaša liečivá cesta
Vytvorte si optimálne liečebné prostredie vo vašom živote pomocou stravy. Rezervujte si svoje miesto.

Čo získate:
- Pochopíte základy potravinovej energetiky tradičnej medicíny a ako sme to videli v minulosti.
- Pochopíte, ako posilniť trávenie a prečo je to tak dôležité.
- Rozpoznáte, ktoré potravinové skupiny pomôžu rôznym orgánom a používať nielen čínske výživové koncepty.
- Aplikovať dietetické vedomosti, aby zodpovedali tepelnej a energetickej nerovnováhe a bežne viditeľným podmienkam.
- Odnesiete si recepty, ktoré môžete hneď začať používať v súlade s ročným obdobím.
- A oveľa viac.

Kurz má obmedzenie v počte účastníkov. Prečo obmedzené množstvo? Aby bol priestor na otázky, ktoré vás budú zaujímať alebo trápiť.
Pokiaľ máte časové alebo iné obmedzenia, pre ktoré nemôžete absolvovať tento kurz, kontaktujte nás, nájdeme pre Vaše štúdium iné riešenie.

Foto




Máte záujem o niektorý zo seminárov či kurzov?

Zorganizujte si vo vašom regióne. Prídem. 


PS- Zvážte zdieľanie tohto príspevku, ak to považujete za užitočné alebo zaujímavé.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger