Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Fytoestrogény naše každodenne

Fytoestrogény naše každodenne

Natura Medicatrix: cestouzdravia v sobota 23. mája 2020 | 13:36

Fytoestrogény sú zlúčeniny z rastlín, ktoré majú v tele miernu estrogénovú aktivitu. Tieto užitočné regulátory prírodných hormónov sú už v našej strave - vyskytujú sa napríklad v bôboch, semenách, tukoch a iných potravinách.

Väčšina žien (nielen ženy ale aj deti a muži) z vyspelých krajín ako sú severná amerika, európa dostáva asi 5 gramov (slovom päť gramov!) fytoestrogénov denne, zatiaľ čo ázijské ženy dostávajú odhadom 30 až 100 mg denne a Japonské ženy dostávajú až 200 mg denne.

Ázijské ženy majú nižší výskyt osteoporózy a zlomenín bedrovej kosti, ako ženy na západe. Koronárne srdcové choroby, rovnako ako rakovina prsníka, hrubého čreva, prostaty, maternice a vaječníkov, sa vyskytujú u ázijských žien a mužov menej často ako v západných priemyselných krajinách. Japonské ženy a muži majú najmenší výskyt rakoviny súvisiacej s estrogénmi a ženy v Japonsku majú často lepšie výsledky po rozvoji rakoviny prsníka ako západné ženy, nezávisle od závažnosti. Ázijci, ktorí sa sťahujú na západ a udržiavajú tradičnú stravu, sa u nich nevyskytuje zvýšené riziko, ale riziko sa zvyšuje prijatím prepracovanejšej západnej stravy.

Spôsoby, ako udržať nadbytok estrogénu na uzde, je zostať v rovnováhe a vyhnúť sa nadbytku tuku, alkoholu, nadmernému stresu, chronickej bolesti, cukru, marihuany - to všetko môže spôsobiť nárast estrogénu a pokles progesterónu. Pretože sa estrogén ukladá v tukových bunkách, tuková strava a nadbytok telesného tuku zvyšujú vašu schopnosť výroby a skladovania estrogénov.

Primeraná spotreba živočíšnych tukov je potrebná, kvôli vitamínom, ktoré sú rozpustné v tukoch. Takže beztuková dieta je silne kontraproduktívna. Toto si treba zapamätať.
Mliečne výrobky a mäso zo zvierat, ktoré boli kŕmené estrogénovými zlúčeninami na výkrm, pridávajú nám ďalšiu dávku. Preto je dobré vedieť odkiaľ berieme potraviny a ako sa s nimi narába.

Niektoré bylinky obsahujúce estrogény:

červená ďatelina - čistič krvi na zmiernenie kožných ochorení, ako je akné.
lucerna - vysoko výživný rastlinný doplnok s vysokým obsahom minerálov a vitamínov, môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.
chmeľ - ukľudňujúca bylina tradične používaná na ochutenie piva, podporuje relax a zdravý spánok.
kvet ibišteka - osviežujúci jasne červený čaj používaný na ochladenie letných nápojov, ochraňuje pečeň, znižuje tlak. Tradičné použitie ako antikoncepčná bylina čo naznačuje hormonálnu aktivitu.

Tu je ukážka dôležitých byliniek na pečeň, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť lepšiu rovnováhu hormónov a zmierniť príznaky.

Ochrana pečene a obnovujúce látky zahŕňajú výťažky z pestreca mariánskeho, schizandry, zázvoru, kurkumy a extraktu z artičokov, varíme ich so zázvorom a kurkumou

Očisťujúce prostriedky na pečeň, vrátane koreňov púpavy, citrónovej šťavy, koreň štiavu, koreňa lopúcha môžu pomôcť pečeni lepšie pracovať.

Antioxidanty pre pečeň, ako je pestrec mariánsky a extrakt z hroznových jadierok, bránia poškodeniu odstránením škodlivých voľných radikálov.

Receptík na čaj

3 lyžičky koreňa lopúchu
1 lyžička koreň púpavy
1/2 čajovej lyžičky Schizandra semená
koreň sladkého drievka
plátok zázvoru
1 liter vody

Ako na to:

Na suchej panvici opražte korene a všetky ingredencie okrem zázvoru. Keď zmení farbu do zlatova a ešte nedými odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a dajte do litra studenej vody so zázvorom a zovreté nechajte variť 20 minút.
Scedíme a popíjame po dúškoch.

Môžeme preventívne opakovať 1x do mesiaca ako čistiaci proces a harmonizáciu hormónov.

FOTO

Ako vidíte, bylinky a potraviny ako liek. 
Pouvažujte nad štúdiom fytoterapie alebo dietetiky. 
Beriem predbežné prihlášky na kurzy. Začíname v septembri 2020. 10 víkendov vám ozrejmi ako zdravo existovať. Čo všetko škodí a hlavne kedy. Obmedzený počet miest aby sme mali čas aj na otázky. Kontakt: lacofilo@gmail.com
Teším sa na vás.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger