Červené potraviny a zápal.
Vysoký obsah antioxidantov a karotenoidov z červených potravín (napr. astaxantín a lykopén), protizápalové vlastnosti a modulácia imunitného systému (napr. vitamín C)
Červené ovocie a zelenina
červené jablká, červené pomaranče, čerešne, brusnice, nektárinky, ružový grapefruit, granátové jablko, maliny, červený ríbezle, červené hrušky, červené slivky, jahody, melón vodový, reďkovky, červená repa, červené papriky, červená kapusta, červený mangold, červené korenie jalapeño, červená cibuľa, červené zemiaky, paradajky
Účinky:
Protizápalové, všeobecná antioxidačná aktivita, imunitná modulácia
Oranžové potraviny a reprodukčné zdravie.
Sú bohaté na karotenoidy, aktivity regulujúce endokrinný systém a úlohu v plodnosti prostredníctvom podpory procesov, ako je ovulácia.
Oranžové ovocie a zelenina
marhule, pomaranče, ananásový melón, kumquat, mandarínky, mango, nektárinky, papája, broskyne, tomel, mandarínky, mrkva, oranžové papriky, tekvica, sladké zemiaky, kurkuma, jamy
Účinky:
Antioxidant pre tkanivá rozpustné v tukoch, Endokrinná modulácia, uloha v ovulačných a plodných procesoch
Žlté potraviny a trávenie.
Bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zložitý mikrobiom a pomáha pri udržiavaní gastrointestinálneho zdravia prostredníctvom žalúdočnej motility a / alebo tráviacich sekrécií.
Žlté ovocie a zelenina
jablká (zlaté lahodné), ázijské hrušky, banány, citróny, ananás, kukurica, zázvor, zemiaky žlté, tekvica, žlté papriky, žltá cibuľa
Účinky:
Antioxidant, enzymatická aktivita, motilita a regulácia žalúdka, znížuje glykemický vplyv, úloha pri podpore zdravého črevného mikrobiómu
Zelené potraviny a kardiovaskulárne zdravie.
Vysoký obsah rôznych živín pre kardiovaskulárne zdravie, ako je vitamín K, folát, horčík, draslík a dusičnany v potrave.
Zelené ovocie a zelenina
Avokado, ružičkový kel, zelený čaj, zelené jablká, limetky, olivy, hrušky, špargľa, bambusové klíčky, fazuľové klíčky, papriky zelené, horký melón, bok choy, brokolica, kapusta, zeler, uhorky, zelené fazule, Zelený hrášok, zelené listy (repa, mangold, púpava, kapusta, šalát, horčica, špenát, repa), okra, rozmarín a ostatné byliny, hrášok, žerucha
Účinky:
Antioxidant, podpora krvných ciev, úloha v zdravom obehu a metylácia
Modro-fialové potraviny a mozog.
Potraviny bohaté na polyfenoly, ktoré pomáhajú pri učení, pamäti a nálade (flavonoidy, procyanidíny (monomérna a oligomérna forma), flavonoly (t. kaempferol, kvercetín a myricetín), fenolové kyseliny (najmä kyseliny hydroxycinnamové) a deriváty stilbénov)
Modro-fialové ovocie a zelenina
Černice, čučoriedky, figy, slivky, fialové hrozno, hrozienka, baklažán, fialové papriky, fialová kapusta, fialová mrkva, fialové zemiaky,
Účinky:
Antioxidant, kognitívna podpora, rovnováha zdravej nálady, úloha v zdraví neurónov
FOTO
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Používa službu Blogger.
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.