Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , , » Materia medica - Melissa officinalis L.

Materia medica - Melissa officinalis L.

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 31. augusta 2020 | 14:20

 Melissa officinalis L.

medovka lekárska - meduňka lékařská

Syn.: Melissa graveolens Host

Ľudové názvy: citrónová zelina, ďatelina skalná, dúbravnica, dúbravník, horská lucerna, komoňica, lemonika, lemonka, lucernica žltá, lucernina horová, marule, marulka, matčina medlinka, matečník, materník, maťerník, matka, matočina, medovka citrónová, medovka lekárska, medovnica, meduň, medún, medúň obecný, medunica, meduňka, meduňka citrónová, meduňky, melisa, melissa, oharková zelina, planá mäta, rojovník, rojovňík, včelanka, včelník, včelník liečivý, meduňka, Balm, 

Čeľaď: Lamiaceae

Použité diely: vňať

Obsahové látky: prchavé oleje (citral, citronellal, citronellol, geraniol), polyfenoly (kyselina chlorogenová, rosmarínová a kofeínová), triesloviny, horký princíp, lavonoidy (luteolín, kveritín, apigenín, kaempferol)

Orgánový systém západnej medicíny: trávenie, nervy, pokožka

Chuť / teplota: mierne horké, aromatické, kyslé, mierne ochladzujúce, vysušujúce

Vlastnosti západnej fytoterapie: amarum, antibakteriálne pôsobenie, antidepresívum, antidiaroikum, antidysmenoroikum, antihistaminikum, antimikrobiálny, antisklerotikum, antispasmodikum, antivirotikum, diaforetikum, diaforický, frebrifuge, hypnotikum, hypotenzívum, cholagogum, choleretikum, kardiotonikum, karminatívum, mierne analgetikum, nervínum, neurotonikum, pečeň, sedatívny, spazmolytikum, stomachikum, štítnej žľaze, tonikum a relaxant nervového systému

Lekárske použitie: Osobitné použitie pri dyspepsii spojenej s úzkosťou a / alebo depresívnou náladou. Je indikovaný pre osoby so symptómami typickými pre hypertyreózu (inhibuje väzbu TSH na receptory): úzkosť, nepokoj, búšenie srdca, bolesť hlavy a vzrušenie a tiež je miernym antidepresívom. Posilňuje mozog a jeho odolnosť voči stresu / šokom. Má tonizujúce účinky na srdce a obehový systém a môže sa používať lokálne na opary a iné vírusové infekcie. Môže byť tiež použitý lokálne na dnu a interne na reumatizmus a neuralgiu.

Farmakológia: Protivírusové vlastnosti sú spôsobené najmä oxidačnými produktmi kyseliny kávovej a jej derivátov. Prchavé oleje, citral, citronellal, citronellol, geraniol, sú antiseptické, antispazmodické a upokojujú nervový systém. Flavonoidy a polyfenoly môžu byť zodpovedné za inhibíciu väzby TSH a autoprotilátok na receptory TSH (hoci nie je jasné, či znižuje aktivitu štítnej žľazy).

Vlastnosti a použitie z pohľadu tradičnej východnej medicíny

Meridiány: žalúdok, srdce

Kľúčové akcie: Ochladzuje a vysušuje, upokojuje ducha, rozhybáva Qi, uvoľňuje kŕče, uvoľňuje sa do exteriéru, obnovuje jing, harmonizuje, zastavuje krvácanie, zabraňuje infekcii, čistí od parazitov

Liečivé použitia:  nepokoj, búšenie srdca, nespavosť, depresia, bolesti hlavy, návaly horúčavy, pálenie očí, úzkosť, melanchólia, zvonenie v ušiach, úzkosť, ťažkosti s dýchaním, bolesť žalúdka, vracanie, bolesti brucha, bolestivá menštruácia, slabé močenie, horúčka, delírium , zápal priedušiek, únava, duševná zmätenosť, slabá pamäť, mdloby, slabé kolená, sterilita, bolestivý pôrod, depresia, krv v moči, opuchy, skrofula, bodnutie hmyzom, červy.

Z dejín:

Medovka lekárska sa používa už tisíce rokov. Starí Gréci a Rimania ako aj Ajurvédska medicína ho používali na liečenie pri bodnutí hmyzom. 

Medovku lekársku používajú šamani a média na vyvolanie silnejšieho spojenia s duchovným svetom, ako aj na vyvolanie duchov a iných druhov iných svetských bytostí a duchov.

V stredoveku sa používal na liečenie nespavosti, hojenie rán, podporu trávenia, vyrovnávanie nálady človeka a dokonca aj na liečbu plešatosti. Svätá Hildegarda z Bingenu, známa bylinkárka, uviedla, že medovka lekárska „obsahuje prednosti tucta ďalších rastlín“. Francúzske karmelitánky v čase Karola Veľkého, ktoré nariadili pestovanie byliny v kláštorných záhradách, pridali do vody medovku lekársku, ktorý slúžil ako dezinfekčný prostriedok a aby zakryl pachy tiel, ktoré len zriedka mohli mať z kúpania úžitok. Karmelitánska voda sa stále predáva v nemeckých lekárňach.

Bylinkár Culpepper (1653) pripravil z medovky liečivú pastu so sladkou chuťou vyrobenú z medu. Povedal, že by to mohlo „vylúčiť tie melancholické výpary z duchov a krvi, ktoré sú v srdci a tepnách.“

Lekáreň: 

Kapsuly: 2-4 g raz denne. 

Infúzia: 2 lyžičky / šálka, dva krát denne  

Tinktúra: (1:2, 45%), 3-6 ml tri krát denne (maximum 100 ml týždenne). 

Lokálne: obklad, bandáž: aplikujte 2 - 4 krát denne.

Toxicita: V odporúčaných dávkach sa neočakáva žiadna. Môže narušiť činnosť hormónov štítnej žľazy a spôsobiť ospalosť.

Kontraindikácie: Nie sú známe.

Interakcie: Žiadne hlásené. Buďte opatrný pri liekoch znižujúcich CNS a štítnej žľaze.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger