Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , , » Jeseň - pľúca

Jeseň - pľúca

Natura Medicatrix: Laco Filo v pondelok 21. septembra 2020 | 14:15

 

Jeseň je obdobím spojeným s kovovým prvkom, ktorý vládne pľúcam. Podľa tradičnej čínskej medicíny, element kovu riadi myseľ, organizáciu, poriadok a stabilitu. Ako prichádza jeseň, máme tendenciu sa obracať smerom k našej práci, našim rodinám a našim domovom

počas tejto doby. Počas tejto sezóny začíname organizovať a pripravovať sa na zimnú sezónu a časom na premýšľanie o našich životoch.

Meridián pľúc riadi náš dýchací systém, pokožku, vlasy, telesné tekutiny, metabolizmus, krvný obeh a imunitný systém. Emocionálne je toto ročné obdobie spojené so smútkom a žiaľom. 

Je dôležité mať na pamäti, že treba vyčistiť a „opustiť“ negatívne emócie, ktoré môžu mať vplyv na zdravie počas jesene. Pľúca sú jinové  a musia sa silno vyživovať počas celej sezóny pre udržanie rovnováhy.

Každý meridián má zodpovedajúci spárovaný orgán. Pľúca a hrubé črevo je zodpovedné za dýchanie, trávenie a vylučovanie. Pľúca a

nerovnováha hrubého čreva môže spôsobiť zdravotné ťažkosti s dýchacími cestami, problémami ako astma, dýchavičnosť, časté prechladnutie a sínus infekcie, ako aj zápchu a kožné problémy. Naše emočné ja môže byť ovplyvnené aj týmito meridiánmi.

Na jeseň potrebujeme udržať tieto meridiány silné a Qi v pohybe. Aby tieto meridiány neboli v nerovnováhe, je tu strava, ktorá vás v tomto podporia.

Potraviny, ktoré sa majú počas jesene konzumovať:

Jablko, banán, cvikla, paprika, bok choy, brokolica, ružičkový kel, kapusta, mrkva, karfiol, škorica, brusnica, figy, cesnak, ďumbier, hrozno, chren, pór, hrušky, tomel, slivky, granátové jablko, tekvica, červená kapusta, rozmarín, tymián, celé zrná, ryža,  zimná tekvica, yam.

Počas jesene musíme jesť menej studených, nevarených jedál. Zo surových šalátov treba prejsť na polievky a dusenú zeleninu. Použiť môžeme aj naparovanú zeleninu. Konzumujeme vlhké jedlá, ktoré vyživia Yin vášho tela. 

Toto je prvých päť základných výživných jedál, ktoré vyživujú Yin: bravčové, kačacie, hrušky, vaječné žĺtky a med.

Recept na jeseň:

Recept č. 1:

Dyňovo-mrkvová zázvorová polievka:

1 kg zimnej dyne

1 kurací vývar (podľa potreby)

4 ks mrkvy (menšie)

2 na kocky nakrájané tyčinky zeleru

1 lyžičku zázvoru

1 cibuľa nakrájaná na kocky

1 lyžička na kocky nakrájaný cesnak, alebo podľa chuti

1 lyžička muškátový oriešok

Uvaríme dyňu spolu so zázvorom, očistíme nakrájame na menšie kocky a rozmixujeme s kuracím vývarom na kašu. V naparováku naparíme na kocky nakrájanú mrkvu spolu s tyčinkami zeleru. Osmahneme na jemno nakrájanú cibuľu s cesnakom, podľa chuti. Spolu premiešame a okoreníme muškátovým orieškom. Podávame.

Táto polievka zahreje meridián hrubého čreva a vyživí pľúca. Dôvodom, prečo sú tieto potraviny vyvážené, sú kvôli ich tepelným a chuťovým vlastnostiam. Potraviny a rôzne chute sú to, čo vyváži zodpovedajúce orgány. Preto každé ročné obdobie má určené svoje potraviny.


Recept č. 2:

Bolesť hlavy v strese a napätí

V tomto recepte sa budeme zaoberať stresom v dôsledku stagnácie Qi pečene, pretože toto je veľmi častá porucha v tradičnej čínskej medicíne.

Medzi bežné príznaky patrí, frustrácia, pohoršovanie, násilie, výbušná osobnosť, zmeny nálady, nepravidelný menzes, bolestivý menzes, PMS, bolesti hlavy s napätím, napätie krku a ramien.

Recept na vyčistenie pečene: Teplý ryžový šalát s krevetami

Zloženie

Rôzne druhy restovanej zeleniny. Dobrá voľba zahŕňa mrkvu, brokolicu, šalotku a kapustu

1 x stonka zeleru (nasekaná)

1 x šálka brokolice (nasekaná)

1 x šálka varenej hnedej ryže

¼ pohár natrhaných listov bazalky

¼ zväzok cesnakovej pažítky

Krevety (použitý počet bude závisieť od ich veľkosti)

2 x polievkové lyžice olivového oleja

Dresing

1 x citrónová šťava

1 x polievková lyžica ryžového vínneho octu

1 x čajová lyžička bieleho cukru

Rybia omáčka podľa chuti

Ako na to

Dresing

Spojte všetky ingrediencie do misy a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.

Vo woku rozohrejeme 1 lyžicu olivového oleja a za stáleho miešania zeleninu a brokolicu pražíme 3 - 5 minút. Pridajte uvarenú hnedú ryžu a za stáleho miešania ju pražte. Na inej panvici zohrejeme 1 čajovú lyžičku olivového oleja a opražíme krevety. Lyžicu teplého ryžového šalátu dajte do misy a na vrch doložte krevety, pažítku, bazalku a dresing. Podávame.

Pečeň v čínskej medicíne je zodpovedná za zabezpečenie hladkého toku Qi v tele, a preto sa táto nerovnováha prejavuje mnohými spôsobmi. V tomto recepte boli použité jedlá, ktoré majú mierne štipľavý charakter a sú rozptyľujúce. Pomáhajú tak uľahčiť chod pečene.

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger