Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Zodpovednosť pečene v organizme

Zodpovednosť pečene v organizme

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 12. februára 2020 | 12:07


Pečeň je orgán, ktorý zodpovedná za plynulý tok emócií, Qi (energie) a krvi. Je to orgán, ktorý je najviac postihnutý nadmerným stresom alebo emóciami. Partnerským orgánom pečene je žlčník.

Pečeň je zodpovedná za hladký tok Qi a krvi vo vašom tele. Riadi objem a hladký prietok krvi v cievach a tiež ukladá krv.

Oči sú zmyslovým orgánom týkajúcim sa pečene. Ak máte akékoľvek problémy s očami, vrátane rozmazaného videnia, červených alebo suchých očí, svrbivých očí, môže to byť znamením, že vaša pečeň nefunguje hladko.

Šľachy sú tkanivo spojené s pečeňou. Tradičná čínska medicína (TCM) hovorí, že sila pochádza zo šliach, nie zo svalov. Ak športujete a nevyživujete krv, vždy budete trpieť na svalovo - šľachové problémy. Roztrhnutý meniskus, achilovky, slabé kolena...

Chuť, ktorá zodpovedá a podporuje pečeň, je kyslá. Nezabudnite do jedálnička zaradiť vysoko kvalitný ocot, sladké a kyslé recepty. Samozrejme, nesmieme to preháňať. Kyslá chuť sťahuje a drží. Napríklad: Ak cítime, že ide na nás chrípka a dáme si grep, či pomaranče, je to v poriadku. Ak ale už choroba prepukla, kyslá je silne kontraproduktívna, pretože drží chorobu namiesto toho aby ju vypudila. Z toho potom vznikajú opakované choroby z prechladnutia. Antibiotika to ešte zhoršujú. Ale toto je téma na rozsiahlejšiu prednášku.

Hnev je emócia spojená s pečeňou. Ak ste často podráždení, ľahko sa rozčúlite, máte problémy sa odpútať od denných aktivít, ... máte problém s funkciou pečene. Chronické alebo nadmerné prežívanie týchto emócií môže vážne narušiť jej funkciu. Ak pečeň riadne nefunguje trpí tým každý orgán v našom organizme.

Ako môžeme okrem stravy pomôcť pečeni

Jednoduché tipy každodennej pomoci.

Zostaňte v pokoji, najmä na jar. Prijmite na jar nový intenzívny prílev energie! Berte veci pomaly a ľahko. Podnikajte pravidelne pekné dlhé prechádzky alebo si zľahka zacvičte, aby ste uvoľnili svoju myseľ, telo a ducha. Zbavte sa akýchkoľvek stresových situácií, ktoré môžete a ak to nie je možné, použite niektoré z nižšie uvedených tipov na zmiernenie stresu.

Pomocou kefy na vlasy masírujte nohy nahor a nadol do vnútra stehien a lýtok, počínajúc členkami, asi päť minút. Jemne tým stimulujete váš meridián pečene, vďaka čomu môže qi voľne prúdiť a uvoľňovať pečeň.

Nepreháňajte s alkoholom! Pretože pečeň je zodpovedná za metabolizmus alkoholu.

Zapojte sa do cvičenia, ako je plávanie alebo chôdza. Namiesto tvrdých kondičných a rýchlych cvičení, ktoré preťažujú šľachy, spôsobujú, že nakoniec stratia pružnosť a ovplyvňujú funkciu pečene tým, že nie sú „flexibilné“. Pomôžte pečeni akupresúrou. Viď obrázok dole.

Akupresúra pre zdravie pečene

Akupresúrny bod nazývaného „Tai chong“ (LV3), ktorým stimulujete kľúčový bod na meridiáne pečene. Môže to byť bolestivé, ale to znamená, že zasiahnete všetky správne miesta! Odblokujete svoju Qi pečene.

Pokúste sa túto oblasť trieť každý deň. Je umiestnená na hornej časti chodidla, kde sa veľká špička kostí stretáva s druhou špičkou (asi centimeter dozadu od pokožky medzi týmito prstami). Pomocou tohto palca stlačte a masírujte toto miesto na oboch nohách (meridiány pečene sú na oboch stranách tela). Môžete tiež trieť palcom pohybujúcim sa dopredu pozdĺž vnútornej časti palca.

Akupresúrny bod Tai Chong (LV3) sa bežne používa na stres, bolesti chrbta, vysoký krvný tlak, menštruačné kŕče, bolesť končatín, nespavosť a úzkosť. Tai Chong (LV3) sa nachádza na vašej nohe asi dve šírky prstov nad miestom, kde sa spája koža palca a nasledujúceho prsta. Ak chcete v tomto bode použiť akupresúru, vyhľadajte bod (budete cítiť bolesť) a použite tak silný tlak, ktorý vydržíte,  na masáž a stimulujte bod asi 4-5 sekúnd cca 10x.

Medzi ďalšie indikácie uvedené v staro čínskom texte patria tráviace ťažkosti, problémy s očami, bolesťami pohlavných orgánov, bolesti hlavy, vredy a podráždenosť, závrate, hučanie v ušiach, sucho na jazyku v krku, horká chuť  v ústach, zhoršenie čuchu, bolesti hlavy, migrény, bolestivá menštruácia, silná alebo slabá, hrudkovitá, Únava, znížená kondícia tela, slabosť, stukovatelá pečeň, cirhoza...

Vo vedeckej literatúre priniesla randomizovaná štúdia pozitívny výsledok s akupunktúrnou stimuláciou na Tai Chong (LV3) a ďalšími bodmi na zvládnutie depresie po mŕtvici. Štúdie tiež ukázali, že Tai Chong (LV3) znižuje krvný tlak u pacientov s hypertenziou.

















Bod sa nachádza medzi špičkou a druhým prstom.

Foto akupresura
Foto anatomical

Prečítajte si ešte Pečeň z pohľadu TCM , Strava pre pečeň



Prijímame predbežné prihlášky na kurz Liečivé byliny: lacofilo@gmail.com
Ukážka z kurzu


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger