Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Z dejín bylinnej literatúry: PRÍRODNÝ SPÔSOB LIEČENIA.

Z dejín bylinnej literatúry: PRÍRODNÝ SPÔSOB LIEČENIA.

Natura Medicatrix: cestouzdravia v sobota 18. januára 2020 | 14:41

Krása minulosti a ich liečivé rastliny sú pre nás veľkou inšpiráciou. Vybral som pre vás jednu z kníh a ponúkam ukážku ako sa liečili ľudia v minulosti. Zachoval som transkripciu ako aj originálne názvy. Ak ich chcete poznať tak ako sa menujú v súčastnosti pozrite sa sem.
Úvod je aktuálny aj v dnešnej dobe. Tak sa pozrime na niektoré liečivé rastliny. 

Názov publikácie: PRÍRODNÝ SPÔSOB LIEČENIA. I. a II. SVÄZOK, LIEČIVÉ ZELINY.
Npísal: VINCO MIHALUS BOTANIK.
TRNAVA, 1928.

Príroda má svoje neúprosné zákony. Zákony tito donutia človeka, aby sa, ako márnotratný syn, znova do lona matky-prírody vrátil a na jej prsách našiel lieku i na také bolesti, na ktoré mu ich nijaká fabrika vyrobiť nevie a nemôže. A doba tá vari už i nastala. (Toto napísal Vinco Mihalus v roku 1928)

Úlohou je: oboznámiť ľud slovenský s tým darom prírody, ktorý je do liečivých zelín vložený.
Naše ministerstvo zdravotníctva malo by sa pozrieť i na túto stranu oboru jeho pôsobnosti a to tým väčšmi, že bolo na hospodársky a sociálny význam tejto veci i upozornené, a miesto zrušovania orgánov, ako bola „Slovenská komisia pre sbieranie a pestovanie liečivých rastlín", malo by sa starať o vybudovanie týchto...

Pozrime si niektoré bylinky.

Čakanka poľná. (Cichorium intibus, L.)
Vlastnosti a upotrebenie: Koreňokmeň obsahuje: inulin, cukor, petkin, horčini, voňavý olej, smolnaté látky a trieslovinu, list cichorin.
— Oživotvoruje účinkovanie zažívacích ústrojov a žlčového mechieru.
— Užíva sa nálevu pri žalúdočných chorobách. Čerstvá mliečna šťava čistí krv. Koreňokmeň, najmä pestovaný, je surovinou pri výrobe tak zvanej „cigórie", kávovej náhražky.

Černucha pravá. (Nigella sativa, L.)
Vlastnosti a upotrebenie: Semeno, menované i čierny kmín, vôňa ako fenykel. Obsahuje melanthin, nigellin, tukovitý a prchavý, voňavý olej, smolnaté látký, gumu a iné látky. Pôsobí popudzujúce, rozrieďuje hlien a ženie k močneniu. Užíva sa ako odvaru, alebo ako prášku pri zahlienených (zašlajmovaných) pľúcach a proti hlístam.

Dub kremelák. (Quercus robur, L.)
Upotrebenie: Odvar kôry slúži ako dobrý obklad na opuchlé žlazy, hojí omrzliny a je dobre účinkujúcou prísadou do sediacich kúpeľov. I vnútorne pôsobí dobre pri hnačke a krvácaní žalúdka. Často sa sbierajú i listy. Rozmačkané listy, priložené na rany, urýchľujú hojenie týchto. Pivo, v ktorom sú vyvarené listy dubové, mierni koliku a žalúdočné kŕče.
— Žalude sa pražia a melú. Pripravuje sa z nich žaluďová káva pre krtičné deti a osoby slabých nervov.

Duľa obecná. (Cydonia oblonga, Milí.)
Upotrebenie: Ovocie dule neužíva sa surové, lebo nemá príjemnej chuti. Čerstvé plody majú nádhernú vôňu, preto vkladajú sa medzi šatstvo. V lekárstve užíva sa sliezu dulového, ktorý pripravuje sa z jadier. Užíva sa proti kašľu, i proti zapáleninám očí, najmä proti jačmennému zrnu. Užíva sa ako mazadla na popadanú kožu, pri popáleninách atď.
— Odvar listu na kašu rozvarené listy, prikladajú sa na vredy.

Kosatec kvetnatý. (Iris florentina, L.)
Vlastnosti a upotrebenie:
Odvar podzemku zaviňuje hnačku a vracanie. Podzemok kosatca florentínskeho upotrebuje sa ako cumľu pre malé deti, keď im zuby idú. Podzemok tento sa vyvarí v sladkom mlieku, nechá sa vychladnúť a je pre deti prvotriednou žvykačkou, cumľom.

Kručinka farbiarska. (Genista tinctoria, L.)
Vlastnosti a upotrebenie: Pôsobí na ľadvenice, na žlázy a sliznice. Čistí a preháňa. Odvar alebo prášek z rastliny je dobrým liekom pri ľadvenicových, pľúcnych a žalúdkových chorobách.
— Upotrebuje sa i ako surovina k výrobe žltej farby.

Lipa. (Tilia platyphyllos, Scop.)
Sbieranie a upotrebenie: Sbierame kvet v júni, v júli. Sušíme v tieni na vzdušnom mieste.
Kvet obsahuje veľa voňavého oleja a sliezu, dáva dobrý čaj na potenie, proti kašľu, žalúdočným kŕčom a reumatickým bolestiam. Lyko alebo list vrelou vodou oparený, prikladá sa na opáleniny, odreniny a úrazy. Popol z lipového dreva a cukor je liekom proti kožným vyrážkam, vredom a chrastám.

Lišajník islandský (Lichen islandicus)
Vlastnosti a upotrebenie. Pekne usušený zemský pľúcnik je pod menom lichen islandicus hľadaným obchodným článkom. Má vždy cenu aspoň takú, ako prvotriedna pšenica, keď nie vyššiu. Obsahuje veľa tak zvaného lišajníkového škrobu (lichenin), prečo ho možno vo vode na huspeninu uvariť. Okrem toho obsahuje istú horkú látku, tak zvaný cetrarin, ktorý môžeme vápennou vodou vylúhovať. — Odvar zemského pľúcnika povzbudzuje prácu slizníc, pôsobí uspokojujúce a, keďže je záživným rôsolom, aj posilňuje. Užíva sa ho pri zachrípnutí, proti kašlú a veľkému kataru pŕs. Na odvar berieme 1 deka zemského pľúcnika, zaparíme ho v l litre vody, ktorú slejeme, potom lišajník v čistej vode opláchneme a v nádobe, asi pol litry vody obsahujúcej na rôsol uvaríme. Tento rôsol osladíme kandisovým cukrom a po lyžke denne 3—5 razy užívame.

Ovos kŕmny (Avena sativa)
Vlastnosti a upotrebenie: Ovosná, krupičná kaša stáva sa so dňa na deň stále vážnejším a významnejším liekom.
Obsahuje veľa zvláštnych bielkovín, tak zvaných vitamínov, ktorým venuje dnes celý vedecký svet ohromnú pozornosť. Zaznávané potraviny, ako ovosná múka, ovosné krupy, stávajú sa hľadaným liekom celého sveta, najmä veľkomestským ovzduším zmrzačelých obyvateľov miest a priemyslových stredísk. Veda sama nútená bola uznať správnosť ľudového tvrdenia, že z ovosnej kaše „rastú dobrí chlapi".
— Odvar ovosných krúpov je dobrým prostriedkom na vyplachovanie pri ústnych a krčných chorobách.
— V Rusku robia z ovsa obľúbený nápoj, tak zvaný „kvas", ktorého zhotovenie i naši starí otcovia dobre poznali.
Ale pálenka a pivo, zdraviu také škodlivé nápoje, vytlačily náš pravý slaviansky, zdraviu osožný nápoj práve tak, ako ho začína vytláčať v Rusku nešťastná „vodka".
— Parený ovos je dobrým obkladom na vredy. Suchý, rozohriaty ovos dáva neoceniteľný obklad na lámkovité, reumatický rozbolené čiastky tela. Odvar z ovosnej slamy je dobrým liekom proti močovým kamienkom; dobre účinkuje i ako kúpeľ pre škrofulotické deti.

Pľúcnik lekársky. (Pulmonaria officinalis, L.)
Vlastnosti a upotrebenie: Pôsobí na žlazy a sliznice, riedi hlien. Šťava zo surového listu vytlačená, alebo odvar zo suchého listu je liekom pri prsných chorobách.

Podbiel malý. (Tussilago farfara, L.)
Vlastnosti a upotrebenie: Obsahuje veľmi málo voňavého oleja, trieslovinu, slieznaté látky, horčiny, bielkoviny dekstrin. Posilňuje prsá a pľúca, riedi hlien a tíši bolesti, najmä klanie v prsách. Užíva sa odvaru.
Rozmadžgané svieže listy prikladajú sa na otvorené rany a vredy.

Praslička roľná (Equisetum arvense)
Vlastností a upotrebenie: Praslička poľná v každej jej čiastke veľa kremenitej látky obsahuje a preto upotrebuje sa v priemyslu na čistenie cínových nádob a na leštenie dreva. V lekárňach je pod menom herba equiseti známa.
Odvar prasličky užíva sa vnútorne a zovňajšie. Vnútorne lieči choroby ľadvenicové (obličkové) a mechúrové, piesok a kamienky močové, dávenie krvi, krvitok, prílišný tok mesačný, zlatú žilu a krvavý rezák. Odporúča sa i parenie prasličkou. Obklady zo sparenej prasličky kladú sa na staré rany, rakové vredy a vyrážky, ktoré sa odvarom vymývajú.

Tobolka pastierska. (Capsella bursa pastoris, Med.)
Sbieranie a upotrebenie: Nepestuje sa. Vňať sbiera sa celý rok, ktorú sušíme v tieni.
— Užíva sa odvaru i prášku. Odvar zastavuje hnačku, pôsobí dobre pri zlatej žile a pľuvaní krvi. Prášek hojí rany. Vňať odháňa ploštice.

Žihľava veľká. (Urtica dioica, L.)
Vlastnosti a upotrebenie: Vňať a list známy je v obchode pod menom herba urticae. Koreň pod menom radix urticae a semeno, ktoré dnes nie je už úradným liekom, známe je pod menom semen urticae.
— Upotrebuje sa pre drúbež, najmä pre húsence, ako prvotriedny zelený pokrm, posypaný kŕmnou múkou.
— V lekárstve užíva sa z listov a koreňa (podzemku) odvaru pri prsných chorobách a na čistenie krvi. Z mladých listov pripravuje sa i jedlo, na spôsob špinátu, ktoré tiež čistí krv. Vodka na vlasy, zhotovená z koreňa a vňate, napomáha vzrast vlasov.
— Reumatické, alebo lámkou napadlé čiastky tela majú sa sviežou vňaťou ušľahať, čo je isto pôsobiacim liekom proti uvedeným chorobám.
— Prášek zo semena odporúča sa pri hnačke, červienke (úplavici) a dýchavičnosti.










Prijímame predbežné prihlášky na kurz Liečivé byliny: lacofilo@gmail.com
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger