Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Zdravá pečeň - zdravé trávenie

Zdravá pečeň - zdravé trávenie

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 16. júna 2020 | 12:53

Zdravá pečeň - zdravé trávenie

Väčšina z nás vie, že pečeň je skvelý detoxikátor tela. Možno nie je veľa ľudí, ktorí vedia, že je tiež hlavným výrobcom enzýmov, hormónov a proteínov.

Napríklad pečeň môže stratiť tri štvrtiny svojich buniek a stále môže fungovať, pričom má viac ako 500 životne dôležitých funkcií. 
Áno, je to jediný orgán v tele, ktorý sa dokáže regenerovať! 

Ale ako nám to pomáha strávením?

• Pečeň produkuje žlč a žlč rozkladá tuky. Bez žlče by ste zvracali zakaždým, keď by ste jedli akékoľvek mastné veci. Vaše telo by jednoducho nebolo schopné zvládnuť všetok tuk.
• Žlč tiež reguluje konzistenciu stolice. Bez žlče by ste nemuseli ísť na wc aj týždeň.
• Žlč tiež neutralizuje kyselinu zo žalúdka. Bez žlče by žalúdočné kyseliny vydržali v žalúdku dlhšie, ako by mali, čo by spôsobilo pálenie záhy alebo zažívacie ťažkosti.
• V priebehu času by nedostatok dostupnej žlče na tlmenie kyselín zo žalúdka spôsobil, že žalúdok pomaly znižuje produkciu žalúdočnej kyseliny (HCI).
• Bez adekvátnej HCl sa schopnosť tráviť ochranné antioxidanty a proteíny v pšenici, obilninách, orechoch, semenách, fazuľkách a iných ťažko stráviteľných potravinách stáva problémom a je príčinou zažívacích ťažkostí.
• Žlč berie toxický cholesterol z pečene do čriev a snaží sa ju vypudiť z organizmu stolicou. Ak nebudete jesť dostatok rastlinných vlákien, až 94% toxického cholesterolu sa môže znova vstrebávať späť do pečene, čo spôsobuje upchatie pečene, žlčníka a žlčových ciest a ukladanie toxických tukov do krvi, tuku a mozgu.
• Pri dostatočnom množstve vlákniny v strave bude žlč "akoby" drhnúť klky črevnej steny toxických chemikálií rozpustných v tukoch, toxínov a nežiaducich baktérií a privádza ich na odchod z organizmu. To umožňuje prospešné črevné mikróby podporovať optimálnu imunitu, náladu a väčšinu fyziologických funkcií.
• Pečeň reguluje hladinu cukru v krvi spolu s pankreasom. Ak je pečeň preťažená, môže vylučovať prebytočný cukor do krvi, čím zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Čo sa stane ak trávenie nefunguje ako má

Existuje mnoho dôvodov pre tento stav, vrátane stresu a rôznych foriem zažívacích ťažkostí. Čo je zaujímavé na tomto stave je, že keď energia QI stúpa nahor a nie nadol, prináša so sebou toxíny z hrubého čreva späť do pečene a žlčníka, ktoré boli už pripravené na odchod z tela. V priebehu času môže nahor pôsobiaca energia QI spôsobiť, že sa žalúdok a pečeň akoby prilepí na spodnú stranu bránice, čo spôsobí, že žalúdok nebude schopný stráviť ťažko stráviteľné jedlá, ako je pšenica, mliečne výrobky a tučné potraviny. Ak sa žalúdok prilepil na spodnú stranu bránice, po stlačení tesne pod rebrom na ľavej alebo pravej strane, tesne pod prsiami, dôjde k bolestivosti, citlivosti, bolesti alebo napätiu. Riešenie tohto problému je kľúčom k zdravému a bezpečnému vyprázdneniu pečene a žlčníka.

Krátky zoznam problémov súvisiacich s trávením:

• Senná nádcha
• Príležitostné bolesti hlavy
• Pupáky
• Mozgová hmla
• Bolesť hrdla
• Príležitostné pálenie záhy
• Zažívacie ťažkosti
• Príležitostná zápcha
• Pribranie
• Neznášanlivosť na lepok
• Neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov
• Bolestivý krk a plecia
• Problémy s očami, ušami, nosom a hrdlom

Naučte sa niekoľko jednoduchších jogových techník na podporu funkcie pečene a žalúdka:

Nosné dychové cvičenie: Hlboké nazálne dýchanie počas cvičenia je jedným z najlepších spôsobov, ako rozšíriť bránicu a vytvoriť priestor v brušnej dutine.
Pozdravy slnka: Táto séria jogových ásanov strieda extenziu a flexiu, ktorá prirodzene napína a masíruje oblasť okolo spojov bránice a žalúdka.
Relaxujte, keď jete: Jedlo uvoľneným a priestranným spôsobom je jedným z najúčinnejších spôsobov na presmerovanie energie späť nadol.

Očista pečene, ktorá pochádza z Ayurvedy

Tu je zoznam výhod očistenia pomocou ghí, ktorý je podrobne vysvetlený nižšie:

1. Vyplavuje starú žlč z tela. 
2. Stimuluje pečeň, aby vytvorila novú žlč, takže 94% starej toxickej žlče sa neabsorbuje. 
3. Čistí črevá od toxínov a zlých stravovacích chýb. 
4. Podporuje primárny zdroj energie a imunity pre bunky čreva. 
5. Podporuje zdravie prospešných baktérií v čreve, ktoré vyrábajú butyrát
6. Maže a zjemňuje stvrdnuté tkanivá tela. 
7. Vytiahne z tela uložené v tuku rozpustné toxíny. 
8. Podporuje metabolizmus tukov a chudnutie. 
9. Podporuje stabilnú úroveň nálady a energie. 
10. Podporuje prirodzené obranné mechanizmy tela proti škodlivým baktériám a jej nadmernému rastu. 

Počas ajurvédskej očisty sa ghí denne užíva pri zvyšujúcich sa dávkach, aby prinútil žlčník a vypláchol svoju starú žlč (ktorá je často viacnásobne hustá a viskózna) a zároveň stimuluje pečeň, aby vytvorila novú žlč. Žlč pôsobí ako črevný "šmirgeľ" a v zhode s kyselinou maslovou z použitého ghi, pomáha podporovať zdravie steny čriev a mikróbov, ktoré vyrábajú butyrát po celom čreve.
Ghí má tiež saturačný účinok, na telo. Je to proces, pri ktorom máslový olej počas denného čistenia ghí preniká do mäkkých tkanív, lubrikuje a zmäkčuje stvrdnuté tkanivá celého tela. Ghí má lipofilný účinok na iné mastné kyseliny a mastné toxíny v tele (ktoré sú lipofilné, čo znamená, že sú priťahované k iným tukom, ako je ghí). Pôsobia ako chelatačné činidlo a vytiahnu uložené toxíny rozpustné v tukoch z organizmu späť do čriev na odstránenie z tela. "Molekuly emócií",  ktoré sú podľa Ayurvédy tiež lipofilné a ukladajú sa v tukových bunkách - pomocou tejto metódy sa dajú tiež „vytiahnuť“ z ich úkrytov.
Počas čistenia ghí, je strava klasicky bez tuku. Užívanie ghí je prvou vecou, ktoré ráno núti telo priamo do stavu metabolizmu tukov. Keď telo počas čistenia nemá žiadny tuk v potrave, telo celkom prirodzene zostáva v stave metabolizmu tukov. To umožňuje spaľovanie tukov, detoxikačný účinok, ako je uvedené vyššie, a zážitok zo stabilnej energie a nálady. Starodávna múdrosť používania ghí na varenie a čistenie môže poskytnúť potrebnú kyselinu butánovú, ktorá pomáha podporovať zdravie, integritu a funkciu črevnej steny s predĺženými výhodami v celom tele.

Použitie zmesi ghí a citrónovej šťavy počas siedmich dní je charakteristickým znakom ajurvédskeho čistenia. Egypťania údajne požívali oleje ako metódu detoxikácie. Vedecký názov sa dnes nazýva lipofilne sprostredkovaná detoxikácia - kde sa dobré tuky viažu s toxickými tukmi a sú vytiahnuté alebo chelatované z tela. V jednej zo štúdií ajurvédskych čistiacich prostriedkov s použitím ghí a citrónovej šťavy, ťažkých kovov a znečisťujúcich látok z okolia sa detoxikovalo z tela 3 mesiace po očistení.

Táto metóda čistenia je pomerne jemná a môžeme ju pravidelne robiť v troj mesačných intervaloch. Musím konštatovať, že akekoľvek čistenie alebo inak nazvané detox organizmu nie je pre každého. Je to vždy silný proces, ktorý vyžaduje množstvo základnej energie a vydrž. Ideálne je to vždy pod dozorom odborníka. 
Vyvarovať by sa tejto metóde mali ľudia s kolikami, veľkými kameňmi v žlčníku, silne zahustenou žlčou. 

Postup:

Nastavte si konkrétný čas, kedy a ako dlho bude robiť očistu. Je to potrebné, aby ste sa uistili, že nevykonávate očistu počas veľkých rodinných udalostí, cestovania, stresových situácií, nadmernej práce alebo iných intenzívnych situácií. Ak je príliš veľa práce, stresu a vonkajšej stimulácie, môže to spôsobiť v tomto citlivom čase očistenia viac škody ako úžitku.

Z denného režimu odstráňte kofeín, tabak, alkohol, vyprážané, mastné, solené, cukor, ťažké jedlá... Ukľudnite sa. Toto je veľmi dôležitý a povinný krok počas očisty. Vaše telo sa stáva mimoriadne citlivým počas čistenia a pokračovanie, akejkoľvek škodlivej látky spôsobí počas čistenia viac škody ako zdravia. Ak sa domnievate, že sa počas tohto obdobia nemôžete vzdať žiadneho z týchto návykov, najlepšie je nevykonávať očistu, kým sa necítite tak, že sa môžete do očisty pustiť.

Počas tejto doby pite detoxikačný bylinný čaj, ktorý ochutíte dostatočne citrónom. Detoxikačný čaj si vždy robíme čerstvý aj počas dňa a po uvarení a vyluhovaní ho pijeme do 20 minút. Čas je vždy dôležitý. Ak nechcete čaj, pite počas siedmich dní teplú vodu spolu s citrónom. Pridanie detoxikačného bylinného čaju vám pomôže vyčistiť toxíny počas čistenia. Existuje mnoho rôznych bylinných možností, vrátane mojej zmesky.

Varíme si ľahké ryžové jedlá, zeleninu naparenú a pridávame máslo ghí. 

Ako na to: 

Zoberte si prvý deň ráno čajovú lyžičku másla ghí (Ghee) a rozpustite v pol až jednej šálke teplej vody. Každým dňom pridávajte tak aby na siedmy deň ste do pohára pridali jednu až dve polievkové lyžice másla ghí. Pijeme na lačný žaludok. Množstvo je vždy dávka, ktorú oraganizmus ešte toleruje bez rôznych problémov.

Každý večer si spravíme detoxikačnú polievku podľa tohto receptu. Po siedmom dni pomaly pridávame do stravy všetko, čo chceme konzumovať. Od ľahkých jedál až po ťažke. 
   
Počas očisty si môžete robiť zázvorový kúpeľ, ktorý zrýchli celý proces. Tento kúpeľ je kontraindikovaný pre srdciarov a obličkárov. Môžete to spraviť aj tak, že si urobíte kúpeľ nôh, spotíte sa a zalahnete do postele. A vtedy skonzumujete horúcu polievku. Vždy musíte byť zakrytý aby vás neofúkol vietor. 

Očistenie nie je niečo, čo by sa malo brať na ľahkú váhu. Potrebujete čas, aby ste správne naplánovali očistu. Odporúča sa, aby ste aby vás krok za krokom sprevádzal odborník. Tým sa zaistia najúčinnejšie výsledky a zabráni sa tým poškodeniu systému. Správne očistenie vám umožní cítiť skvelo, plný energie a plný duševnej čistoty. Na druhej strane vám nesprávne očistenie spôsobí, že sa budete cítiť vyčerpaní, letargickí a nudní s pretrvávajúcimi príznakmi zažívacieho traktu.

Ďaľšie články na tému žlčník - pečeň nájdete tu, tu a tu. Množstvo receptov pre zdravotné problémy. Videa si môžete pozrieť tu.




Bylinky, koreniny a potraviny ako liek. 
Pouvažujte nad štúdiom fytoterapie alebo dietetiky. 

Beriem predbežné prihlášky na kurzy. Začíname v septembri 2020. 
10 víkendov vám ozrejmí ako zdravo existovať. 
Čo všetko škodí a hlavne kedy. Obmedzený počet miest aby sme mali čas aj na otázky. 

Kontakt: lacofilo@gmail.com
Teším sa na vás.


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger