Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » 1. Dýchacia sústava

1. Dýchacia sústava

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 3. marca 2021 | 12:57

Byliny napomáhajú činnosti slizníc. Pomáhajú aktivovať sekréciu pľúcnym tkanivám tak, aby bol vzduch dostatočne navlhčený a membrány chránené pred vysušením. Môžu zosilniť neurologické reakcie regulujúce dych. Môžu stimulovať obeh a zabezpečiť, aby krv správne vlhčila tkanivá a pomáhajú stimuláciou celých žľazových a vylučovacích procesov k zaisteniu čistého a harmonického vnútorného prostredia.

Respiračné stimulanty: Stimulujú nervy a svaly dýchacieho systému spúšťaním neurologických reflexov prostredníctvom senzorických zakončení v pľúcnom systéme. To spôsobuje „vykašliavanie“. 

Expektoranciá podporujú uvoľnenie a následné vylúčenie hlienu z dýchacieho systému. 

Príklady liečivých bylín: Solanum dulcamara, Primula veris, Leucanthemum vulgare, Polygala senega (používaný v TČM), Saponaria officinalis, Urginea maritima a Thuja occidentalis.

Respiračné relaxancia: Relaxujú tkanivo pľúc, ktoré bude najužitočnejšie v prípade akýchkoľvek problémov spojených s napätím a nadmernou aktivitou. Zdanlivo paradoxným spôsobom uvoľnenie napätia podporuje tok hlienu a umožňuje tak uvoľnenie dýchacieho systému. 

Príklady: Angelica archangelica, Pimpinella anisum, Tussilago farfara, Inula helenium, Linum usitatissimum, Grindelia spp, Hyssopus officinalis, Plantago major, Euphorbia hirta, Drosera rotundifolia, Prunus serotina a Lactuca virosa.

Demulcenty: Upokojujú, uvoľňujú a zjemňujú podráždené alebo zapálené sliznice, pretože ich slizovité, vlastnosti im umožňujú pokryť, chrániť a lubrikovať membrány a iné povrchy tkanív. Pod ich ochrannou pomocou môže dôjsť k uzdraveniu. Najcennejšie pre pľúca sú Symphytum officinale, Tussilago farfara, Linum usitatissimum, Glycyrrhiza glabra, Lobaria pulmonaria, Althaea officinalis a Verbascum thapsus.

Byliny horných dýchacích ciest liečia infekcie - zvyčajne akútne, vrátane nosa, dutín, hltana alebo hrtana. To bežne zahŕňa tonzilitídu, faryngitídu, laryngitídu, sinusitídu, zápal stredného ucha a nachladnutie. 

Príklady sú: Populus nigra

Byliny dolných dýchacích ciest liečia bronchiektáziu a iné chronické pľúcne ochorenia. 

Príklad: Inula helenium


Foto


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger