Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , » Z pripravovaného kurzu: Liečivé byliny ukážka

Z pripravovaného kurzu: Liečivé byliny ukážka

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 28. januára 2020 | 12:04

Zatiaľ čo väčšina lekárničiek v domácnosti je vybavená niekoľkými farmaceutickými liekmi, jednoducho neexistuje ekvivalent lekárničky prírodných prostriedkov prvej pomoci pre potreby domáceho zdravia.

Popremýšľajte, ako často ste si želali mať po ruke správny liečebný prostriedok. Niečo, čo by mohlo pomôcť uzdraviť ranu, zmierniť chorobu alebo dokonca zachrániť vás pred chodením po lekároch. Toto môžete mať k dispozícii a je to jednoduchšie, než si myslíte!

V tomto kurze sa naučíte aké bylinné či potravinové prostriedky sú nevyhnutné pre zdravie a mať ich po ruke pre niekoľko bežných situácií, vrátane nevoľnosti, kašľa, bolesti zubov, popálenín, hnačky a infekcií, aby sme vymenovali aspoň niektoré z nich. Mnohé z týchto liečebných prostriedkov sú jednoduché. V priebehu roka si preberieme množstvo bylín a potravinových doplnkov, korení, ktoré nám pomôžu založiť efektívnu Bylinkovú lekárničku.


Bylinné lieky zahŕňajú čaje, prášky, tinktúry, éterické oleje, ako aj krémy, oleje a masti. Väčšina sa dá kúpiť. Niektoré si budete musieť urobiť, ale budete radi, že budete vedieť ako na to! Budeme používať aj niektoré z produktov, ktoré už bežne používate vo vašej kuchyni.

Pre koho je tento kurz určený:

Tento kurz je určený pre tých, ktorí sa chcú naučiť základnú domácu zdravotnú starostlivosť pomocou toho, čo majú po ruke vo svojich kuchyniach
Tento kurz je určený pre tých, ktorí chcú zvýšiť svoje celkové zdravie a pohodu prostredníctvom jedla, bylín, korenín

Tento kurz nie je určený pre tých, ktorí chcú liečiť vážne stavy

Cieľom seminárov fytoterapie (stredoeurópske byliny) z pohľadu tradičnej čínskej medicíny (TČM) základy je odovzdať teoretické a praktické informácie a skúsenosti, na základe ktorých budete schopný používať liečivé rastliny v praxi.

Záujemci získajú odborné znalosti z oblasti medicínskych základov z pohľadu TČM, znalosti z oblasti farmaceutickej botaniky, farmakognózie, fytotoxikologie a spracovania rastlín, farmaceutické fytoterapie i fytoterapie z pohľadu tradičného a ľudového liečiteľstva.

Vysvetlíme si, ako si vyhotoviť "Domácu lekáreň".

Stredoeurópske bylinky z pohľadu Tradičnej čínskej medicíny

Teoretické základy aby sme vedeli účinne používať byliny a neuškodiť. Rozoberieme množstvo u nás rastúcich bylín z pohľadu čínskej fytoterapie, kde budeme vedieť aké má termické účinky, chuť a na ktorý orgán je zameraná.


Príklad receptu u nás rastúcich byliniek z pohľadu TČM ako sa im budeme venovať počas roka:

Chrípka + bolesť hrdla z veterného horka

Rebríček obyčajný (Achillea millefolium) 6g teplá-chladná štiplavá, horká
Mäta pieporná (Mentha piperita) 3g chladná štiplavá, aromtická
Baza čierna kvet (Sambucus nigra) 3g chladná štiplavá, slabo horká

Recept na 3 šálky liečivého čaju. Bylinky nasekáme na drobno a dobre premiešame. Používame VŽDY ČERSTVÝ ZÁPAR!

Táto kombinácia je vynikajúce diaforetikum, antipyretikum a antikatarálna kombinácia.
Achilea je primárne najsilnejšou bylinou v tomto recepte svojími diaforetickými a antipyretickými účinkami.
Sambucus potencuje liečivú akciu Achilley. Mentha má proti zápalové účinky na krk a silne pôsobí na tráviaci systém. Achillea spolu s Menthou môžu pomôcť funkcii pečene aby sa rýchlo zotavila.

Jedná sa o jeden z najlepších odvarov známych pre akutné nachladnutie spojené s vetrom.
Pri chladnom stave vyčistí vonkajší vietor a sekundárne svojími horkými a aromatickými vlastnosťami normalizuje trávenie.


!Táto kombinácia je určená na krátkodobé použitie iba počas akutnej fázy! Ak by sme ho používali viac ako tri dni môže svojimi chladivými účinkami poškodiť slezinu a problém sa potom môže opakované po krátkych dobách vrátiť. Toto je jeden z problémov, prečo máme opakované angíny, chrípky,...

Pripravovaný kurz liečivých bylín bude mať dve roviny. Prvý ročník bude všeobecný, pozrieme ako sa na bylinky pozeral Matthioli v 16 storočí a čo si z toho môžeme odniesť do dnešného dňa a ako korešponduje s Tradičnou čínskou medicínou. Každá bylinka má svoju chuť, svoje pôsobenie na určitý orgán a má svoju teplotu ako funguje v organizme. Ak toto zanedbáme, nesmieme sa diviť ak sa nám deju potom zdravotné problémy. O tomto budeme rozprávať a rozoberieme cca 80 druhov liečivých bylín v prvom ročníku. Základné recepty budú súčasťou každej preberanej bylinky. 

Druhý ročník už bude o veľmi podrobných informácia 40 základných bylín, ktoré rozoberieme úplne do detailov a vytvoríme aj konkrétne recepty, ktoré nám pomôžu pri liečbe mnohých chorôb.

UKÁŽKA

Alchemilka obyčajná / Kontryhel obecný

Botanický názov:  Alchemilla vulgaris

Ľudové názvy: alchemilka lúčna, divý muškát, husia nôžka, hviezdoš, kondolík, kontriheľ, rosnička, suknička, ťapkaňa, ženský plášť, Frauenmantel, Lady's Mantle, Leontopodium, Stellaria, Lion's Foot, Bear's Foot, Nine Hooks


Alchemilka sa dnes najčastejšie používa pre svoju schopnosť liečiť širokú škálu ženských reprodukčných porúch. Je obzvlášť užitočná na liečenie nadmerného krvácania z maternice z akejkoľvek príčiny, ako aj nadmerného krvácania všeobecne. Má tiež silnú históriu na liečenie rán, dokonca aj rán infikovaných gangrénou a zmiernenie porúch trávenia, ako je hnačka, cukrovka, opuchy a kŕče žalúdka.

Názov Alchemilla pochádza z arabského „alkemelych“, alchymista, ktorého starí autori prepožičiavali vďaka zázračným účinkom rastliny.

Podobne ako mnoho bylín bola táto rastlina v stredoveku spájaná s Pannou Máriou. (odtiaľ názov ženský plášť). Mnohí verili, že alchymistické cnosti byliny, ktoré ležia v jemnom vplyve na bohaté lístie dodávané rosám, ktoré ležia v jeho listoch, boli tieto rosy použité v mnohých mystických elixíroch. Vo Švédsku starý úrad uvádza, že ak bude bylina v noci umiestnená pod vankúš, podporí dobrý spánok v noci. 


Afinita k orgánom podľa

západnej medicíny
východnej medicíny
maternica, hojenie rán, koža
obličky, slezina, pečeň

Kľúčové západné účinky: mierne horká, sťahujúce, protizápalové, antivírusové, vazorelaxančné, diuretické, regulátor menštruačného cyklu, relaxačné, antioxidačné, hemostatické

Indikácie: PMS, špinenie medzi menštruáciami, menštruačné kŕče, riedka stolica, bolesť v ústach, návaly horúčavy, neplodnosť, normalizuje menštruačný cyklus, srdcové problémy, cukrovka, nočné potenie, rany, vaginálny výtok, vysoký krvný tlak, kolitída (najmä s krvou) , krvácanie, prolaps maternice, rektálny prolaps, prolaps močového mechúra.

Najčastejšie používané diely: listy, kvitnúce stonky, korene

Chuť / teplota: mierne horká, vysušujúca / ochladzujúca, neutrálna

Alchemika obyčajná / Nu Shi Di Yi Bo

Kľúčové účinky podľa TCM:  Tonifikuje obličky, tonizuje Jing, tonizuje Qi, zastavuje krvácanie, rozhybáva krv, vysušuje vlhkosť, podporuje nový rast tkaniva/mäso.

Indikácie podľa TCM:  Podporuje reprodukčné zdravie žien, menštruačné poruchy, návaly horúčavy, nočné potenie, neplodnosť, zabraňuje potratom, vaginálnemu výtoku, hemoroidom, prolapsom maternice, prolapsu močového mechúra, leukorhea, kandidám, traume maternice spôsobeným IUD (vnútro maternicové teliesko), operáciám, zápalom panvy, hojenie rán, výrony.

Z ľudového liečiteľstva

Menštruačné poruchy, nechutenstvo, reumatizmus, ochorenia žalúdka, poruchy svalov. 

Listy sú adstringentné a topické kvôli obsahu trieslovín. Čaj sa používa pri nadmernom menštruačnom krvácaní, strata krvi v menopauze pri dlhom menzese alebo myómov na maternici a k zníženiu bolesti spojené s menopauzálnymi obdobiami, rovnako ako pri hnačke. 
Alchemilka má rýchly hojivý účinok a je vhodná na kloktanie po extrakcii zubov alebo pri vredoch v ústach. Používa sa aj pri problémoch s pokožkou, vyrážky. Zapálené rany sa môžu kúpať v tekutine z vyluhovanej byliny. Môže sa používať aj pri infekciách ako sú kandida alebo po antibiotickej liečbe trichomónov a kandidových infekcií, ak je narušená zdravá vaginálna flóra a vyžaduje si posilnenie. 
Čaj z alchemilky sa tiež používa ako doplnková liečba pri zlyhaní alebo zápale vaječníkov, nepravidelnej menštruácii, prolapsi maternici, potratoch a menopauze.

Ukázalo sa, že alchemilka je užitočná aj pri emocionálnej podpore ženy po ťažkom pôrode, alebo potrate. Alchemilka má veľkú cenu po pôrode kvôli jej schopnosti liečiť a tónizovať tkanivá.

Jedna z mála štúdií uskutočnených s alchemilkou preukázala schopnosť bylín znižovať ťažké menštruačné krvácanie a trvanie menštruačného krvácania u dospievajúcich dievčat s nepravidelným a ťažkým menštruačným krvácaním.

Alchemilka obsahuje kyselinu salicylovú, známú zložku nachádzajúcu sa v aspiríne, vďaka čomu je obzvlášť užitočná pri zraneniach spôsobených bolesťou. Je tiež účinná, keď sa aplikuje lokálne na podliatiny alebo sa podáva infúziou v oleji a aplikuje sa na bolestivé kĺby alebo dnu. 

Z vnútra bude alchemilka pomáhať udržiavať našu jemnú rovnováhu medzi soľou a tekutinou a zlepšovať integritu membrán a bunkových stien, čím zvyšuje transport živín v tele. 

Alchemilka sa dá tiež použiť na liečbu tráviacich porúch, hnačky, bolesti v krku, cukrovky, opuchov, svalových kŕčov a na ochranu pečene. Bylina má tiež vazorelaxačné vlastnosti, vďaka ktorým je užitočná pri liečení vysokého krvného tlaku.

Typicky sa na výrobu liekov najčastejšie používajú listy. Tradične sa kedysi používali aj kvitnúce stonky a korene. Korene sa považujú za silnejšie a majú astringentné účinky. Bola považovaná za jednu z najlepších liečivých bylín na hojenie rán, dokonca aj na liečenie rán infikovaných gangrénou.

Bylina sa používa ako ústna voda na liečenie bolestivých vredov, vredov a bolestí v krku.

Sušená bylina bola umiestnená pod vankúše na podporu spánku.

Odporúčania

Pre zber kvitnúce byliny. Možno zbierať počas dobrého počasia od mája do augusta, ideálne proti splnu, keď šťavy stúpajú. Niektorí autori odporúčajú rýchle sušenie v rúre pri teplote 40 až 50 stupňov. Mnoho aromatických látok sa však vyparuje, čo sa určite tiež týka tohto účinku. Preto sušíme na listoch v tieni.

Účinky a oblasti aplikácie

Astringent (sťahujúce): Alchemilka je bohatá na tanín s hlavným adstringentným účinkom. Odporúča sa ako čajový liek na miernu hnačku a používa sa tiež ako lokálny terapeutický prípravok na zápal ústnej dutiny alebo hrdla, ako aj oblasti genitálií a análu.

Angioprotektívne (vaskulárne ochranné): Vykazuje inhibičný účinok extraktu na proteolytické enzýmy in vitro a in vivo a predpokladá ochranný účinok na cievy. Vaskulárna aktivita sa pripisuje hlavnému flavonoidu kvercetínu, k tomu by mohlo dôjsť častejšie v dôsledku intenzívneho slnečného žiarenia.

Antibakteriálne látky (inhibujúce rast na baktériách): „Antibakteriálny účinok vodných a vodno-etanolových extraktov bol stanovený niekoľkokrát. Vzťahuje sa tiež na komerčne dostupné tinktúry a výťažky. Dokázali inhibíciu rastu v kmeni Staphylococcus aureus a v kmeni Bacillus subtilis. To naznačuje použitie ako lokálne terapeutikum vo forme čapíkov na bakteriálne vaginálne infekcie. Medzitým sa diskutuje aj o fungicídnom a antivírusovom pôsobení tanínov.

Antihemoragické (proti krvácaniu): Pri profylaktickom použití by sa mohol zabezpečiť antihemoragický účinok. Pri dlhšom používaní tekutého extraktu a po vyšších dávkach sa nepozorovali žiadne vedľajšie účinky. Inhibičný účinok na menštruačné krvácanie sa pripisuje aj obsahu tanínu.

Antimutagén (protinádorový): Extrakty lieku obsahujúce tanín vykazujú antimutagénne účinky. Vodné extrakty liečiv sa ukázali ako silné antioxidanty.

Ellagitaníny môžu podporovať imunitnú reakciu priamym ovplyvňovaním tak nádorových buniek, ako aj ich vlastných imunitne kompetentných buniek. 
Agrimoniin sa v čajovom liečive nachádza iba v malom množstve. Na druhej strane výraznejšie tekuté extrakty alebo materské tinktúry by sa mohli začleniť do čapíkov pre prekancerózne choroby.

Antireumatický (protizápalový pri reumatizme): Kombinácia tinktúry z materských bylín Alchemilla, Equisetum a Ilex vykazujú protizápalový účinok, ktorý je aspoň taký silný ako protizápalové lieky hydrokortizón, fenylbutazón a diklofenak. 

Spazmolytický (antispasmodický): Alchemilla vulgaris sa zaraďuje medzi antidysmenorické rastliny.


Mierne spazmolytický účinok môže byť spôsobený gestagénnym účinkom a dá sa očakávať iba pri profylaktickom použití.

Alchemilková tinktúra

1 diel byliny - 5 dielov alkoholu 45%
Môže sa pridať do vody alebo ovocnej šťavy a podľa potreby sa užije.
Tradične užívané: 2 - 3 ml denne 2 až 3-krát denne alebo podľa pokynov bylinného lekára.

Alchemilka prášok

Užívajte ¼ čajovú lyžičku denne vo vode.

Môže sa tiež pridať do mastí na hojenie rán a odvar alebo infúzia prášku sa môže začleniť do mydiel, pleťových vôd, krémov a kúpeľov, kde sa vyžaduje adstringencia. 

Čaj z alchemilky

Na 1 šálku vriacej vody použite 1 - 2 čajové lyžičky čaju alchemilky. Nechajte čaj uvariť 5 - 15 minút. z cediť a popíjajte.


KURZ ZAČNE OD SEPTEMBRA 2020
jeden víkend v mesiaci

Kombinácie bylín z rozborom ako aj ďalšie podrobné informácie na kurzoch











Prijímame predbežné prihlášky na kurz Liečivé byliny: lacofilo@gmail.com

FOTO
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger