Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , » Materia medica - Štiav kyslý

Materia medica - Štiav kyslý

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 13. februára 2020 | 14:12


Materia medica západných bylín




Štiav kyslý / Šťovík kyselý
Botanický názov:  Rumex acetosa

Rod: Polygonaceae
Zložky: taníny, antrachinóny, kyselina šťaveľová
Výživové zložky: vitamíny A a C
Minerály: železo, mangán, vápnik, fosfor
Akcie: cholagogum, preháňadlo, tonikum.

Popis:
- Jemné cholagogum, tonikum, ktoré je užitočné na zvládnutie zápchy, chronické kožné poruchy a poruchy pečene.
- Navonok je užitočný, kedy pomáha pomaly hojacím ránám ako aj kloktadlo na infekcie horných dýchacích ciest.

 

Afinita k orgánom podľa

západnej medicíny
východnej medicíny
pečeň, tráviaci systém, krv, 
pokožka, dýchacie cesty
pečeň, žalúdok, slezina, črevá

Kľúčové západné účinky: protizápalové, antibakteriálne, laxatívne, analgetické, tonické, protiplesňové, antioxidačné, diuretické.

Indikácie: Opuchy hrdla, alergie, sínusitída, infekcie dýchacích ciest, syfilis, psoriáza, ekzém, skorbut, žltačka, mierna zápcha, plesňové infekcie, črevné infekcie, zlé trávenie, akné, dermatitída, scrofulóza, reumatizmus, žalúdočné vredy, hnačka, svrbenie, cukrovka, zvyšuje močenie.

Kľúčové účinky v TCM a indikácie: Vyčistí teplo/podporuje YIN žalúdka: horúčky, smäd, bolesť v krku, opary, bolesti hlavy, prevencia skorbutu. 

Čistí vlhké teplo: sinusitída, zápcha, bolesti hlavy, hnačka, úplavica, žltačka, obličkové kamene, herpes. 

Zastavuje krvácanie: krvácanie.

Najčastejšie používané súčasti: korene, semená, stonky listov

Chuť / teplota: veľmi horká, kyslá, sťahujúca / chladná

Bylina ako terapeutikum patrí do rúk odborníka.

Štiav kyslý je bylina ktorá lieči široké spektrum stavov spojených s dysfunkciou pečene alebo čriev. Táto tonizačná bylina sa používa na liečbu trávenia, krvi, lymfy a pečene. Používa sa často na liečbu kožných ochorení, ako je dermatitída, vyrážky a psoriáza, ktoré sú v dôsledku toxicity spojené so zlým trávením alebo so zhoršenou funkciou pečene. Je tiež vhodný na liečenie bolesti a opuchu dutín a dýchacích ciest. Štiav kyslý je vynikajúcim čističom krvi a dá sa tiež použiť na liečbu anémie.

Stonky listov štiavu kyslého môžeme použiť v šalátoch. Korene a semená sa používajú ako liek na liečenie opuchnutých bolestí v krku, infekcií dýchacích ciest, sínusitídy, alergií a sipot. 

Štiav kyslý môžeme kombinovať s lopúchom,  ktorý pomáha pri čistení krvi, s koreňom sladkého drievka,  ktorý pomáha pri čistení a tónizovaní čriev, s červenou ďatelinou a lipkavcom obyčajným  na čistenie lymfatického systému, čo pomáha pri liečbe opuchnutých žliaz a bolestí kĺbov.

Nezamieňajte štiav kyslý (Rumex acetosa) za štiavec tupolistý (Rumex obtusifolius), čo je iná rastlina so širokými listami tvaru srdca, ktoré majú červené stonky!

Štiav kyslý pomáha liečiť bolesť a opuchy spojené s prechladnutím, chrípkou a sínusitídou. Vynikajúce na podporu zdravého trávenia, funkcie pečene a čistenie krvi. Bylina podporuje detoxikáciu pečene a diverzifikovaný mikrobióm 2. stupňa a stimuluje tráviace enzýmy a žlč, ktoré ďalej pomáhajú podporovať tráviace činnosti. Široká škála kožných ochorení, od akné po dermatitídu až po ďalšie vyrážky, všetko napomáha jej detoxikačnej vlastnosti.

Štiav kyslý má hlboké čistiace vlastnosti a používa sa na liečbu mnohých chronických problémov spojených s poruchami funkcie pečene alebo tráviaceho ústrojenstva. Artritída, chronická ranná hnačka a chronické kožné stavy môžu mať úžitok z čistenia štiavom a jemnej, ale silnej schopnosti rozhýbať stagnáciu a čistiť toxicitou.

Horké triesloviny v štiave pomáhajú prirodzene vyvážiť hormóny tým, že pomáhajú eliminovať prebytočný estrogén uvoľňovaný počas menštruačného cyklu ženy. Astringentné vlastnosti týchto tanínov pomáhajú tónizovať tkanivá a liečiť hnačky.

Štiav kyslý obsahuje inulín, ktorý je prebiotikum, ktoré pomáha podporovať zdravý tráviaci mikrobiom. Vyživuje prospešné baktérie, ktoré pomáhajú udržiavať správne fungovanie tráviaceho systému.

Štiav kyslý sa považuje za jednu z najbezpečnejších bylín, ktoré sú k dispozícii ako preháňadlo. Je menej agresívna ako Senna alebo Cascara a je silnejšia ako púpava  alebo lopúch. Štiav kyslý je dobrou bylinkou na liečbu miernej zápchy alebo stagnácie čriev, najmä ak sa používa dlhšiu dobu. Všeobecne platí, že rozšírené používanie tvrdších alebo silnejších bylín môže začať prekonávať tráviaci systém a vytvárať nežiaduce závislosti na zabezpečení správneho pohybu čriev.

Antrachinónová zlúčenina nachádzajúca sa v štiave prispieva k vlastnostiam rastliny ako mierne preháňadlo.

Čaje zo štiavu kyslého, sirupy a tinktúry používali ženy aj muži, aby pomohli liečiť chudokrvnosť a anémiu. Bylina sa dobre premieša s inými bylinkami, ktoré tiež môžu pomôcť tonifikovať a vytvárať krv.

Aj keď malé množstvá surového listu, na jar môžu byť bezpečné, keď sa zberajú skôr, ako kvitnú kvety, konzumovať veľké množstvo týchto surových listov môže byť toxické. Listy sa bezpečnejšie užívajú pridaním do polievok. Ak sa listy používajú ako zelené, odporúča sa ich variť dvakrát. Listy jednoducho povarte, vyhoďte vodu a potom znova rýchlo povarte. Táto technika pomáha odstraňovať toxické oxalátové zlúčeniny v listoch, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti a zabrániť absorpcii vápnika a horčíka.

Typické dávky zahŕňajú 2 až 4 lyžice čerstvého koreňa alebo 2 až 4 g suchého koreňa použitého v čaji trikrát denne po dobu nie dlhšiu ako 8 až 10 dní.

V ľudovom liečiteľstve sa použila na pohmoždeniny z čerstvých listov ako obklad na liečenie liečených infikovaných rán. Topický používali koreňovú buničinu na liečenie reumatických bolestí. Používal sa koreň vnútorne ako tonikum a čistič krvi. Používal sa aj na posvätné obrady.

V orientálnej medicíne je čaj vyrobený z koreňa štiavu známy pre liečbu zápchy.

Homeopatický liek vyrobený z rastliny v štádiu pred kvitnutím je užitočný na liečenie dráždiveho štekavého kašľa, bolesť hrdla a horných priedušiek.

Ľudové použitie

- Zápcha, dyspepsia najmä s plnosťou, bolesť a nadúvanie, bezbolestná hnačka.
- Semená používané na liečbu úplavice.
- Chronické kožné poruchy, chronické lymfatické ochorenia zväčšenia, poruchy sleziny, reumatizmus, 
- Tonikum pre oslabený organizmus.

Tehotenstvo a dojčenie:

- Počas tehotenstva sa má používať opatrne.

Kontraindikácie

Štiav kyslý má vysoký obsah tanínu a mal by sa užívať iba každý druhý týždeň. Ako kapsula jedenkrát denne. Ako odvar 1 lyžička v šálke vody, 1-2 šálky denne.

Všeobecne sa považuje za bezpečné. Pri konzumácii surového alebo nadmerného množstva môže spôsobiť nevoľnosť alebo hnačku, pri nadmernom nadmernom použití môže spôsobiť podráždenie pokožky. Ľudia alergickí na ambróziu môžu byť tiež alergickí na štiav. Pacienti s dnou alebo reumatickou artritídou by sa jej mali vo väčšom množstve vyhnúť. 

Publikácia bude súčasťou prvého ročníka kurzu Liečivých bylín

Pripomeniem vám, že všetky odporúčania na tejto stránke sa poskytujú zdravým ľuďom. Ak máte zdravotné problémy, musíte riešiť diétu, bylinky a ich zmesi individuálne s lekárom alebo praktikom TCM.

Použitá literatúra
Foto
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger