Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , , » Materia medica: Rakytník rešetliakový / Hippophae rhamnoides L.

Materia medica: Rakytník rešetliakový / Hippophae rhamnoides L.

Natura Medicatrix: Laco Filo v štvrtok 22. októbra 2020 | 12:05

Rakytník rešetliakový / Hippophae rhamnoides L. 

Synonymum: Elaeagnus rhamnoides (L.) A.Nelson

Rakytník (Hippophae rhamnoides) je listnatý malý strom z čeľade Elaeagnaceae. Vyskytuje sa ako pôvodná rastlina v miernych pásmach vrátane Číny, Mongolska, Ruska a väčšiny častí severnej Európy. Priťahuje značnú pozornosť výskumu po celom svete najmä pre svoju vysokú výživovú a liečivú hodnotu. 

Na výrobu liečiv sa používajú listy, kvety, semená a plody. Z plodov a listov sa vyrába olej, každý z týchto olejov má inú funkciu v organizme. Z rakytníkových bobúľ sa vyrábajú želé, džúsy, pyré a omáčky. Rakytník sa používa v kozmetike pri výrobkoch proti starnutiu. 

Liečivé použitie:

antibakteriálne, antidiabetikum, antineoplastické, antioxidačné, atopická dermatitída, dna, hepatoprotektívne, imunomodulačné, protirakovinové, protizápalové, srdcovo-cievne, obklad, tonikum, sťahujúce, vermifugum.

Listy a kvety sa používajú pri artritíde, gastrointestinálnych vredoch, dne, vyrážkach. Jeho plody sa tiež používajú na prevenciu infekcie a na posilnenie imunitných funkcií. 

Obsahuje:

Vitamíny: A, B1, B2, B6, C, E, estery zeaxantínu, b-karotén, a-tokoferol, folát

Minerály: Al, As, Ca, Cd,Co, Cr, Cu, Fe, K, Li, Mb, Mg, Mn, Na, Ni, P, Se, Sr, Zn, Va,  

Ostatné: aldehydy, fenoly, flavonoidy, glukozidy, glykosfingolipidy, monosacharidy, polyalkoholy, prchavé estery, steroly, triesloviny, voľné aminokyseliny

Vetvičky a listy obsahujú 4 - 5% tanínu. Má silne sťahujúce účinky a vyháňa parazity. Jemné vetvičky a listy obsahujú bioaktívne látky, ktoré sa používajú na výrobu oleja, ktorý je úplne odlišný od oleja vyrobeného z plodov. Tento olej používame ako masť na ošetrenie popálenín. Vysoko kvalitný liečivý olej sa vyrába aj z plodov a používa sa na liečbu srdcových porúch. Tiež sa uvádza, že je obzvlášť účinný pri liečbe popálenín, ekzémov a radiačných poranení a je používaný interne pri liečbe srdcových chorôb, žalúdočné a črevné choroby. Plody majú silne sťahujúce účinky a používajú sa ako tonikum. Čerstvo lisovaná šťava sa používa pri liečbe nachladnutia, horúčkových stavov, vyčerpania atď... Plody sú veľmi bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, najmä vitamínov A, C a E, flavanoidoch a iných biologicky aktívnych zlúčeninách. Je to tiež pomerne dobrý zdroj esenciálnych mastných kyselín, čo je pre plody dosť neobvyklé. Skúma sa ako potravina, ktorá je schopná znížiť výskyt rakoviny a tiež ako prostriedok na zastavenie alebo zvrátenie rastu rakoviny. Šťava je tiež súčasťou mnohých liečiv a kozmetických prípravkov bohatých na vitamíny, ako sú pleťové krémy a zubné pasty. Odvar z ovocia sa používal ako prostriedok na ošetrenie podráždenia a erupcií pokožky. 

Vedľajšie účinky

Rakytníku by sa mali vyhnúť ľudia so známou alergiou alebo precitlivenosťou na rakytník a jeho zložky. Rakytník môže spôsobiť nadmerné krvácanie, ak sa užíva po operácii. Pacienti by ho mali prestať konzumovať najmenej dva týždne pred operáciou.

Kontraindikácie

Neodporúča sa užívať súčasne s antihypertenzívami ako sú ACE inhibítory alebo blokátory A2R, antikoagulačnými alebo protidoštičkovými látkami, protirakovinovými liečivami najmä cyklofosfamidom. U pacientov s diabetes mellitus alebo s hypoglykemickými látkami môžu flavonoidy rakytníka znižovať hladinu glukózy v krvi. U pacientov s autoimunitnými ochoreniami alebo na imunosupresívach môže zvýšiť aktivitu imunitného systému.

Interakcia s liekmi

Rakytník môže interagovať s antibiotikami alebo liekmi na krvný tlak.

Môže zvýšiť riziko krvácania, ak sa užíva spolu s liekmi, ktoré znižujú zrážanie krvi, ako sú aspirín, antikoagulanciá napr. Warfarín, heparín, protidoštičkové lieky napr. Klopidogrel a nesteroidné protizápalové lieky NSAID, ibuprofén alebo naproxén.

Môže tiež znížiť hladinu glukózy v krvi. Pacienti, ktorí užívajú perorálne lieky na cukrovku alebo inzulín, by mali byť starostlivo sledovaní svojím lekárom alebo klinickým dietetikom. Môže byť potrebné upraviť liečbu.

Ak dostávate hypocholesterolemickú liečbu, používajte opatrne kvôli riziku kumulatívnych účinkov.

Používajte opatrne s antioxidačnými doplnkami kvôli možným aditívnym účinkom.

Rakytník môže znižovať tvorbu vredov. Používajte opatrne, ak užívate protivredové liečiva kvôli možným aditívnym účinkom.

Môže významne ovplyvniť účinok určitých imunosupresívnych liekov a chemoterapeutik. Buďte opatrní, ak užívate imunosupresívne lieky kvôli možným aditívnym účinkom.

Aj keď u ľudí nie je rakytník dostatočne preštudovaný, môže interagovať s látkami, ktoré sa rozkladajú v pečeni.

Interakcie s bylinami a doplnkami

Súčasné užívanie rakytníka s bylinami, ktoré zabraňujú agregácii krvných doštičiek,  môže teoreticky zvýšiť riziko krvácania. Medzi takéto bylinné doplnky patria: ginkgo, klinčeky, cesnak, olej, vitamín E, ženšen pravý, zázvor, ďatelina, kurkuma, chryzantéma, pagaštan konský, angelika...

Opatrnosť sa odporúča v prípade súčasného užívania rakytníka s bylinami alebo doplnkami, ktoré znižujú krvný tlak - rybí olej, koenzým Q10, cesnak, ženšen, peptidy kazeínu, mačací pazúr, L-arginín, lycium, žihľava dvojdomá a / alebo glukózy v krvi beta-glukán, horký melón, ženšen, gymnema, chróm.

Špeciálne upozornenie a varovanie

Tehotenstvo a dojčenie: Nie je dostatok spoľahlivých informácií o bezpečnosti užívania rakytníka, ak ste tehotná alebo dojčíte. 

Tradičná čínska medicína

Použité diely: sušené zrelé plody

Kategória TCM: bylinka, ktorá transformuje hlien a zastavuje kašeľ

Povaha TCM: teplá

Chuť: kyslá

Afinita k meridianom: slezina, žalúdok, srdce, pľúca

Hlavné činnosti podľa TCM: Vypudzuje hlieny a zastavuje kašeľ. Posilňuje slezinu a vyhladzuje trávenie. Aktivuje krvný obeh a eliminuje stagnáciu krvi.

Primárne stavy alebo príznaky, pre ktoré môžu lekári predpisovať plody rakytníka: Strata chuti do jedla, zažívacie ťažkosti bolesť brucha, kašeľ, hlien, amenorea, svalové kŕče, opuchy, karbunkuli.

Príprava: Zrelé plody pozbierajte a vysušte.

Dávkovanie: 3 - 10 gramov

Foto

Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger