Váš sprievodca svetom liečivých bylín
News Update :
Home » , , » Ako sa na hypertyreózu pozerá TCM

Ako sa na hypertyreózu pozerá TCM

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 24. januára 2020 | 11:55

Hypertyreóza patrí medzi endokrinné ochorenie. Vyznačuje sa nadmernou aktiváciou štítnej žľazy so
zvýšenou sekréciou a cirkuláciou hormónu štítnej žľazy. Štítna žľaza sa nachádza v krku a má veľký vplyv na zdravie a pohodu.

Hormón štítnej žľazy, reguluje ľudský rast, dozrievanie a rýchlosť metabolizmu v organizme. Optimálne fungovanie štítnej žľazy závisí od správneho fungovania hypotalamu a hypofýzy. Primeraný prísunu jódu a správnej premeny tyroxínu, je jeden z tých faktorov, ktoré ak sú mimo rovnováhy, postihnutý jedinec začne pociťovať buď hypertyreózu alebo hypotyreózu. Hypertyreóza je pomerne častá porucha.

Zatiaľ čo západní lekári hľadajú príčinu v autoimunitnej indukovanej tyreoidálnej choroby v kombinácii genetických determinantov a vírusových iniciátorov, čínski lekári pripisovali príčinu poruchy primárne emočnému narušeniu.

Ak je (hypertyreóza) spôsobená dlhodobou depresiou alebo náhlou psychickou traumou, pečeň prestane správne regulovať tok vitálnej energie a krvi, energia pečene stagnuje a nedokáže transportovať tekutiny. Kvapaliny sa hromadia a transformujú sa na hlien, ktorý potom túto energiu (QI) zablokuje. Pečeňová (patologická) QI pečene sa premení na oheň, ktorý sa prejavuje podráždenosťou. Ak oheň spotrebováva telové tekutiny a žalúdočnú YIN, výsledný nedostatok YIN-u produkuje teplo. Aj keď toto teplo podnecuje chuť do jedla, pacient stále chudne. Ak dôjde k poškodeniu sleziny, nebude schopná transportovať alebo transformovať živiny, čo vedie k hnačkám, únave a malátnosti.

Etiológia podľa TCM: Hypertyreóza je kombináciou nedostatku QI a YIN, vzostupujúci oheň pečene a stagnácia hlienu.

V západnej medicíne oheň pečene zodpovedá nepretržitému dráždeniu spôsobené nadmernou aktivitou štítnej žľazy. Nedostatky QI a YIN predstavujú slabosť a únavu tela z dlhodobej nadmernej stimulácie. Stagnácia hlienu je ilustrovaná na zväčšení štítnej žľazy. Koreňom hypertyreózy je nedostatok, ale príznaky sú nadmerné. Liečba sa preto musí zaoberať príčinou aj príznakmi súčasne.

Je dôležité rozlišovať nadbytok alebo nedostatok u pacientov s hypertyreózou, aby sa získala čo najvhodnejšia kombinácia liečiva. Medzi tri orgány, ktoré sú aktívne pri štítnej žľaze patria pečeň, srdce a obličky. Okrem čistenia tepla je tiež dôležité vyživovať YIN, pretože väčšina horkých bylín môže YIN poškodiť, ak sa používa po dlhšiu dobu. Zlepší síce príznaky, ale nelieči príčinu problému. Klinicky sú príznaky hypertyreózy veľmi podobné symptómom prejavujúcim sa pri syndróme diabetu - vyčerpanie a smäd. Preto je dôležité správne diagnostikovať, aby bolo možné predpísať presný vzorec liečivých bylín.

Klinické prejavy: 

stagnácia QI a hlienov: podráždenie, pocit tlaku v hrudníku, syndróm akoby niečo zavadzalo v krku, zväčšená štítna žľaza, červený jazyk

nedostatok QI a YIN : únava, suchosť očí, sucho v ústach, znížený príjem tekutín, dýchavičnosť, búšenie srdca, nadmerné potenie, narušený spánok, trasenie rúk, červený jazyk

oheň pečene: mdloby, podráždenosť, zvýšená chuť do jedla, búšenie srdca, červený jazyk

nedostatok obličiek, pečene a srdca: podráždenosť, nespavosť alebo ľahký spánok, tras, vychudnutosť, sucho v ústach a krku, červený jazyk

oheň pečene s hlienom a nedostatok QI a YIN: slabá horúčka, tachykardia (srdcový rytmus 90 - 120), tras jazyka a prstov, zväčšená štítna žľaza, jednostranné alebo obojstranne opuchnuté a vypuklé oči, búšenie srdca, únava, strata hmotnosti, nervozita, podráždenosť, zlá nálada, averzia k horúčave, potenie, hlad, zvýšená chuť do jedla a zvýšený krvný tlak

Zhrnutie hypertyreózy z pohľadu TCM: 

- Prirodzený nedostatok YIN
- Stojatá QI a hlien sa zhromažďujú v oblasti krku
Emocionálne problémy spôsobujú:
- Stagnácia QI pečene
- Oheň ničí žalúdok a slezina hromadí hlien

Existuje jasný vzorec výberu byliniek na liečenie chorôb štítnej žľazy. Ak sú prítomné uzliny štítnej žľazy alebo opuchy, použijú sa byliny na hlien. Iné byliny sa vyberajú na liečenie špecifických syndrómov alebo symptómov - Gravesová choroba, toxická nodulárna struma, toxický adenóm,... Prípady hypertyreózy sa liečia bylinami vyživujúcimi YIN, zatiaľ čo prípady hypotyreózy sa ošetrujú bylinami tonizujúcimi QI a YANG. Počet rôznych bylín, ktoré čínski lekári bežne používajú na liečbu ochorení štítnej žľazy, je relatívne malý, takže výber na základe nahromadených skúseností z Číny - ale aplikovaný na nové prípady - je relatívne ľahký. Akupunktúra a výber bodov na moxu môžu zahŕňať lokálne ošetrenie plus zameranie sa na ošetrenie meridiánov žalúdka a sleziny, močového mechúra a meridiánu obličiek.

Bylinné recepty ponúkajú konzistentné a spoľahlivé výhody pri liečbe hypertyreózy a hypotyreózy. Aj keď nástup účinku pri bylinných terapiách môže byť pomalší ako pri bežných terapiách s okamžitým účinkom. Účinky bylinného liečiva sú stále a spoľahlivé po stabilizácii pacientov. V skratke, bylinné terapie sú vynikajúcou alternatívou pre pacientov, ktorých organizmus nemôže tolerovať alebo nechcú byť liečení západnou medicínou.

Musíme ale vziať do úvahy, ako dlho sa daný pacient potýka s týmto problémom. Liečba je vždy jednoduchšia ak sa podchytí v rannom štádiu, ako keď je choroba už "zažratá" a pacient sa lieči dlhodobo až roky.

Čo môžme urobiť ako prvé:
Odstrániť zo svojej stravy toxické potraviny, ktoré zahŕňajú aj konzervanti, nevhodne užívané bylinky, potraviny, ktoré tvoria alebo udržuju v organizme zápal. Upraviť stravu tak aby sme "nekŕmili" problém. Vždy treba vziať do úvahy, aké lieky sa predpísali a podľa toho konať. Keďže je to dlhodobý problém, nepoužívať výživové doplnky spôsobom ako keby sme mali akútny zdravotný stav. Organizmus to má potom veľmi ťažké aby sa vysporiadal z "návalom" napr. vitamínovej pomoci, ktorá v konečnom dôsledku len škodí. Jenoduchou polievkou začať obnovovať organizmus.  Vyživovať krv. Trvá to dlho ale efekt je vždy.

A malá poznámka. Ak vám už odstránili štítnu žľazu tak ste doživotný pacient a hormonálny liek musíte užívať. Toto si treba dobre zapamätať a nerobiť na sebe experimenty, ktoré v konečnom dôsledku môžu byť pre človeka kruté.

Jedlo ako medicína
Recept
FOTO


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger