Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » 3. Tráviaci systém

3. Tráviaci systém

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 17. marca 2021 | 13:38

Existuje veľké množstvo rastlinných liekov, ktoré sú užitočné pri liečbe porúch trávenia. Byliny možno rozdeliť do skupín, ktoré stimulujú rôzne časti trávenia k zlepšeniu aktivity - tráviace stimulanty - a tie, ktoré uvoľňujú tkanivo alebo znižujú nadmernú aktivitu systému - tráviace relaxanciá.

STIMULANTY

Horké byliny: Aj keď majú horké byliny širokú škálu ďalších vlastností a chemických zložiek, majú spoločnú intenzívne horkú chuť. Táto horkosť podporuje chuť k jedlu a komplexným spôsobom pomáha tráveniu. 

Z mnohých horčín sú najcennejšie Berberis vulgaris, Centaurea erythraea, koreň Gentiana lutea, Hydrastis canadensis, Marrubium vulgare alebo Artemisia abshintium. Je tu samozrejme zastúpená aj celá rada ďalších bylinných akcií. 

Napríklad Marrubium vulgare sa môže použiť pri bronchitíde, keď je slabá chuť do jedla a spomalené trávenie, alebo ako tráviaci prostriedok v prípade slabosti pľúc.

Sialagogues: Trávenie začína v ústach a iniciuje proces, ktorý pokračuje v čreve. Sliny štiepia veľké sacharidy na menšie jednotky, ktoré sa potom dajú spracovať v iných častiach trávenia. Ak nie je čas na správne žuvanie jedla, sliny sa s nimi nebudú dostatočne premiešavať a ovplyvní to celý tráviaci proces. Okrem horčín, ktoré všetky stimulujú tok slín, sú ďalšími sialagógmi napr. Capsicum minimum, Zingiber officinalis, Glycyrrhiza glabra, Tamarind a Rheum palmatum.

Hepatiká: Tieto byliny posilňujú, tonizujú a stimulujú funkciu pečene. Toto spôsobuje zvýšenie prietoku žlče. Lieky, ktoré tiež podporujú vylučovanie žlče do dvanástnika, sa nazývajú cholagoga. Pečeň sa podieľa na tráviacich problémoch žlčou. Zoznam byliniek nájdete v časti Pečeň a žlčník.

Preháňadlá a očistné látky: Mnoho bylín môže podporovať evakuáciu čriev, od veľmi miernych preháňadiel po prudšie až drastickejšie preháňadlá. Takéto silné preháňadlo by sa malo používať iba v extrémnych prípadoch a pod kvalifikovaným dohľadom. Najlepšie preháňadlá sú tie, ktoré stimulujú prirodzené vylučovanie tráviacich štiav, ako je žlč, a tým podporujú evakuáciu. Niektoré príklady sú Berberis vulgaris, Taraxacum officinalis koreň, Glycyrrhiza glabra, Rumex crispus.

Pri výkonnejších evakuantov zvážte koreň Rheum palmatum, ktorý je v malom dávkovaní tiež stredne silný. Ďalšími cennými bylinami sú Aloe vera, Hyppophae, Cascara a Senna. Títo silnejší evakuanti pracujú hlavne chemickou alebo neurologickou stimuláciou, dráždia výstelku čriev a spôsobujú aktívne vypudzovanie materiálu. 

Emetika: Existujú situácie prvej pomoci, keď je vylúčenie obsahu žalúdka veľmi žiaduce, ako napríklad pri otrave, kde je vhodnou liečbou často zvracanie. Pri dlhodobom podávaní bylín pôsobí proti prirodzeným procesom tela a neodporúča sa. Mnoho rastlín môže spôsobiť reflex pôsobením na riadiace nervy alebo podráždením žalúdočnej výstelky. Ide napríklad o balzam, Ipecacuanha, Lobelia.

Anthelmintiká: Anthelmintiká sú skupinou stimulujúcich bylín, ktoré skutočne nepôsobia na samotný tráviaci systém, ale skôr proti parazitickým červom, ktoré by sa v nich mohli vyskytovať.

RELAXANTY

Demulcent: Keď je tráviaci trakt podráždený alebo zapálený, pôsobiace byliny ich môžu upokojiť a chrániť. Spomedzi mnohých látok, ktoré pôsobia v rôznych častiach tela, sú najúčinnejšie pre tráviaci systém koreň Symphytum, Humulus lupus, Cetraria islandica, koreň Althaea officinalis, Avena sativa, Cydonia oblonga a Ulmus fulva.

Karminatíva: Mnoho aromatických bylín obsahuje prchavé oleje, ktoré pôsobia na tráviaci systém tým, že uvoľňujú žalúdočné spasmy, zvyšujú peristaltiku čreva a znižujú tvorbu plynov v čreve. Podporujú tak pohyb materiálu cez trávenie a zmierňujú rozpätie v dôsledku plynov. Niektoré karminatíva sú Angelica archangelica, Pimpinella anisum, Acorus calamus, Carum carvi, Cardamon, Cayenne, Matricaria, Coriandrum, Foeniculum, Zingiber, Mentha piperita a Thymus.

Adstringenty: Pôsobenie adstringentov spočíva predovšetkým v ich schopnosti znížiť prepúšťanie tekutín z ciev do okolitého tkaniva, čím tkanivo, spevňuje a zadržiava. Niektoré z nich sú: Agrimonia, Geranium, Filipendula, Urtica, Quercus, Fivaria alebo Potentilla.

Protikŕčové lieky: Tieto lieky rýchlo uvoľňujú nervové napätie, ktoré môže spôsobovať tráviace kŕče alebo koliku. Napätie spojené životným štýlom sa môže prejaviť v mnohých tráviacich podmienkach, ktoré si vyžadujú použitie relaxačného nervínu alebo svalových antispazmodík. Najlepšie sa dajú použiť v prípade zažívacích problémov: Matricaria, Humulus, Lobelia, Viscum, Pulsatilla, Scutellaria a Valariana.

Antimikrobiálne látky: Infekcie môžu byť príčinou tráviacich problémov. Môžu tiež ľahko vzniknúť, ak je tráviaci systém oslabený chorobou. V obidvoch prípadoch bude užitočné použitie antimikrobiálnych látok. Mnohé z už spomenutých bylín sú antimikrobiálne látky, ako napríklad Pulsatilla, Thymus a Artemisia absintium, ale dve vynikajúce sú Echinacea spp. a Myrrha.


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger