Stredoeurópske stravovanie je z väčšej časti zahlieňujúce, aj keď nie len potraviny dokážu zahlieniť organizmus. Aj práca vo vlhkom, prostredí, kde organizmus nasáva vlhko a nevie ho riadne transformovať spôsobuje zdravotné problémy.
Tradičná čínska medicína hovorí o vlhkosti ako neschopnosť spáliť alebo transformovať vlhko v tele. To je takmer vždy spojené so slabou slezinou, často so slabým obličkami a niekedy slabými pľúcami - toto je všetko z pohľadu čínskej medicíny.
V TČM (tradičná čínska medicína) sa o slezine hovorí ako o tráviacom systéme, slezina je zodpovedná za transformovanie potravín na výživu a podporu nášho systému. Tento proces sa nazýva „preprava a transformácia“. Čím silnejšia je funkcia sleziny, tým lepšie sme schopní extrahovať výživu z akéhokoľvek jedla na podporu potrieb nášho organizmu.
Vlhkosť môže preniknúť do určitej časti tela alebo nás ovplyvniť vo všeobecnosti. Vlhkosť môže spôsobiť, že sa budeme cítiť ťažký a unavený a môže nás to zväčšiť a môže to prekážať funkciám nášho tela. Občas sa cítime naliatý vodou a koľkokrát si povieme, že vypijem pohár vody a priberiem kilo. Voda, ktorá nemá riadny chod v organizme sa zadržiava a hlien pôsobí ako špongia. Nasáva vodu. Ak potom neprimerane konzumujeme napríklad pikantné potraviny, zahusťujeme tekutiny v organizme a problém je na svete.
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.