Publikácia v predaji
Formát A4, 228 strán
Kniha, ktorá nesmie
chýbať v knižnici bylinára.
News Update :
Home » , , » Ako pôsobia byliny na jednotlivé orgány

Ako pôsobia byliny na jednotlivé orgány

Natura Medicatrix: Laco Filo v streda 3. marca 2021 | 12:47

Rastliny a byliny sú jedným z najbohatších a najsilnejších zdrojov medicíny, aký majú ľudia k dispozícii. A predsa, moderná západná spoločnosť nedokáže alebo nechce ľudí vzdelávať o dôležitosti rastlín, liečivých bylín a potravín.

Napriek averzii modernej západnej kultúry k používaniu rastlín a bylín ako liekov nie je táto myšlienka ničím novým. V každej domorodej kultúre, ktorá je ešte v dnešnom svete neporušená, ľudia používajú rastliny vo svojom prostredí ako primárne formy liečby chorôb. Etnofarmaceuti by o tom vedeli veľmi veľa hovoriť. O tom aké majú hlboké vedomosti o liečivých vlastnostiach rôznych druhov rastlín získaných generáciami v úzkej rovnováhe s prírodou. 

V niektorých krajinách sa stále používajú tradičné lekárske systémy, ktoré sú staré tisíce rokov. Napríklad tradičná čínska medicína a ajurvéda v Indii sa považujú za vysoko rozvinuté lekárske systémy, ktoré sú v súčasnosti podporované a posilňované moderným výskumom.

Mnohí laickí používatelia sa všeobecne domnievajú, že bylinná medicína je bezpečná a nemá žiadne riziká ani vedľajšie účinky. Hoci bylinná medicína sú prírodné produkty pochádzajúce z rastlinných materiálov, minerálov a niektorých živočíšnych látok, táto viera je napriek tomu mylná, pretože mnoho bylín nie je úplne bezpečných a pri nevhodnom užívaní majú vedľajšie účinky. Aj keď je pravda, že veľa bylín je porovnateľne tolerovateľnejších ako farmaceutické lieky, najmä pri dlhodobom užívaní pri liečenie chronických ochorení. 

Budeme tu spomínať aj jedovaté rastliny, ktoré nie sú určené do rúk laika. Preto prosím neexperimentujte. Tieto rastliny dokáže farmaceutický priemysel veľmi efektne použiť vo svojich zmesiach tak, aby boli liečive a nie pre zdravie problematické. Iná kapitola sú homepatické výrobky. Ani tie by sme nemali užívať len tak. Aj tu by mal nastúpiť odborník. 

Pozrieme sa stručne na trinásť dôležitých orgánových systémov ako vlastne bylinky pôsobia na jednotlivé orgány. 

Nebudeme sa tu zaoberať ich toxickými účinkami aj keď si to každá bylinka zaslúži (veľa informácii nájdete na tomto webe), aby sme vedeli čo sa môže stať ak ich nad mieru užívame. 

Napríklad Matricaria chamomilla (kamilky), pri nadmernom užívaní poškodzuje srdce, svojimi chladivými účinkami oslabujú slezinu a tým tvorbu a výživu krvi, čo je veľmi dôležité pre organizmus. Osobne kamilky nedoporučujem pre kojencov a napríklad pacientom s onkologickými chorobami. O týchto informáciach sa podelím vždy na prednáškach alebo podrobne rozoberáme na kurzoch. 

Ako prvé sa pozrieme na Dýchací systém a raz za týždeň pridám ďalšie informácie. Čo konkrétne, si môžete pozrieť na konci článku. Všetko bude prepojené postupne ako sa budú distribuovať články.

Poznámka: zo zásady vždy komunikujeme v botanickej a farmaceutickej latine. Má to ten význam, že vieme presne o akú bylinu sa jedná a nemôžeme sa pomýliť. To je veľmi dôležité, pokiaľ poznáme ľudové názvy alebo nás mýlia, že sa tvária ako odborný názov a tie veľmi zavádzajú nakoľko v rôznych častiach Slovenska jeden ľudový názov môže mať viac druhov bylín. 

A samozrejme vás to núti sa pozrieť ako sa volá bylina odborne po slovensky a tým sa učíte. :)

Príklad: ľudový názov krvavník sa na Slovensku používa u troch liečivých bylín: Achilea millefolium, Hypericum perforatum, Chelidonioum majus. A ako vidíme, každá bylina má iné liečivé použitie. Myslíte na to vždy. Informácie o správnych menách nájdete tu.

Foto


Share this article :

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger