Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » 2. Byliny pre uši, nos, hrdlo a oči

2. Byliny pre uši, nos, hrdlo a oči

Natura Medicatrix: Laco Filo v utorok 9. marca 2021 | 10:19

 UŠI

Infekcie: Infekcie stredného ucha často pochádzajú z hrdla a šíria sa cez Eustachovu trubicu. Najdôležitejšie byliny, ktoré sa používajú, sú antimikrobiálne prostriedky ako Iris versicolor, Echinacea spp., Alium sativum a Baptisia tinctoria, ktoré sú tiež antikatarické a alteratívne, pričom Echinacea je najužitočnejšia pri všetkých infekciách uší, nosa a hrdla. Byliny bohaté na antiseptické oleje môžu byť užitočné, ale sú viac indikátorom pri problémoch s hrdlom alebo nosom. Je potrebné brať do úvahy lymfatické toniká napríklad ako Galium aparine, rovnako ako antikatarické a slizničné toniká: Sambucus nigra, Solidago virgauea a Hydrastis canadensis.

Bolesť uší: Niekoľko kvapiek šťavy Centela asiatica izbovej teploty a do ucha dajte vatu.

Rovnakým spôsobom sa dá použiť aj olej z Verbascum thapsus, rovnako aj teplý mandľový olej alebo tinktúra z Lobelia inflata. Ak nie sú k dispozícii žiadne z nich, urobte silnú infúziu Matricaria chamomilla, Achillea millefolium alebo Hyssopus officinalis a použite niekoľko kvapiek rovnakým spôsobom.

Tinnitus: Toto je stav, keď človek začuje v uchu pískanie. Môže to byť spôsobené katarálnym preťažením, ale bez ohľadu na príčinu sa dá účinne liečiť použitím Hydrastis canadensis alebo Cimicifuga racemosa užívaného ako čaj alebo v kapsulách po určité časové obdobie. Ďaľším problémom sú stiahnuté vlásočnice, kedy krv riadne neprechádza. 

NOS

Nosové priechody neustále produkujú určitý hlien, aby chránili podkladové membrány pred vysušením a odstránili a sterilizovali akékoľvek dráždivé látky, ktoré sa dostanú do nosa, keď dýchame. Prirodzenú produkciu hlienu môžu stimulovať rôzne faktory a viesť k problémom s nadmerným výskytom hlienu, ako je napríklad katar a prechladnutie. Dôvodom môžu byť aj vonkajšie dráždivé látky, ako sú tabakové alebo benzínové výpary, prachové častice alebo baktérie, ale najčastejšie pramenia z vnútorných problémov, zo stavu vnútorného hromadenia toxínov. Ak je to príčina, telo použije hlien horných dýchacích ciest ako jedno zo svojich prostriedkov na odstraňovanie odpadu - tzv. sprostredkovaná eliminácia.

Katar: Nosný katar môže byť výsledkom systémových faktorov a môže tiež zahŕňať infekciu a alergie. Na účinnú liečbu tohto niekedy nepoddajného problému možno použiť bylinky, ktoré pôsobia na sliznice nosa a súčasne liečia telo v širších súvislostiach, ako napríklad: Solidago virgauea, Sambucus nigra a Euphrasia officinalis, ktoré sú antihypertenzíva, katarálne a sťahujúce, pričom Solidago virgauea je zvyčajne najužitočnejšia. Hydrastis canadensis je ďalším špecifickým liekom na katar nosa, ale mala by sa používať s uvážením, pretože pre niektorých ľudí má príliš vysoký vysušujúci účinok na sliznice. Katar je často sprevádzaný infekciou, takže antimikrobiálne prostriedky ako Echinacea spp., Alium sativum (najlepšie sa užíva surový alebo ako olej v kapsulách) alebo Baptisia tinctoria.

Prechladnutie: Nachladnutie sa zvyčajne považuje za nepríjemnosť, ktorú je potrebné čo najskôr potlačiť. Cieľom by malo byť nájsť cestu späť k vnútornej harmónii. 

Prechladneme“, keď sú v našom tele správne podmienky na to, aby sa vírusu darilo. Užitočné bylinky sú: Sambucus nigra, Verbena officinalis a Achillea millefolium (nálev). Užitočný je aj vitamín C, ktorý sa môže užívať vo forme plodov Rosa cannina alebo plodov Malpighia emarginata (Acerola).

Poznámka: vitamín C vo forme tabliet je vhodný keď cítime, že na nás niečo “lezie“. Akonáhle už problém prepukol, tak tabletkový vitamín C je silne kontraproduktívny. Prečo je to tak si necháme na samostatný článok. (Informácia TČM)

Chrípka: Pri infúzii sú užitočné bylinky ako Symphytum officinale, Sambucus nigra a Mentha piperita.

Sinusitída: Je infekcia dutín, ktorá často prechádza z akútneho do chronického stavu. Na krátkodobú liečbu sú účinné bylinky: Echinacea spp., Solidago virgauea, Althaea officinalis, list Althaea officinalis.

Senná nádcha: Senná nádcha a ďalšie stavy, ako je alegická rinitída, sú vyvolané imunologickou reakciou na vonkajšiu alergénnu látku. je diskutabilné, prečo telo reaguje týmto precitliveným spôsobom. Niektoré užitočné bylinky sú: Sambucus nigra, Ephedra sinica (v EU zakázaná), Euphrasia officinalis, Hydrastis canadensis. Tradičná čínska medicína odporúča začať liečbu v januári, aby sa zamedzilo silným prejavom. 

Polypy: Môžu to byť opakujúce sa problémy a musia sa liečiť v súvislosti so stavom celého tela. Lokálne sa dajú liečiť šnupavým tabakom vyrobeným z rovnakých častí Sanguinaria canadensis a adstringentom, ako je Krameria triandra, z ktorého by sa mal urobiť jemný prášok. 

Krvácanie z nosa: Krvácanie z nosa je často príznakom niečoho iného, ako je napríklad úraz. Môže to byť nepodstatný znak alebo môže naznačovať vážny problém. Napríklad vysoký krvný tlak. Astringenty sa môžu používať lokálne, napríklad vata namočená v infúzii Hamamelis virginiana používaná ako zátka v nosovej dierke. Jedným z častých problémov môže byť aj slabosť sleziny.

HRDLO

Na hrdlo môžu mať vplyv ťažkosti pochádzajúce z pľúc, nosa, sínusov, žalúdka a úst a tiež problémy zo systémového hľadiska.

Tonzilitída: Žľazové tkanivo zvané tonzily je lymfatické tkanivo a zdieľa s ostatnými lymfatickými tkanivami úlohu pri obrane tela pred infekciou. Antimikrobiálne prostriedky sú Echinacea spp., Commiphora molmol alebo Salvia officinalis, užitočné spolu s lymfatickými alteračnými tonikami, ako sú Galium aparine, koreň Plantago spp, Calendula officinalis alebo Hydrastis canadensis. Môžu sa tiež použiť adstringenty a demulgátory.

Laryngitída: Byliny používané na tonzilitídu sú užitočné. Infúzia Salvia miltiorrhiza a Salvia officinalis sú cenné ako ústna voda a kloktadlo.


OČI

Bylina, ktorá je vynikajúca na ošetrenie očí, je Euphrasia officinalis. Môže sa používať interne aj externe pri všetkých problémoch s očami. Môže sa používať vnútorne aj zvonka pri problémoch s očami a pomôže očnej guli a okolitému tkanivu.





Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger