Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , » Materia medica - Všehojovec štetinatý

Materia medica - Všehojovec štetinatý

Natura Medicatrix: Laco Filo v piatok 18. septembra 2020 | 11:29

 


Eleutherococcus senticosus (Rupr. & Maxim.) Maxim.

všehojovec štetinatý - eleuterokok ostnitý

Syn.: Acanthopanax asperatus Franch. & Sav., Acanthopanax senticosus (Rupr. & Maxim.) Harms, Eleutherococcus asperatus (Franch. & Sav.) Koidz., Hedera senticosa Rupr. & Maxim.


Droga: Radix eleuterococci, Semen eleuterococci

Ľudový názov: ženšen sibírsky,  

Čeľaď: Araliaceae                            

Použité časti: koreň, semená

Obsahové látky: Eleutherozidy (glykozidy) vrátane eleutherozidov B a E, syringin, phenylpropanes, polysacharid, Ciwujianoside. Fenolové zlúčeniny, triterpenoidné saponíny, lignany, kumaríny, prchavé oleje.

Vlastnosti: adaptogén,  antikoagulanciá, antioxidant, horké, hypertenzívne (v hypotenznom stave), hypoglykemické, chemoprotektívum, imunomodu-látor,  kardiotonické, obehové stimulanty, stimulátor, všeobecné tonikum

Lekárske použitie: Eleutherokok je adrenálny adaptogén a zvyšuje duševnú bdelosť a fyzickú vytrvalosť. Inhibuje hypertrofiu nadobličiek a štítnej žľazy a znižuje vyčerpávajúce účinky dlhodobého stresu. Liečba chronických vírusových infekcií, prevencia infekcií, prevencia rakoviny, adjuvantná terapia rakoviny, liečba chronických chorôb a únavy, zmiernenie chronic-kého stresu a zníženie poškodenia spôsobeného toxicitou ťažkých kovov a pesticídov.

Farmakológia: Účinky sú spôsobené kombináciou zložiek, predovšetkým eleutherozidov B a E

Lekáreň: 

Štandardizovaná kapsula: 100 mg (štandardizovaná na viac ako 1% eleutherozidu E): 200 - 400 mg denne v 2 dávkach. 

Prášok: 2-4 g denne v dvoch dávkach. 

Tinktúra: (1:2, 25%), 2-8 ml raz denne. 

Najlepšie sa podáva ráno a na poludnie, aby zodpovedal rytmu nadobličiek. Maximálne dávkovanie 6 týždňov a 2 týždne voľna.

Kontraindikácie: Nedávať deťom a tým, ktorý sú nervózny, napäty, manické prejavy alebo príliš energický.

Toxicita: Vysoké dávky môžu spôsobiť búšenie srdca, nespavosť, hypertenziu a tachykardiu.

Interakcie: Nepoužívajte stimulanty, alkohol, barbituráty, antipsychotiká, digoxín a antikoagulanciá.


Vlastnosti a použitie z pohľadu tradičnej východnej medicíny

Povaha: sladká, mierne horkastá, teplá

Vstupuje: slezina, pľúca, srdce, obličky

Akcie: Tonizuje slezinu, pľúca a obličkové Qi, utišuje Shen.

Indikácie :

Nedostatok Qi: únava

Spravidla sa indikuje pri akejkoľvek bolesti.  

Zvyšuje qi a posilňuje slezinu: Prázdnota pľúc a QI sleziny. Lieči jednoduché vzorce prázdnoty Qi sleziny alebo prázdnoty Qi pľúc. Nielenže dopĺňa slezinu Qi a zvyšuje Qi v pľúcach, ale tiež rozptýli hlien a upokojí dych.

Prázdnota pľúc a sleziny, prejavujúca sa únavou a nedostatkom sily, zlou chuťou do jedla a pretrvávajúcim kašľom alebo lapaním po dychu: Používa sa samostatne alebo v kombinácii s liečivami, ako je Schisandrae fructus, Pseudostellariae radix, Ginkgo semen.

Dopĺňa obličky: Bolesť v bedrách a kolenách pri prázdnote obličiek. Zahrieva a pomáha Yang Qi a zároveň posilňuje šľachy a kosti.

Boľavé bedrá a kolená z dôvodu nedostatočnosti obličiek, ktoré pripravujú šľachy a kosti o výživu: Používa sa samostatne alebo v kombinácii s liečivami, ako je Eucommiae cortex a bez alkoholu Taxilli herba. Tiež sa používa na liečbu impotencie, pomalosti chôdze u detí a chorobám spôsobených vetrom (by syndrom) so súčasnou prázdnotou pečene a obličiek.

Zmierňuje ducha: Nedostatok srdca a sleziny, prejavujúci sa nespavosťou alebo zábudlivosťou.

Dopĺňa srdce a Qi sleziny, zatiaľ čo utišuje ducha a zostruje dôvtip (zlepšenie duševných schopností). Zvyšuje Qi na tvorbu krvi a je indikovaný na nespavosť alebo zábudlivosť v dôsledku dvojitej prázdnosti srdca a sleziny, ktorá zbavuje srdcového ducha výživy. Na tento účel ho skombinujeme s liečivami, ako je napríklad Polygoni multiflori radix, Ziziphi spinosi semen, Acori tatarinowii rhizoma, Polygalae radix.

Adaptogén: zvyšuje schopnosť ľudí odolávať nepriaznivým fyzickým podmienkam, zvyšuje duševnú bdelosť a pracovný výkon, zvyšuje kvalitu práce v stresových podmienkach a zlepšuje športový výkon. Má tiež adaptogénnu aktivitu pri chorobných stavoch.

Prakticky netoxický.

Užitočné hlavne pri únave, depresii, imunodepresii.

Pomáha telu bojovať proti stresu rôzneho pôvodu a prispôsobiť sa mu, obnovuje a posilňuje imunitnú odpoveď tela, zvyšuje vitalitu. Zlepšuje duševnú a fyzickú výkonnosť.

Používa sa na minimalizáciu účinkov stresu u osôb trpiacich chronickými chorobami alebo stresom z prostredia alebo z povolania: šetrí nadobličky, podporuje mechanizmus samoliečenia na zvýšenie odolnosti proti žiareniu a chemickým karcinogénom. V porovnaní s Ren shen poskytuje Ren shen priamu rezistenciu bunkám zmenou bunkovej fyziológie, zatiaľ čo zlepšenie prežitia eleuterokokov je nepriamym účinkom na celý organizmus.

Používa sa na zlepšenie výkonu a minimalizáciu účinkov stresu u športovcov. V štúdiách sa zlepšila rýchlosť bežcov, maximálna pracovná kapacita športovcov a zvýšila sa svalová sila.

Zvyšuje imunitné funkcie, najmä prirodzené zabíjačské bunky a T-pomocné bunky. Stimuluje imunitu proti baktériám a vírusom.

Môže zvýšiť ochrannú aktivitu antikoagulačného systému, zlepšiť činnosť srdcového svalu. Môže poskytnúť vyšší metabolizmus kyslíka a zvýšiť premenu tukov na energiu na glykogén. Môže pôsobiť proti účinkom mozgovej ischémie. Aterosklerotickí pacienti a pacienti s reumatickými léziami srdca vykazujú pri užívaní eleuterokoka zlepšenie kardiovaskulárnych funkcií a celkovú pohodu.

Pacienti s chronickou bronchitídou, pneumokoniózou a pneumóniou vykazujú pri užívaní eleuterokoka zlepšenú pohodu a kapacitu pľúc.

Eleuterokok znižuje krvný tlak pri hypertenzii a zvyšuje nízky krvný tlak (napr. u hypotenzných detí).

Rakovina: Eleuterokok zvyšuje nešpecifickú imunitu a minimalizuje vedľajšie účinky ožarovania, chemoterapie a chirurgického zákroku, zlepšuje hojenie a pohodu.

Zistilo sa, že eleuterokok inhibuje spontánne malígne nádory a nádory vyvolané mnohými karcinogénmi. Vedie to tiež k zníženiu transplantovateľnosti nádorov u myší a v niektorých prípadoch k inhibícii metastáz. Zložky eleuterokoka pôsobia antiproliferatívne na niektoré rakovinové bunky. Eleuterokok zosilňuje účinok niektorých cytotoxických liekov, a tým znižuje potrebné množstvo liečiva. Eleuterokok znížil výskyt chromozomálnych mutácií a zvýšil mieru prežitia rastlín vystavených mutagénom.

Rekonvalescencia po liečbe antibiotikami: Eleuterokok preukázal priaznivý účinok na hnačky vyvolané antibiotikami počas rekonvalescencie.

Adjuvantná liečba pri úplavici.

V porovnaní s Panax ginseng (pravý ženšen): Na rozdiel od ženšenu, eleuterokok zriedka spôsobuje u pacientov excitáciu alebo stresový syndróm. Eleuterokok má na imunitu všeobecnejší účinok ako ženšen. Eleuterokok spôsobuje výraznejšie zvýšenie výdrže ako ženšen.

Pozor: eleutherococcus sa niekedy falšuje druhom Periploca - toxická bylina!

Táto webová stránka a tento článok nemá za cieľ nahradiť odborné konzultácie, diagnostiku alebo liečbu licencovaným lekárom alebo terapeutom. Ak potrebujete akúkoľvek radu týkajúcu vášho problému, okamžite kontaktujte svojho lekára alebo terapeuta. Informácie uvedené na tejto webovej stránke majú výlučne študijný charakter. Neprihliadajte na lekársku pomoc ani neodďaľujte liečbu v dôsledku prístupu k informáciám na tejto stránke.

FOTO:  Stanislav Doronenko
Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger